«Ήρθε η ώρα για ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ξεκαθάρισε ότι δεν πιστεύει πως η Ρωσία προετοιμάζεται για διάλογο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC) δήλωσε ότι, «δεν θέλει ειρήνη» και ζήτησε μεγαλύτερη δέσμευση από τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς «οι ΗΠΑ αποστασιοποιούνται από την Ευρώπη», ενώ απέρριψε «οποιαδήποτε απόφαση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».
Αναφέρθηκε επίσης, στο πρόσφατο ρωσικό χτύπημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ.
«Αυτό δεν είναι μόνο τρέλα και παραφροσύνη. Αυτή είναι η προσέγγιση της Ρωσίας. Μια χώρα που το κάνει αυτό, δεν θέλει ειρήνη», τόνισε και πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της Ουκρανίας, η Ρωσία σχεδιάζει τη δημιουργία 50 μεραρχιών και νέων στρατευμάτων που θα είναι μεγαλύτερα από πολλούς ευρωπαϊκούς στρατούς και την αποστολή στρατού στη Λευκορωσία, με το πρόσχημα μιας άσκησης. «Ίσως αυτά τα στρατεύματα έχουν σκοπό να επιτεθούν στην Ουκρανία. Ίσως όχι», δήλωσε ο Ζελένσκι, υπονοώντας ότι θα μπορούσαν να στραφούν και εναντίον ευρωπαϊκών κρατών.
«Αυτές οι δυνάμεις θα πρέπει να διασφαλίζουν την ειρήνη σε όλη την Ευρώπη»
«Η Λευκορωσία συνορεύει με τρεις χώρες του ΝΑΤΟ. Έχει γίνει στήριγμα για τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 ξεκίνησε επίσης με το πρόσχημα μιας ρωσικής άσκησης», επισήμανε και τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας κοινός ευρωπαϊκός στρατός.
«Το θέμα δεν είναι μόνο η αύξηση των αμυντικών δαπανών. Ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί ότι πρέπει να υπερασπιστεί την πατρίδα του. Αυτές οι δυνάμεις θα πρέπει να διασφαλίζουν την ειρήνη σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Δεν είναι όλοι στην αμερικανική κυβέρνηση με το μέρος της Ουκρανίας»
Ερωτώμενος σχετικά με το ειρηνευτικό σχέδιο του Αμερικανού προέδρου, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά και παραδέχθηκε ότι, «δεν είναι όλοι στην αμερικανική κυβέρνηση με το μέρος της Ουκρανίας», ενώ σχετικά με το πώς θα μπορούσε να αποτραπεί μια νέα ρωσική επίθεση, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι «αυστηρότεροι περιορισμοί θα βοηθούσαν», αλλά τόνισε ότι η Ουκρανία χρειάζεται ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη, συγκρίσιμη με αυτήν της Ρωσίας, περίπου 1,5 εκατομμύριο στρατιώτες.
«Κάτι τέτοιο απαιτεί χρήμα, πραγματικό χρήμα», είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε ανοιχτός στην παρουσία ευρωπαϊκών ειρηνευτικών στρατευμάτων στη χώρα του.
Πηγή: ΑΠΕ