Η σκληρή δεξιά της Ευρώπης αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης Τραμπ, σύμφωνα με τον Guardian.
Η βρετανική εφημερίδα, θεωρεί σε ανάλυσή της ότι η νέα αμερικανική διοίκηση πλευρίζει το ακροδεξιό ρεύμα που μεγαλώνει στη Γηραιά Ήπειρο με στόχο να βρει υποστηρικτές της πολιτικής της ατζέντας.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Παρασκευή, μιλώντας στη συνάντηση των ηγετών της Ευρώπης στο Μόναχο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς ξάφνιασε τους πάντες στην ομιλία του, που πολλοί θεώρησαν ότι ισοδυναμούσε με προεκλογικό λόγο κατά της κυβέρνησης της Γερμανίας, μόλις μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές στις οποίες το αντιμεταναστευτικό, αντιμουσουλμανικό AfD αναμένεται να πάρει τη δεύτερη θέση.
Ώρες αργότερα συναντήθηκε με την Άλις Βαϊντέλ, ηγέτη του AfD, σπάζοντας ένα ταμπού στη γερμανική πολιτική, η οποία είχε κάνει μία σιωπηρή συμφωνία με σκοπό να κρατήσει το αντιμεταναστευτικό κόμμα που συνδέεται με εξτρεμιστές, μακριά από το κυρίαρχο πολιτικό ρεύμα και από οποιονδήποτε κυβερνών συνασπισμό.
«Είναι πολύ αμφιλεγόμενο αυτό που κάνει», είπε η Κριστίν Μπερζίνα, διευθύνουσα σύμβουλος του German Marshall Fund’s Geostrategy North, η οποία ήταν στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.
Η υποστήριξη του Βανς -και του Έλον Μασκ, ο οποίος μίλησε πρόσφατα σε σύνοδο του κόμματος του AfD- είναι απίθανο να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία, είπε η Μπερζίνα. Και είναι απίθανο να νικήσει την κυβερνώσα Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, η οποία θα κερδίσει την ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας, αποτρέποντας στο AfD να εισέλθει σε οποιονδήποτε συνασπισμό.
JD Vance went to the Munich Security Conference and roasted the entire continent of Europe for being petty tyrants and criminalizing freedom of speech, including a British man arrested for praying at an abortion clinic.
— Greg Price (@greg_price11) February 14, 2025
pic.twitter.com/o51VoWZ6Mr
Παρόλα αυτά -λέει ο Guardian- η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ έχει στραμμένα τα μάτια της σε έναν ευρύτερο μετασχηματισμό στην Ευρώπη: την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων που μοιράζονται την αντιμεταναστευτική και απομονωτική κοσμοθεωρία. Προφανής στόχος, να δημιουργηθεί ένα ευρωατλαντικό μέτωπο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που θα επιτεθεί κατά της παγκοσμιοποίησης και των φιλελεύθερων αξιών.
«Ανοίγει η πόρτα για πρωτόγνωρα πράγματα»
Βασικοί πολιτικοί εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών που θα εφαρμόσουν αυτό το δόγμα στην Ευρώπη, ο Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία, η Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία, το κόμμα Reform του Ηνωμένου Βασιλείου και η Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία.
«Ανοίγει η πόρτα για πρωτόγνωρα πράγματα όσον αφορά την παρέμβαση των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή πολιτική» επισημαίνει η Μπερζίνα.
Θα μπορούσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ να επιμείνει στις σοβαρές αλλαγές πολιτικής όπως οι δασμοί εάν δεν προκύψει ένας ικανοποιητικός για αυτόν, γερμανικός συνασπισμός; «Αυτό θα ήταν αδιανόητο», είπε απαντώντας στην ερώτηση. «Αλλά το 2025, πολύ λίγα πράγματα είναι αδιανόητα».
Ο Τραμπ διεκδικεί ευρεία θητεία παρά το γεγονός ότι κέρδισε τη λαϊκή ψήφο με μικρότερη διαφορά από οποιονδήποτε ηγέτη των ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Παράλληλα επιδιώκει να αλλάξει την πολιτική στο εσωτερικό και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους στο εξωτερικό, πολλοί από τους οποίους του επιτέθηκαν προσωπικά στον απόηχο της εξέγερσης της 6ης Ιανουαρίου και της δεύτερης προεδρικής εκστρατείας του.
Ο Βανς θέλησε να δοκιμάσει τις αντοχές των ηγετών της Ευρώπης την Παρασκευή. Αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Όλαφ Σολτς, τον Γερμανό καγκελάριο που θα έπρεπε να είναι μεταξύ των βασικών εταίρων των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία.
«Δεν χρειάζεται να τον δούμε. Δεν θα είναι καγκελάριος για πολύ», δήλωσε στο Politico ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ σχετικά με την προσέγγιση της ομάδας του Βανς, η οποία θεωρεί ότι ευρωπαίοι ψηφοφόροι θα κάνουν αυτό που δεν μπορούννα κάνουν οι διαπραγματεύσεις και οι συμμαχίες. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Βανς: «αν φοβάστε τους ίδιους τους ψηφοφόρους σας, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει η Αμερική για εσάς. Χρειάζεστε δημοκρατικές εντολές για να πετύχετε οτιδήποτε έχει αξία τα επόμενα χρόνια», είπε.
Το σχέδιο για την Ουκρανία
Αυτό είναι κάτι που ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος περίμενε χρόνια την επιστροφή της κυβέρνησης Τραμπ, γνωρίζει καλά σχετικά με τον πόλεμό του στην Ουκρανία: μερικές φορές πρέπει να περιμένεις μέχρι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες.
🇺🇦🇺🇸‼️🚨 UKRAINIAN DELEGATION IS DEPRESSED!
— Lord Bebo (@MyLordBebo) February 14, 2025
Look how sour their faces are listening to VP JD Vance about a peace agreement! pic.twitter.com/p4hAeh5Sfa
Ο Τραμπ ήδη ενημέρωσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για το σχέδιό του να τερματίσει τον πόλεμο μέσω διαπραγματεύσεων που θα παραχωρούσαν ουκρανικό έδαφος και θα εγκατέλειπαν τα σχέδια του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Θα πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει», είπε ο Τραμπ για τη συγκατάθεση του Ζελένσκι σε μια συμφωνία. «Αλλά, ξέρετε, τα νούμερα στις δημοσκοπήσεις δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα για αυτόν» επισήμανε με νόημα ο αμερικανός πρόεδρος.