Οι υπεύθυνοι του λεγόμενου «μοβ κινήματος», το οποίο ζητάει την παραίτηση του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τόνισαν, με δηλώσεις τους στον Τύπο, ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα χθεσινά επεισόδια, έξω από την βίλα του Άρκορε.
Συγκεκριμένα, οι συντονιστές του κινήματος (που δημιουργήθηκε και διαδόθηκε μέσω του διαδικτύου), δήλωσαν ότι η διαμαρτυρία τους ήταν απόλυτα ειρηνική και στις συγκρούσεις με την αστυνομία ενεπλάκησαν μόνον μέλη των ακροαριστερών «κοινωνικών κέντρων». «Σίλβιο παραιτήσου, τα όργιά σου είναι πλέον μετρημένα», «αν σου στήσουν άγαλμα στο Άρκορε, θα γίνουμε τα περιστέρια σου», «κάνε μας ένα δώρο: άσε την πολιτική και πήγαινε στο δικαστήριο», είναι μερικά από τα συνθήματα που επέλεξαν τα μέλη του «μοβ κινήματος».
Σε ότι αφορά τις συμπλοκές, κοντά στην έπαυλη του μεγιστάνα-πρωθυπουργού, δύο μέλη των κοινωνικών κέντρων συνελήφθησαν και θα δικασθούν άμεσα, ενώ ένας διαδηλωτής και τρεις αστυνομικοί τραυματίσθηκαν ελαφρά. Όπως τονίζουν οι αναλυτές, όλοι ελπίζουν τώρα να διεξαχθεί ειρηνικά η μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας, που έχει προγραμματισθεί για την επόμενη Κυριακή από γυναικείες οργανώσεις, κόμματα και εφημερίδες της κεντροαριστεράς.
Στο μεταξύ, στις εξελίξεις του «Ρούμπιγκεϊτ», η προσοχή των εισαγγελέων, επικεντρώνεται τώρα στην ηθοποιό Σάρα Τομάζι. Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν από την εισαγγελία του Μιλάνου, η Τομάζι φέρεται να είχε στενή σχέση με τον «Καβαλιέρε» – γίνεται λόγος για ανταλλαγή δεκάδων μηνυμάτων από κινητά- και να συμμετείχε σε γιορτές που οργανώθηκαν στην έπαυλη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η ναπολιτάνα ηθοποιός και σουμπρέτα προσπάθησε αρχικά να διαψεύσει ότι αντάλλαξε μηνύματα με τον μεγιστάνα-πρωθυπουργό υποστηρίζοντας ότι «έχασε το κινητό μέσα σε ταξί και δεν ξέρει ποιος μπορεί να το χρησιμοποίησε».
Οι εισαγγελείς, όμως, δεν έχουν πεισθεί και ετοιμάζονται να της ζητήσουν να καταθέσει για να εξακριβώσουν, μεταξύ άλλων, κατά πόσον οι σχέσεις της με τον «μίστερ τιβί» την βοήθησαν στην επαγγελματική της εξέλιξη και αν η ίδια είχε επαφές με γνωστά μέλη της ναπολιτάνικης μαφίας, της Καμόρα.
Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις των δικαστικών, αύριο ή μεθαύριο πρόκειται πιθανότατα να επισημοποιηθεί το αίτημα για παραπομπή σε δίκη του επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας. Κατηγορία που συνδέεται άμεσα με το τηλεφώνημα με το οποίο ο ιταλός πρωθυπουργός, τον περασμένο Μάιο, ζήτησε από την αστυνομία του Μιλάνου να αφεθεί ελεύθερη η Μαροκινή Ρούμπι Καρίμα.
«Είμαστε αρμόδιοι να τον δικάσουμε, διότι ο Μπερλουσκόνι δεν παρενέβη ως πρωθυπουργός, αλλά ως απλός πολίτης. Και αυτό αποδεικνύεται και από τον ίδιο, ο οποίος τόνισε ότι θέλησε να στηρίξει, ανθρώπινα, την συγκεκριμένη κοπέλα», επιμένουν, σύμφωνα με τον Τύπο, οι ιταλοί δικαστικοί.
Αυτό που πρέπει να εξακριβωθεί, είναι αν θα καταφέρει, τελικά, να υπερισχύσει η στρατηγική των συνηγόρων υπεράσπισης του ζάμπλουτου πρωθυπουργού, που επιμένουν ότι αρμόδιο για την υπόθεση είναι ειδικό δικαστήριο για πολιτικούς.
Αν η εισαγγελία του Μιλάνου κριθεί αναρμόδια, για να μπορέσει να δικαστεί ο ιταλός πρωθυπουργός από ειδικό δικαστήριο θα πρέπει να δώσει την άδεια το ιταλικό κοινοβούλιο.