Ο Γολιάθ, η βιβλική φιγούρα, είναι γνωστός για το γιγάντιο μέγεθός του, το οποίο τον καθιστά σύμβολο για το τεράστιο ύψος. Στην ιστορία της Βίβλου, ήταν ένας Φιλισταίος πολεμιστής που ξεχώριζε για το ύψος του, ενώ αντιμετώπισε τον μελλοντικό βασιλιά Δαβίδ.

Οι εκτιμήσεις για το ύψος του Γολιάθ κυμαίνονται από 1,80 έως και 2,72, σύμφωνα με τις βιβλικές αφηγήσεις. Ωστόσο, η επιστήμη προσφέρει μια διαφορετική προσέγγιση, υποστηρίζοντας ότι το ύψος του Γολιάθ ήταν μάλλον μια περίπτωση σπάνιας γενετικής κατάστασης.

Ποιο ύψος αναφέρει η Βίβλος για τον Γολιάθ;

Στο βιβλίο Σαμουήλ της Βίβλου, περιγράφεται η μάχη μεταξύ των Φιλισταίων και των Ισραηλιτών. Ο Γολιάθ παρουσιάζεται ως ο μεγάλος πολεμιστής των Φιλισταίων που προκάλεσε τους Ισραηλίτες σε μονομαχία. Στην ίδια αφήγηση, δίνεται και η ακριβής περιγραφή του ύψους του Γολιάθ, το οποίο υπολογίζεται σε «έξι πήχες και μια σπαθιά», ενώ το βάρος της πανοπλίας του φτάνει τις πέντε χιλιάδες σίκλους (αρχαία μονάδα βάρους).

Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αυτή η μέτρηση είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ήθελαν να εκφράσουν οι συγγραφείς της Βίβλου, καθώς αναφέρουν διαφορετικά μέτρα, προσδιορίζοντας το ύψος του Γολιάθ σε τέσσερις πήχες και μια σπαθιά, κάτι που οι βιβλικοί μελετητές θεωρούν πιο ακριβές.

Βίβλος

Τι σημαίνουν αυτές οι αρχαίες μονάδες μέτρησης;

Σύμφωνα με την Daily Mail, η αρχαία πήχη, σύμφωνα με τους βιβλικούς μελετητές, ήταν η απόσταση από τον αγκώνα έως την άκρη του μεσαίου δακτύλου, ενώ η σπαθιά ήταν το πλάτος της παλάμης. Στην Αίγυπτο, η πήχη είχε συγκεκριμένο μήκος, περίπου 52,5 εκατοστά, και με βάση αυτόν τον υπολογισμό, το ύψος του Γολιάθ φτάνει τα 3,28 μέτρα.

Ωστόσο, άλλοι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι οι Ισραηλίτες χρησιμοποιούσαν ένα διαφορετικό σύστημα μέτρησης. Η ανασκαφή της πόλης Γαθ, τόπου καταγωγής του Γολιάθ, έφερε στο φως στοιχεία που καθορίζουν ότι η πήχη των Ισραηλιτών ήταν περίπου 54 εκατοστά, με τη σπαθιά να έχει μήκος 22 εκατοστά. Με αυτές τις μονάδες μέτρησης, το ύψος του Γολιάθ εκτιμάται στα 2,38 μέτρα.

Βίβλος

Υπήρχαν πραγματικοί γίγαντες;

Ακόμα κι αν η Βιβλική αναφορά δεν είναι απόλυτα ακριβής, η επιστημονική έρευνα υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι σαν τον Γολιάθ πιθανώς υπέφεραν από μια σπάνια γενετική πάθηση που προκαλεί υπερβολική ανάπτυξη. Η κατάσταση αυτή, γνωστή ως ακρομεγαλικός γιγαντισμός, προκαλείται όταν όγκοι στην υπόφυση παράγουν υπερβολική ποσότητα αυξητικής ορμόνης, οδηγώντας σε συνεχιζόμενη ανάπτυξη κατά την εφηβεία.

Ο καθηγητής Πάτρικ Μόρισον, γενετιστής στο νοσοκομείο του Μπέλφαστ, υποστηρίζει ότι πολλές ιστορικές περιπτώσεις γιγαντισμού μπορούν να εξηγηθούν με αυτόν τον τρόπο. Η οικογένεια του Γολιάθ, σύμφωνα με τη Βίβλο, φαίνεται να είχε επίσης γιγαντιαία μέλη, γεγονός που ενισχύει τη θεωρία ότι ο ίδιος υπέφερε από αυτή την πάθηση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μόρισον, αν ο Γολιάθ πράγματι υπέφερε από ακρομεγαλικό γιγαντισμό, το ύψος του θα μπορούσε να έφτανε τα 2,13 έως 2,38 μέτρα, κάτι που θα τον έκανε πραγματικά γίγαντα για την εποχή του.

Είναι πιθανό ότι ο Γολιάθ, αν υπήρξε πραγματικά, είχε μια σπάνια γενετική πάθηση που τον έκανε να ξεχωρίζει για το ύψος του. Αν και η Βιβλική περιγραφή ενδέχεται να υπερβάλλει για λογοτεχνικούς λόγους, η επιστημονική έρευνα παρέχει μια πειστική εξήγηση για το πώς οι αρχαίοι Ισραηλίτες μπορεί να έβλεπαν τον Γολιάθ ως γίγαντα της εποχής τους.