Η Βρετανία θα διαμηνύσει στον Ντόναλντ Τραμπ ότι το σκωτσέζικο ουίσκι και άλλα προϊόντα θα πρέπει να εξαιρεθούν από τους τελωνειακούς δασμούς που σκοπεύει να επιβάλει η νέα αμερικανική κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς.

Κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, οι δασμοί που επιβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2019 (τότε η Βρετανία δεν είχε ακόμη αποχωρήσει), στόχευαν και τη σημαντική βιομηχανία του ουίσκι.

Η Ριβς είπε ότι η Βρετανία θα επιδιώξει να αποφύγει μια παρόμοια κατάσταση. «Ξέρω ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι πολύ υπερήφανος για τη σκωτσέζικη καταγωγή του και το σκωτσέζικο ουίσκι είναι πραγματικά σημαντικό για τη σκωτσέζικη οικονομία. Θα υπερασπιστούμε με σθένος αυτή τη θέση» πρόσθεσε η υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

«Δεν είμαστε μέρος του προβλήματος»

«Κατανοώ την ανησυχία του προέδρου Τραμπ αναφορικά με τις χώρες που έχουν διαρκώς μεγάλα (εμπορικά) πλεονάσματα με τις ΗΠΑ. Αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μία από αυτές τις χώρες» τόνισε η Ριβς. «Δεν αποτελούμε μέρος του προβλήματος που ο πρόεδρος Τραμπ και η νέα κυβέρνηση προσπαθούν να επιλύσουν και θα υπερασπιστούμε αυτή τη θέση» είπε.

Η Ριβς εξέφρασε την ελπίδα να ενισχυθούν οι εμπορικές σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Λονδίνο και να γίνουν ακόμη καλύτερες απ’ ό,τι ήταν κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ. Επισήμανε, επίσης, ότι οι οικονομίες των δύο χωρών είναι «στενά συνδεδεμένες» και ότι ένα εκατομμύριο Βρετανοί εργάζονται σήμερα σε αμερικανικές εταιρείες και, αντιστοίχως, ένα εκατομμύριο Αμερικανοί δουλεύουν σε βρετανικές επιχειρήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ