Η Αμερική βρίσκεται ένα βήμα πριν απαγορεύσει το TikTok και γνωστοί influencers της κινεζικής πλατφόρμας σε μια κρίση ειλικρίνειας παραδέχτηκαν τα μυστικά τους, όπου χάρη σε αυτά έβγαλαν χρήματα και απέκτησαν δόξα.

Λίγο πριν την υπογραφή διατάγματος του Τραμπ που αναστέλλει για 75 ημέρες την εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει τη λειτουργία του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, χιλιάδες βίντεο κατέκλυσαν την πλατφόρμα, με τους δημιουργούς να αποκαλύπτουν τα ψέματα τους.

Παραδείγματος χάριν, η Charli D’Amelio, μια TikToker που έγινε διάσημη στην εφαρμογή το 2020, παραδέχτηκε ότι το «ειδικό στυλό κατά του άγχους» που χρησιμοποιούσε και την έκανε γνωστή, ήταν στην πραγματικότητα ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο.

«Ξέρω, ότι μερικοί το έχετε καταλάβει εδώ και καιρό κι ας προσπαθούσα να σας βγάλω τρελούς… Ζητώ συγγνώμη, ήταν ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο… Κάποιος το πρότεινε κι εγώ το εφάρμοσα, δεν έχω να πω κάτι άλλο για αυτή τη χαζή ιδέα», παραδέχτηκε δημόσια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider.

Επίσης, η Kaeli Mae με 14,5 εκατομμύρια οπαδούς, παραδέχτηκε ότι ποτέ δεν χρησιμοποίησε το προϊόν που προωθούσε, που ήταν περίτεχνα παγάκια με φρούτα. «Δεν γνωρίζω την γεύση που έχουν, ποτέ δεν τα χρησιμοποίησα. Απλώς μιλούσα για αυτό και σας άρεσε», είπε σε μια κρίση ειλικρίνειας. «Λυπάμαι, σας εξαπάτησα», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Στις αποκαλύψεις που γρήγορα έγιναν viral, συμμετείχαν με πιο «αθώα ψέματα» και γνωστές εταιρείες ή εφαρμογές που χρησιμοποιούσαν συστηματικά το TikTok για την προώθηση του περιεχομένου τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το DuoLingo, η εφαρμογή εκμάθησης γλωσσών με πάνω από 14 εκατομμύρια οπαδούς στο TikTok, αποκάλυψε πως πίσω από το πρόσωπο της γιγαντιαίας μασκότ κουκουβάγιας του, κρύβεται ένας υπάλληλος με το όνομα Mark. «Λοιπόν, αυτό είναι άβολο», έγραψε το DuoLingo σε βίντεο που δημοσίευσε την Κυριακή.

Το Business Insider σημείωσε ότι οι διαδοχικές αποκαλύψεις δεν γίνονται τυχαία με αφορμή το ενδεχόμενο κλείσιμο της πλατφόρμας, αλλά επειδή πολλοί δημιουργοί κέρδιζαν χρήματα με τα βίντεο που ανέβαζαν, κάτι που μπορεί να σταματήσει. Με τη «μετάνοια» τους λοιπόν, ενδεχομένως προσπαθούν να εξασφαλίσουν τους ψηφιακούς ακολούθους τους, ώστε να ανοίξουν λογαριασμό σε κάποια άλλη πλατφόρμα.