Τα φαντάσματα του σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών στο Ρόδεραμ (Rotherham) του Ηνωμένου Βασιλείου από άνδρες κυρίως πακιστανικής καταγωγής ήρθαν ξανά στην επιφάνεια. Το τεράστιο σκάνδαλο, το οποίο αντιπροσωπεύει την ανησυχητική αποτυχία των θεσμών του Ηνωμένου Βασιλείου που προορίζονται για την προστασία των πιο ευάλωτων της κοινωνίας, επανήλθε από τον Έλον Μασκ την 1η Ιανουαρίου, ο οποίος μέσω ενός tweet καταδίκασε τις βρετανικές Αρχές για τον χειρισμό του θέματος.
Αναφερόμενος στο σκάνδαλο, ο Μασκ δήλωσε: «Πάρα πολλοί άνθρωποι σε όλα τα επίπεδα εξουσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έπρεπε να είναι στη φυλακή γι’ αυτό».
Ακολούθησε μια νέα ανάρτηση υπέρ της μεταρρύθμισης της νομοθεσίας, χαρακτηρίζοντάς την ως τη «μόνη ελπίδα». Τα σχόλια του Μασκ ήταν απάντηση στο ανανεωμένο ενδιαφέρον για την έκθεση Alexis Jay του 2014, η οποία αποκάλυψε την έκταση των εγκλημάτων και των συστημικών αποτυχιών.
Starmer was deeply complicit in the mass rapes in exchange for votes.
— Elon Musk (@elonmusk) January 6, 2025
That’s what the inquiry would show. https://t.co/IVML26ygAg
Τι ήταν το σκάνδαλο Ρόδεραμ
Το σκάνδαλο, που ήρθε για πρώτη φορά στο επίκεντρο της δημοσιότητας από ερευνητές δημοσιογράφους το 2012, αφορούσε τη συστηματική κακοποίηση τουλάχιστον 1.400 παιδιών επί 16 χρόνια. Τα θύματα, ορισμένα από τα οποία ήταν μόλις 11 ετών, υπέστησαν αφάνταστα δεινά, συμπεριλαμβανομένων βιασμών, εμπορίας ανθρώπων και βίαιου εκφοβισμού, συχνά στα χέρια ανδρών κυρίως πακιστανικής καταγωγής. Η θεσμική αδράνεια και οι πολιτισμικοί δισταγμοί επέτρεψαν σε αυτή την κακοποίηση να συνεχιστεί ανεξέλεγκτα, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις.
Τον Σεπτέμβριο του 2012, οι Times επικαλέστηκαν ένα εμπιστευτικό έγγραφο της Αστυνομίας, του 2010, το οποίο ανέφερε χιλιάδες εγκλήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών στο Νότιο Γιορκσάιρ ετησίως. Παρά τη γνώση αυτών των εγκλημάτων εδώ και δεκαετίες, οι τοπικές Αρχές απέτυχαν να δράσουν.
Ως απάντηση στην αυξανόμενη δημόσια πίεση, το δημοτικό συμβούλιο του Rotherham ανέθεσε ανεξάρτητη έρευνα με επικεφαλής τον καθηγητή Alexis Jay. Η έκθεση που προέκυψε το 2014 ήταν σοκαριστική ως προς το εύρος της, καταγράφοντας την κακοποίηση τουλάχιστον 1.400 παιδιών μεταξύ 1997 και 2013. Περιέγραφε λεπτομερώς περιστατικά βιασμού, εμπορίας, ξυλοδαρμών και εκφοβισμού.
Όπως αναφέρει η Βusiness Standard, η έκθεση αποκάλυψε επίσης τις συστημικές αποτυχίες του Συμβουλίου του Rotherham, της Αστυνομίας του South Yorkshire και άλλων υπηρεσιών, οι οποίες αγνόησαν ή ελαχιστοποίησαν το ζήτημα. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Roger Stone παραιτήθηκε αμέσως μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, ακολουθούμενος από άλλους ανώτερους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του αστυνομικού και εγκληματικού επιτρόπου, Shaun Wright. Μέχρι το 2015, διορισμένοι από την κυβέρνηση επίτροποι ανέλαβαν το συμβούλιο, κηρύσσοντάς το ακατάλληλο για τον σκοπό του.
Γιατί ο Έλον Μασκ επιτίθεται στον Κιρ Στάρμερ για το σκάνδαλο
Ο Έλον Μασκ προκάλεσε πολιτική διαμάχη σχετικά με συμμορίες ανδρών που βίαζαν κορίτσια στην Αγγλία επί πολλές δεκαετίες. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη παρέμβαση του ιδρυτή της SpaceX στις πολιτικές υποθέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, και την πιο εμπρηστική μέχρι στιγμής – προκαλώντας ακόμα και εκκλήσεις προς τον Στάρμερ να υποβάλει μήνυση για δυσφήμιση.
Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου αντεπιτέθηκε σε όσους «διαδίδουν ψέματα και παραπληροφόρηση» και δήλωσε ότι «δεν ενδιαφέρονται για τα θύματα, ενδιαφέρονται για τον εαυτό τους».
British Prime Minister Keir Starmer said that people spreading misinformation online were not interested in justice. He was responding to a question about Elon Musk's recent attacks on his handling of child rape cases https://t.co/2BoacnlfPN pic.twitter.com/Qr71k8RTYp
— Reuters (@Reuters) January 6, 2025
Οι ποινικές διώξεις για την αποπλάνηση και τη σεξουαλική κακοποίηση νεαρών κοριτσιών στην Αγγλία ξεκίνησαν το 2010 και ο αριθμός των γνωστών θυμάτων ανέρχεται σε χιλιάδες. Οι βόρειες πόλεις Rochdale, Oldham και Rotherham βρέθηκαν στο επίκεντρο του σκανδάλου.
Ο Μασκ προέβη σε διάφορους ισχυρισμούς σχετικά με το σκάνδαλο στο X, υποστηρίζοντας ότι ο Στάρμερ είναι «συνένοχος» και θα έπρεπε να πάει στη φυλακή.
Επίσης, έβαλε στο στόχαστρο τον Γκόρντον Μπράουν με βάση ένα υποτιθέμενο υπόμνημα του Υπουργείου Εσωτερικών που στάλθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, το οποίο τους έλεγε να μην ερευνήσουν πιθανή κακοποίηση, επειδή τα νεαρά κορίτσια είχαν κάνει μια επιλογή σχετικά με τη σεξουαλική τους συμπεριφορά.
Η βάση για τον ισχυρισμό αυτό φαίνεται να είναι μια ραδιοφωνική συνέντευξη στο BBC το 2018 με τον Nazir Afzal, τον πρώην επικεφαλής εισαγγελέα της βορειοδυτικής Αγγλίας, ο οποίος παρέπεμψε εννέα από τους δράστες στη δικαιοσύνη το 2012.
Ο Afzal διευκρίνισε στο X ότι αναφερόταν σε ορισμένους αξιωματικούς που ερμήνευσαν εσφαλμένα μέρος μιας εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών το 2008, η οποία συντάχθηκε από αξιωματούχους και όχι από υπουργούς. Σε ξεχωριστή ανάρτηση ο Afzal τόνισε ότι «δεν υπήρξε ΠΟΤΕ κάποια εγκύκλιος ή καθοδήγηση ειδικά για τις “συμμορίες βιασμού παιδιών” ή τις “συμμορίες αποπλάνησης”».
Ο Μασκ και η επικεφαλής των Συντηρητικών, Κέμι Μπάντενοχ, ζήτησαν νέα εθνική έρευνα, αλλά ο Αφζάλ και ο Τζέι είπαν ότι οι υπουργοί θα πρέπει να εφαρμόσουν τις συστάσεις της έρευνας του 2022.
Ο Μασκ, ο οποίος προορίζεται για υψηλόβαθμο ρόλο στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και έχει περιγραφεί από τον Νάιτζελ Φάρατζ ως «απολυταρχικός της ελευθερίας του λόγου», ασκεί κάτι σαν βεντέτα εναντίον του Στάρμερ από την αρχή της πρωθυπουργίας του το καλοκαίρι, όπως αναφέρει ο Guardian.
Ο ιδρυτής της SpaceX δεν είδε με καλό μάτι τη σθεναρή αντίδραση του Στάρμερ στις ταραχές που ξέσπασαν με αφορμή μια επίθεση με μαχαίρι εναντίον νεαρών κοριτσιών στο Σάουθπορτ στα τέλη Ιουλίου. Την τελευταία εβδομάδα, ο Μασκ μοιράστηκε αναρτήσεις στις οποίες υποστήριζε ότι άτομα που καταδικάστηκαν για την κοινοποίηση ακροδεξιού υλικού στο διαδίκτυο έλαβαν αυστηρότερες ποινές από τους δράστες του σκανδάλου αποπλάνησης.
Υπήρξε συγκάλυψη;
Διαδοχικές έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αστυνομικοί, οι κοινωνικές υπηρεσίες και τα συμβούλια απογοήτευσαν τα θύματα, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις για οργανωμένη συγκάλυψη. Η έκθεση-ορόσημο του Jay για το Rotherham διαπίστωσε «κραυγαλέες» συλλογικές αποτυχίες από την Αστυνομία και το συμβούλιο.
Ένα από τα θύματα στη δίκη είχε καταθέσει ότι οι γονείς της έκαναν συνεχώς καταγγελίες στην Αστυνομία για τον άνδρα που την αποπλανούσε, αλλά «δεν έκαναν τίποτα», επειδή εκείνη δεν θα έδινε κατάθεση. «Με έπιασαν ακόμα και στο κρεβάτι μαζί του, αλλά άφησαν τον δράστη ελεύθερο», είπε στο δικαστήριο.
Η πληροφοριοδότης Adele Gladman, δικηγόρος που εργαζόταν σε ένα πρόγραμμα για νέους, εντόπισε τι συνέβαινε ήδη από το 2001, αλλά δήλωσε ότι οι ανησυχίες της απορρίφθηκαν επανειλημμένα από την Αστυνομία ως ανεπίσημες. Όταν υπέβαλε την έκθεσή της στην Αστυνομία του Νότιου Γιορκσάιρ, η απάντηση που έλαβε ήταν ότι δεν ήταν χρήσιμη.
Επιχείρηση Λίντεν
Η επιχείρηση Λίντεν ξεκίνησε το 2014 και εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο η Αστυνομία του South Yorkshire χειρίστηκε τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Το Ανεξάρτητο Γραφείο Αστυνομικής Συμπεριφοράς (IOPC) επέβλεψε 91 έρευνες που αφορούσαν 265 καταγγελίες από 51 καταγγέλλοντες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν επιζώντες. Από τους 47 αξιωματικούς που ερευνήθηκαν, οκτώ αντιμετώπισαν κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος και έξι κατηγορήθηκαν για σοβαρό παράπτωμα. Ωστόσο, η πειθαρχική δίωξη ήταν συχνά αδύνατη λόγω της συνταξιοδότησης των αστυνομικών βάσει της προηγούμενης νομοθεσίας. Η IOPC εξέδωσε 13 συστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης των εμπειριών των επιζώντων στην εκπαίδευση των αστυνομικών και της επανεξέτασης των νόμων σχετικά με τα εγκλήματα που διαπράττονται από εκμεταλλευόμενους νέους, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία τους και όχι η ποινικοποίησή τους.
Επιχείρηση Stovewood
Παράλληλα με την επιχείρηση Λίντεν, η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος (NCA) ξεκίνησε την επιχείρηση Stovewood, τη μεγαλύτερη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη μη οικογενειακή σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών. Με επίκεντρο την κακοποίηση στο Rotherham μεταξύ 1997 και 2013, η επιχείρηση περιελάμβανε περίπου 40 ξεχωριστές έρευνες με ειδική ομάδα 200 αστυνομικών. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 150 συλλήψεις και έχουν εξασφαλιστεί 20 καταδικαστικές αποφάσεις, με ποινές που ανέρχονται σε πάνω από 100 χρόνια.
Γιατί απέτυχαν οι Αρχές
Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές της υπόθεσης Rotherham ήταν η απροθυμία των Αρχών να δράσουν λόγω του φόβου να θεωρηθούν ρατσιστές. Καθώς η πλειονότητα των δραστών ήταν πακιστανικής καταγωγής, οι αξιωματούχοι δίσταζαν να αντιμετωπίσουν άμεσα το ζήτημα. Αυτή η πολιτισμική ευαισθησία συνέβαλε σε χρόνια άρνησης και αδράνειας, με τις Αρχές να δίνουν προτεραιότητα στην πολιτική ορθότητα έναντι της ασφάλειας των παιδιών.
Ορισμένοι αξιωματούχοι απέρριψαν τα θύματα ως «ενοχλητικά» ή συνυπεύθυνα, περιθωριοποιώντας τα περαιτέρω. Οι καταγγέλλοντες και τα θύματα αντιμετώπιζαν συχνά αδιαφορία ή εχθρότητα, ενώ η συστημική αμέλεια συνέχιζε να υφίσταται, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα.