Ο νέος αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Όμαρ Σουλεϊμάν και οι επικεφαλής των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων εξετάζουν διάφορα σενάρια για τον περιορισμό της εξουσίας του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και την απομάκρυνσή του από το προεδρικό μέγαρο, υποστηρίζουν σε σημερινό δημοσίευμα γράφουν σήμερα οι Νιου Γιορκ Τάιμς.

Η αμερικανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, προσθέτει ότι αυτά τα διάφορα σενάρια δεν προβλέπουν να ζητηθεί από τον αιγύπτιο πρόεδρο να αποσυρθεί άμεσα.

Προβλέπουν όμως το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης της οποίας θα ηγείται ο Σουλεϊμάν, ο οποίος θα διαπραγματευτεί με προσωπικότητες της αντιπολίτευσης για την τροποποίηση του αιγυπτιακού Συντάγματος κι άλλες μεταρρυθμίσεις.

Ένα από τα διάφορα σενάρια που εξετάζονται για να εξασφαλίσουν στον αιγύπτιο πρόεδρο μια αξιοπρεπή έξοδο, είναι και το εξής, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα: μπορεί να προταθεί στον Μουμπάρακ να πάει να κατοικήσει στο σπίτι του στο Σαρμ Ελ Σέιχ, στην Ερυθρά Θάλασσα. Ή επίσης να αναχωρήσει για ένα ιατρικό έλεγχο, όπως συνηθίζει να κάνει όλα τα χρόνια στη Γερμανία, ο οποίος ωστόσο αυτήν τη φορά θα παραταθεί, διευκρινίζει η αμερικανική εφημερίδα.