Δύσκολα μπορεί να κοιτάξει κανείς τα μωλωπισμένα και δαρμένα πτώματα μέσα στο νεκροτομείο του νοσοκομείου Mujtahid στη Συρία. «Πρόκειται για απτές αποδείξεις του βάναυσου καθεστώτος του ανατραπέντος σύρου δικτάτορα, Μπασάρ αλ Άσαντ», γράφει σε ρεπορτάζ του το αμερικανικό CNN.

Πλήθη απελπισμένων ανθρώπων περιμένουν να τα δουν, ελπίζοντας επιτέλους σε μια απάντηση για το τι συνέβη σε κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο. «Πού είναι;» ικετεύει μια γυναίκα. «Η μητέρα μου αγνοείται εδώ και 14 χρόνια, πού είναι; Πού είναι ο αδελφός μου, πού είναι ο σύζυγός μου, πού είναι;».

Τα 35 περίπου πτώματα βρέθηκαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό, λίγες ημέρες μετά την πτώση του καθεστώτος. Πιστεύεται ότι είναι από τα τελευταία θύματα του Άσαντ. Ένας άνδρας δείχνει τα κουρελιασμένα ρούχα τους και υποδηλώνει ότι ήταν κρατούμενοι στη διαβόητη φυλακή Σεντνάγια.

Τα πτώματα αναγνωρίζονται μόνο με βάση τον αριθμό τους μέσα στο νεκροτομείο. Αλλά δεν υπάρχει αρκετός χώρος, οπότε έχει δημιουργηθεί ένας αυτοσχέδιος χώρος έξω, όπου συγκεντρώνονται οι οικογένειες, χρησιμοποιώντας τους φακούς των κινητών τους για να κοιτάξουν τα πρόσωπα των νεκρών, ψάχνοντας χαρακτηριστικά που ίσως αναγνωρίσουν.

Βλέπουν όμως τις φρικτές πληγές που φαίνεται να προέρχονται από βασανιστήρια. Μια γυναίκα που ψάχνει ανάμεσα στα πτώματα ξερνάει, καθώς φεύγει από το νεκροτομείο.

Ο Dr. Ahmed Abdullah, υπάλληλος στο νεκροτομείο, καταδικάζει τους ανθρώπους που άφησαν αυτά τα σημάδια, κατηγορώντας το καθεστώς Άσαντ. «Αυτό είναι το έγκλημα του καθεστώτος, ο τρόπος με τον οποίο βασάνισαν τους ανθρώπους», λέει στο CNN. «Ακόμα και στον Μεσαίωνα δεν βασάνιζαν τους ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο».

Ο Άσαντ κατέφυγε στη Ρωσία την Κυριακή μετά την αστραπιαία προέλαση των ομάδων ανταρτών της Συρίας και η οργή του πληθυσμού εναντίον του είναι αισθητή. Μια γυναίκα, η οποία λέει ότι ο μοναχογιός της απήχθη από το καθεστώς πριν από 12 χρόνια, φωνάζει: «Ζητώ από τον Αλλάχ να τον κάψει, αυτόν και τους γιους του. Ελπίζω να καεί, όπως έκαψε την καρδιά μου».

Για πολύ καιρό δεν υπήρχαν καθόλου διαθέσιμες πληροφορίες για τις οικογένειες σχετικά με τους αγνοούμενους αγαπημένους τους. Οι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν σε αυτό το νεκροτομείο θέλουν απλώς απαντήσεις, ακόμα και με τη μορφή ενός πτώματος.

Πρώην διευθυντής φυλακής της Δαμασκού αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ δίωξη για βασανιστήρια

Εντωμεταξύ, σύρος υπήκοος, διευθυντής φυλακής της Δαμασκού την περίοδο από το 2005 ως το 2008, ήδη φυλακισμένος στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει από χθες Πέμπτη ποινική δίωξη από την αμερικανική δικαιοσύνη για βασανιστήρια, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές, μερικές ημέρες μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Σαμίρ Ουσμάν Αλσέιχ, ο οποίος ήταν διευθυντής της διαβόητης φυλακής Άντρα, προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στη Συρία, κατηγορείται από την Ουάσιγκτον πως προκάλεσε μεγάλο «σωματικό και ψυχικό πόνο» σε εγκλείστους, είτε διατάσσοντας να βασανιστούν, ή βασανίζοντάς τους ο ίδιος προσωπικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο 72χρονος κατηγορείται επίσης ότι έστελνε κρατούμενους της φυλακής σε ειδική πτέρυγα, όπου τους κρέμαγαν από ταβάνι και τους ξυλοκοπούσαν, ή τους ανάγκαζαν να έχουν τα κάτω άκρα σε ορθή γωνία (τεχνική βασανιστηρίου γνωστή ως chaise allemande, «γερμανική καρέκλα» στα γαλλικά και flying carpet, «ιπτάμενο χαλί» στα αγγλικά).

Ο Σαμίρ Ουσμάν Αλσέιχ είχε διατελέσει επίσης επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης στην επαρχία Ντέιρ Εζούρ το 2011, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πήγε στις ΗΠΑ το 2020 και αιτήθηκε να λάβει την αμερικανική υπηκοότητα το 2023. Συνελήφθη και του ασκήθηκε ποινική δίωξη τον Ιούλιο του 2024 στο Λος Άντζελες, επειδή είπε ψέματα στις αμερικανικές αρχές για το παρελθόν του, ώστε να εξασφαλίσει άδεια παραμονής.

Ο πρώην διευθυντής φυλακής «κατηγορείται για βασανισμούς πολιτικών αντιφρονούντων και άλλων κρατουμένων, ώστε να καμφθεί η αντίσταση στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, του τότε προέδρου», ανέφερε η Νικόλ Αρτζεντιέρι, ανώτερη αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Τα θύματα (…) συνεχίζουν να υποφέρουν για πολύ καιρό, ακόμα και μετά το τέλος του σωματικού βασανισμού τους», πρόσθεσε. Διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης αρκετών δεκαετιών.