Με την κρίση στη Συρία σε πλήρη εξέλιξη, οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο επικεντρώθηκαν σήμερα στο να στριμώξουν στη γωνία τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν για το θέμα της χαοτικής απόσυρσης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, την οποία ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επικρίνει με δριμύτητα.
Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών απάντησε σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, την οποία ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, βάζοντας τέλος σε μια μακρά αντιπαράθεση μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με επίκεντρο την κατάθεση του ανώτερου διπλωμάτη των ΗΠΑ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι αγνόησε πολλές προσκλήσεις της επιτροπής.
Η απόσυρση από το Αφγανιστάν
Οι Ρεπουμπλικάνοι, με πρώτο τον Ντόναλντ Τραμπ, καταγγέλλουν συχνά τη χαοτική απόσυρση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, τον Αύγουστο του 2021, η οποία βάφτηκε με αίμα από μια επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, που στοίχισε τη ζωή σε 13 Αμερικανούς στρατιώτες.
Η ακρόαση, η οποία διεκόπη για λίγο από διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, λαμβάνει χώρα την ώρα που ο Άντονι Μπλίνκεν μεταβαίνει στην Ιορδανία προκειμένου να έχει συνομιλίες για τις εξελίξεις στη Συρία, μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Μια βουλευτής των Δημοκρατικών, η Κάθι Μάνινγκ, δήλωσε πως «αυτή θα ήταν μια πολύ καλύτερη χρήση του χρόνου μας να μιλήσουμε για αυτό το θέμα (τη Συρία) σήμερα», παρά για γεγονότα που συνέβησαν πριν από τρία χρόνια.
Εντούτοις, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της επιτροπής Μάικλ Μακκόλ κατακεραύνωσε τον Μπλίνκεν, καλώντας τον να αναλάβει «την ευθύνη αυτής της καταστροφικής απόσυρσης» από το Αφγανιστάν.
«Αυτό το καταστροφικό γεγονός σηματοδότησε την αρχή του φιάσκου μιας εξωτερικής πολιτικής που έβαλε φωτιά στον κόσμο», κατήγγειλε.
Από την πλευρά του, απευθυνόμενος σε συγγενείς θυμάτων της επίθεσης, που ήταν παρόντες στην αίθουσα, ο Μπλίνκεν δήλωσε πως «λυπάμαι βαθιά που δεν κάναμε περισσότερα για να τους προστατεύσουμε», υπενθυμίζοντας πως η απόφαση της απόσυρσης είχε ληφθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ, όταν ήταν πρόεδρος.
Οι ΗΠΑ υπέγραψαν τον Φεβρουάριο του 2020, στο Κατάρ, τη συμφωνία της Ντόχα, που άνοιξε τον δρόμο για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, αυτήν την φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.
«… Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν αντιμέτωπος με μια επιλογή, είτε να βάλει τέλος στον πόλεμο είτε να τον εντείνει», απάντησε ο Μπλίνκεν, την ώρα που ένας Ρεπουμπλικανός βουλευτής κατηγορούσε τη διοίκηση Μπάιντεν ότι έχει βάψει «με αίμα τα χέρια της».
Πηγή: ΑΠΕ