Η Γιούλια Ναβάλναγια, σύζυγός του εκλιπόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ζήτησε σήμερα από τους υποστηρικτές της να σχεδιάσουν «μια επιτύμβια πλάκα» για εκείνον ως σύμβολο του πολιτικού αγώνα εναντίον του Κρεμλίνου.
Ο Ναβάλνι, ο θάνατος του οποίου σε ηλικία 47 ετών σε μια φυλακή πάνω στον Αρκτικό Κύκλο, στέρησε την αντιπολίτευση από τον πιο καθοριστικό και χαρισματικό ηγέτη, έχει ταφεί σε κοιμητήριο της Μόσχας όπου οι υποστηρικτές του, του είπαν το τελευταίο αντίο.
Σε ένα βίντεο στο Youtube, η Ναβάλναγια λέει ότι η ίδια και αλλά μέλη της οικογένειας αποφάσισαν την διοργάνωση ενός διαγωνισμού για το σχεδιασμό της επιτύμβιας πλάκας και κάλεσε τους υποστηρικτές τους να καταθέσουν τις προτάσεις τους πριν τα τέλη Ιανουαρίου.
Η ίδια και η οικογένεια θα επιλέξουν τρία σχέδια και στη συνέχεια θα δώσουν τη δυνατότητα σε υποστηρικτές του να ψηφίσουν αυτό που θεωρούν καλύτερο πριν ανακοινώσουν το αποτέλεσμα στις 16 Φεβρουαρίου, πρώτη επέτειο από τον θάνατο Ναβάλνι.
«Και ας μην είναι απλώς ένα μνημείο, αλλά ένα σύμβολο. Για κάποιους ένα σύμβολο ελπίδας. Για κάποιους ένα σύμβολο δύναμης και αγώνα. Για κάποιους ένα σύμβολο του τι περάσαμε μαζί. Και ένα σύμβολο του πόσο ακριβή είναι η ελευθερία».
«Αυτό το μνημείο είναι ένας τρόπος να πούμε ότι δεν έχουμε ξεχάσει τον Αλεξέι και τις ιδέες του. Και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ».
Η Ναβάλναγια, η οποία διορίστηκε νωρίτερα φέτος πρόεδρος του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε τον Οκτώβριο στο BBC ότι σκοπεύει να επιστρέψει μια μέρα στη Ρωσία και να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος όταν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα είναι πλέον στην εξουσία.
Ο 72χρονος Πούτιν επανεξελέγη τον Μάρτιο για άλλη μια εξαετή θητεία.
Απειλείται να συλληφθεί εάν επιστρέψει στην Ρωσία
Το πολιτικό κίνημα του Ναβάλνι, το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς, τέθηκε εκτός νόμου στην Ρωσία ως «εξτρεμιστική» οργάνωση, όπου οι αρχές το παρουσιάζουν ως ένα σχέδιο που υποστηρίζεται από τη Δύση και αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση της χώρας.
Η ίδια η Ναβάλναγια κατηγορείται για συμμετοχή σε εξτρεμιστική οργάνωση και θα την συνελάμβαναν αν επέστρεφε στη Ρωσία.
Μετά τον θάνατο Ναβάλνι, δεν έχει αναδειχθεί ένας ηγέτης που να ενώνει την ανομοιογενή αντιπολίτευση και υπάρχουν σημαντικές εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των διαφόρων ρωσικών αντικαθεστωτικών ομάδων στο εξωτερικό.
Η Ναβάλναγια κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές ότι συγκάλυψαν τις συνθήκες θανάτου του συζύγου της και κατηγόρησε τον Πούτιν ότι έβαλε να τον σκοτώσουν, ισχυρισμοί που το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα απορρίψει ως ψευδείς.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν διαπιστώσει ότι ο Πούτιν δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AP και την εφημερίδα Wall Street Journal.
Η Ναβάλναγια δήλωσε ότι ελπίζει να μπορέσει μια μέρα να επισκεφθεί τον τάφο του συζύγου της. «Ας δημιουργήσουμε ένα πραγματικό λαϊκό μνημείο για τον Αλεξέι Ναβάλνι, ώστε μια μέρα να συγκεντρωθούμε όλοι μαζί γύρω από αυτό», είπε.
Πηγή: ΑΠΕ