Αρχαιολόγοι αποκάλυψαν μία μυστηριώδη πέτρινη πλάκα από βασάλτη που περιέχει ίχνη μιας αρχαίας και χαμένης γλώσσας. Η πλάκα ανακαλύφθηκε τυχαία το 2021 από τοπικούς ψαράδες στη λίμνη Μπασπλεμί της Γεωργίας.

Στην επιφάνεια της πλάκας είναι χαραγμένοι 60 χαρακτήρες σε επτά σειρές, εκ των οποίων οι 39 είναι μοναδικοί. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτά τα σύμβολα δεν αντιστοιχούν σε καμία γνωστή γλώσσα. Παρόλο που εμφανίζουν ομοιότητες με γραφές από την Ινδία, την Αίγυπτο και τη Δυτική Ιβηρία, η επιγραφή Μπασπλεμί φαίνεται να ανήκει σε μια άγνωστη και μη καταγεγραμμένη γλώσσα.

Χρονολόγηση και τεχνική κατασκευής

Η χημική χρονολόγηση της πλάκας δεν έχει καταστεί δυνατή, αλλά οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι οι χαράξεις χρονολογούνται από την ύστερη εποχή του χαλκού ή την πρώιμη εποχή του σιδήρου, περίπου πριν από 14.000 χρόνια. Η τεχνική κατασκευής είναι εντυπωσιακά ανεπτυγμένη για την εποχή: αρχικά δημιουργήθηκαν εγκοπές για κάθε σύμβολο, οι οποίες στη συνέχεια λειάνθηκαν με στρογγυλεμένα εργαλεία, παράγοντας κυρτά σχήματα, γραμμές και τελείες μοναδικές στη μορφή τους.

Πιθανά μηνύματα και σύνδεση με την ιστορία

Σύμφωνα με την Daily Mail οι ερευνητές εικάζουν ότι η επιγραφή ίσως καταγράφει στρατιωτικά λάφυρα, σημαντικά έργα ή προσφορές σε θεότητες. Επίσης, πιστεύουν ότι οι επαναλαμβανόμενοι χαρακτήρες ίσως αντιπροσωπεύουν αριθμούς.

Παρατηρήθηκαν ομοιότητες με την πρωτο-καρτβελική γραφή, πρόγονο της σύγχρονης γεωργιανής γλώσσας, καθώς και με σχήματα σε αρχαίες σφραγίδες που χρησιμοποιούνταν από φοροεισπράκτορες στην προχριστιανική Γεωργία.

Μυθολογικές και πολιτισμικές αναφορές

Η πλάκα Μπασπλεμί μπορεί να συνδέεται με τη χαμένη γλώσσα της Κολχίδας, όπως περιγράφεται στην ελληνική μυθολογία. Σύμφωνα με την ιστορία του Ιάσονα και των Αργοναυτών, οι κάτοικοι της Κολχίδας γνώριζαν μια γραφή που αποκαλείτο «Χρυσή Γραφή».

Αν και δεν έχουν βρεθεί ίχνη αυτής της γλώσσας, οι επιστήμονες εικάζουν ότι η πλάκα ενδέχεται να σχετίζεται με τις κολχικές ρούνες, που πιθανώς καταγράφονταν σε υλικά όπως ξύλο ή κόκαλα, τα οποία έχουν διαβρωθεί με το πέρασμα του χρόνου.

Η Ιστορική σημασία της περιοχής

Η περιοχή Μανσί, όπου βρέθηκε η πλάκα, ανήκει στη Δβανισχέβι, μία περιοχή με μακρά ιστορία από την πρώιμη εποχή του χαλκού.

Ανασκαφές έχουν φέρει στο φως εργαλεία από πέτρα και οψιανό για την επεξεργασία δερμάτων, ενώ έρευνες με drones αποκάλυψαν γεωμετρικά σχήματα που μπορεί να είναι τάφοι, σπίτια, αμυντικά κτίσματα και τόποι λατρείας.

Οι αρχαιολόγοι καταλήγουν ότι η αποκρυπτογράφηση της επιγραφής μπορεί να ανατρέψει παραδοσιακές αντιλήψεις για την ανάπτυξη των γραφών στον Καύκασο. Το μυστήριο της πλάκας Μπασπλεμί παραμένει άλυτο, αλλά κάθε νέα ανακάλυψη στην περιοχή φέρνει τους επιστήμονες πιο κοντά στην κατανόηση ενός αρχαίου και πλούσιου πολιτισμού.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Ancient History and Archaeology και αναμένεται να προκαλέσει έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον.