Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τρίτη ότι οι επιθέσεις της Ουκρανίας με αμερικανικούς πυραύλους στην περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι η Δύση θέλει να κλιμακώσει τη σύγκρουση.
«Χωρίς τους Αμερικανούς, είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι πύραυλοι υψηλής τεχνολογίας, όπως έχει πει επανειλημμένα ο Πούτιν», πρόσθεσε ο ίδιος και τόνισε ελπίζει ότι το νέο πυρηνικό δόγμα της Μόσχας, στο οποίο ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μείωσε το όριο για ένα πυρηνικό πλήγμα, θα διαβαστεί με προσοχή.
«Η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει το ξέσπασμα πυρηνικού πολέμου», δήλωσε ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ρίο ντε Τζανέιρο, επισημαίνοντας ότι τα πυρηνικά όπλα θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά, αναφέρει το Reuters.
Το Κίεβο επιτέθηκε σε ρωσικό έδαφος
Η Ουκρανία εξαπέλυσε επίθεση στη ρωσική περιοχή Μπριάνσκ κατά τη διάρκεια της νύχτας με έξι αμερικανικής κατασκευής πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, εξέλιξη που μετέδωσαν πρώτα τα ουκρανικά ΜΜΕ και επιβεβαίωσε λίγο αργότερα η Ρωσία.
Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας αναχαίτισαν πέντε από τους πυραύλους και κατέστρεψαν έναν, ανέφεραν τα δημοσιεύματα που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Συντρίμμια από έναν πύραυλο έπεσαν σε μια στρατιωτική εγκατάσταση στην περιοχή, προκαλώντας πυρκαγιά.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επέτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους ATACMS για να πλήξει τη Ρωσία βαθιά μέσα στα εδάφη της, όπως δήλωσαν αυτό το Σαββατοκύριακο δύο αμερικανοί αξιωματούχοι και μια πηγή που γνωρίζει την απόφαση, σε μια σημαντική στροφή της πολιτικής της Ουάσινγκτον που αφορά τη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας.
Η Ουκρανία διέθετε αμερικανικούς πυραύλους ATACMS (Army Tactical Missile System) με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων -καθώς και γαλλικούς και βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow παρόμοιας εμβέλειας-, αλλά οι δυτικοί σύμμαχοι είχαν απαγορεύσει στο Κίεβο να πλήξει τη Ρωσία με αυτούς.
Η απόφαση του Μπάιντεν να άρει αυτόν τον περιορισμό αποτελεί μια σημαντική στιγμή στον πόλεμο, ο οποίος συμπληρώνει σήμερα την 1.000ή ημέρα του. Η Ρωσία εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Η ανακοίνωση για το χτύπημα έγινε ενώ ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενέκρινε την Τρίτη (19/11) το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, υπογράφοντας το σχετικό διάταγμα και τονίζοντας ότι «η επίθεση από οποιοδήποτε μη πυρηνικό κράτος, αλλά με την υποστήριξη μιας πυρηνικά εξοπλισμένης χώρας, θα θεωρείται κοινή επίθεση κατά της Ρωσίας».