Στροφή 180 μοιρών φαίνεται να επιχειρεί η Δύση και αντί να υπόσχεται νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, φέρεται να ασκεί πιέσεις για να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία και να λήξει τον πόλεμο.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστήριξαν στο Bloomberg ότι το Κίεβο όχι μόνο δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο, αλλά αν συνεχιστούν οι εχθροπραξίες, αναμένεται να χάσει και άλλα εδάφη, με τις απώλειες αυτή τη φορά να είναι αισθητά μεγαλύτερες. Ταυτόχρονα, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να μειώσει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια -που είναι η σημαντικότερη-, καθώς πρόθεσή του είναι να τερματιστεί άμεσα ο πόλεμος.
Έτσι, φέρεται να αναζητούν διάφορους τρόπους προκειμένου να αναγκάσουν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ακόμη και στρώνοντας τον δρόμο της διπλωματικής οδού.
Ενδεικτικά, ο Όλαφ Σολτς μίλησε με τον Πούτιν και προέτρεψε τον ρώσο πρόεδρο να συζητήσει το ενδεχόμενο ειρήνης. Επίσης, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει παρόμοια πρωτοβουλία.
Ο Τζο Μπάιντεν, από την πλευρά του, σε μια κίνηση της τελευταίας στιγμής επέτρεψε τη χρήση αμερικανικών όπλων για να χτυπηθούν στόχοι εντός του ρωσικού εδάφους.
Ακόμη και η Τουρκία, που επωφελείται από τον πόλεμο, επειδή συνεργάζεται οικονομικά και με τις δύο πλευρές, αυτή τη φορά φάνηκε πρόθυμη να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο διαμεσολαβητή. Τούρκοι δημοσιογράφοι υποστήριξαν ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να παρουσιαστεί ως φίλος των Ουκρανών, προωθώντας μια καλύτερη συμφωνία για το Κίεβο, αλλά και χωρίς να δυσαρεστήσει τους Ευρωπαίους.
Παραδείγματος χάριν, προτείνει η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ να «παγώσει» μόνο για 10 χρόνια, αντί για 20, όπως είχε προταθεί από συμβούλους του Τραμπ. Επιπλέον, στηρίζει την αποστρατικοποίηση του Ντονμπάς και τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, όπου διεθνή στρατεύματα θα αναλάβουν την ασφάλεια.
Τα προβλήματα της Ουκρανίας
Η Ουκρανία βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη φάση του πολέμου, καθώς κρατάει μεν το μέτωπο, αλλά ξεμένει από πολεμοφόδια και κυρίως στρατιώτες. Η έλλειψη σε στρατιωτικό υλικό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με αλλαγή στις τακτικές μάχης, υποστήριξαν αναλυτές, αλλά τα ζητήματα στο ανθρώπινο δυναμικό δεν έχουν εύκολη λύση.
Μέχρι στιγμής, το όριο στράτευσης είναι στα 25 έτη και ο ηλικιακός μέσος όρος των στρατιωτών είναι άνω των 40 ετών. Αν το Κίεβο ευελπιστεί να αναπληρώσει γρήγορα και αποτελεσματικά τις δυνάμεις του, θα πρέπει να κατεβάσει το όριο κατάταξης στα 18 έτη, θέτοντας σε κίνδυνο τις μελλοντικές γενιές, καθώς υπάρχει μεγάλο πρόβλημα υπογεννητικότητας και λιγοστοί νέοι στη χώρα.
Επιπλέον, ο Ζελένσκι βλέπει τη δημοτικότητά του να καταρρέει και ήδη ακούγονται ψίθυροι για προσφυγή στις κάλπες, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα υπόλοιπα κόμματα ήδη ετοιμάζονται για εκλογές.
Κάποιοι, λοιπόν, μιλούν για «προδοσία της Δύσης», υποστηρίζοντας ότι εγκαταλείπει την Ουκρανία τη στιγμή που έχει ουσιαστική ανάγκη για βοήθεια. Αντιθέτως, άλλοι πιστεύουν ότι συμπεριφέρεται ρεαλιστικά για να σώσει ό,τι σώζεται, σε μια χρονική συγκυρία όπου οι συσχετισμοί αλλάζουν.
Όποιο και αν είναι το τελικό αποτέλεσμα, οι επόμενοι μήνες θεωρούνται κρίσιμοι για την εξέλιξη του πολέμου, είτε συνεχιστεί είτε υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.