Διάφορα σενάρια προκύπτουν αριστερά και δεξιά για το μέλλον της Ουκρανίας μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και ένα από αυτά υποστηρίζει ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα αναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές το 2025.
Πράγματι, ο ουκρανός πρόεδρος βλέπει τη δημοτικότητά του να καταρρέει, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στη διαχείριση του πολέμου, όπως π.χ. να μειώσει το ηλικιακό όριο επιστράτευσης στα 18 από 25 έτη. Με την προσφυγή στις κάλπες, λοιπόν, είτε θα ανανέωνε τη λαϊκή εντολή και θα «λύνονταν» τα χέρια του είτε θα αναλάμβανε άλλο πρόσωπο με περισσότερη ελευθερία κινήσεων.
Ο Economist έγραψε ότι η 20ή Ιανουαρίου είναι κρίσιμη ημερομηνία, επειδή τότε ορκίζεται επίσημα ο Τραμπ πρόεδρος των ΗΠΑ και όπως είχε πει: «Μπορώ να σταματήσω τον πόλεμο στην Ουκρανία από την πρώτη μέρα της προεδρίας μου».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο Κίεβο ήδη έχουν αρχίσει άτυπα προεκλογικές ενέργειες, όπως κατάρτιση ψηφοδελτίων. Ωστόσο, κανείς δεν μιλάει επίσημα, ούτε κάνει πολιτική καμπάνια, επειδή θα αντιδράσει το προεδρικό γραφείο, το οποίο εν καιρώ πολέμου «θα μπορούσε να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια θα ήθελε».
Η στάση του Ζελένσκι
Επίσημα, η ουκρανική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει τα σενάρια για προσφυγή στις κάλπες, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτό συμβαίνει, επειδή μειώνονται οι πιθανότητες να εκλεγεί ξανά ο Ζελένσκι.
Μάλιστα, στενός συνεργάτης του φέρεται να πρότεινε να μη διεκδικήσει δεύτερη θητεία, αντιθέτως να παραδώσει την εξουσία και να εμφανιστεί ως «το άτομο που ένωσε την Ουκρανία και την κράτησε όρθια».
Δημοσκοπήσεις που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα δείχνουν ότι ο πρώην ουκρανός αρχιστράτηγος Βαλέρι Ζαλούζνι, που καθαίρεσε ο Ζελένσκι, θα μπορούσε να εκλεγεί πρόεδρος, αν κατέβαινε στις εκλογές.
Νομικό κώλυμα
Ο ουκρανικός ιστότοπος RBC-UKRAINE επικαλέστηκε τον πολιτικό επιστήμονα Ihor Reiterovych που ανέφερε ότι οι εκλογές στην Ουκρανία θα αντιμετώπιζαν νομικό κώλυμα, λόγω της νομοθεσίας.
Συγκεκριμένα, προσφυγή στις κάλπες μπορεί να διενεργηθεί αυστηρά έξι μήνες μετά το τέλος του στρατιωτικού νόμου, ώστε να επικαιροποιηθούν οι εκλογικοί κατάλογοι κτλ. Κυρίως, όμως, πρέπει ο στρατός να μην είναι ενεργός, ώστε να μην κινδυνεύσει το πολίτευμα.
Σε περίπτωση λοιπόν που προκηρύσσονταν εκλογές, θα έπρεπε να επέλθει εκεχειρία, η Ουκρανία να ρισκάρει να αποσύρει τον στρατιωτικό νόμο, παρά τον πόλεμο, ή να καταπατήσει το Σύνταγμά της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εξελίξεις στο μέλλον.