Σημαντικές κατασκευές κατά μήκος της «γραμμής Άλφα», η οποία χωρίζει τα ισραηλινοκρατούμενα Υψώματα του Γκολάν από τη Συρία, καταγράφονται από δορυφορικές φωτογραφίες, σύμφωνα με αναλύσεις του Associated Press. Η περιοχή διαχωρισμού, όπου παραβιάζεται η εκεχειρία με την είσοδο ισραηλινών στρατευμάτων, έχει τραβήξει την προσοχή των Ηνωμένων Εθνών, που επιβεβαίωσαν την παρουσία δυνάμεων εκεί.
Το έργο φέρεται να ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, μετά την ολοκλήρωση κατασκευαστικών έργων κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και περιλαμβάνει δρόμους και πιθανόν μια ζώνη ασφαλείας κατά μήκος της γραμμής διαχωρισμού. Η ισραηλινή στρατιωτική παρουσία επεκτάθηκε επίσης στον νότιο Λίβανο, με ενέργειες κατεδάφισης χωριών.
Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες της Planet Labs που αναλύθηκαν στις 5 Νοεμβρίου, εκτείνεται ένα νέο οδικό έργο κατά μήκος της «γραμμής Άλφα» για τουλάχιστον 7,5 χιλιόμετρα, νοτιοανατολικά της ισραηλινής πόλης Ματζντάλ Σαμς, στην οποία επίθεση με ρουκέτες τον περασμένο Ιούλιο σκότωσε 12 παιδιά.
Στις εικόνες φαίνεται ένα χαντάκι μεταξύ δύο αναχωμάτων, καλυμμένο σε κάποια σημεία με άσφαλτο, ενώ διακρίνεται και περίφραξη στην πλευρά προς τη Συρία. Το έργο κινείται νοτιοανατολικά και περιλαμβάνει εκσκαφές και εξοπλισμό χωματουργικών εργασιών.
Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, γνωστή ως UNDOF, παρακολουθεί την περιοχή, ενώ η εκπρόσωπος του οργανισμού ανέφερε ότι το Ισραήλ με το έργο του «εισβάλλει σε περιοχές που απαγορεύεται η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων».
Αν και το Ισραήλ δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως την κατασκευή του τείχους, είχε στείλει τον Ιούνιο μια επιστολή 71 σελίδων στον ΟΗΕ, κατηγορώντας τη Συρία για παραβιάσεις της «γραμμής Άλφα». Παρόλα αυτά, η Συρία διατηρεί τη σιωπή της, αν και έχει επικρίνει επανειλημμένα το Ισραήλ για επιθέσεις από τα υψώματα του Γκολάν. Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ, σε σύνοδο στη Σαουδική Αραβία, προέτρεψε σε συλλογική δράση κατά του Ισραήλ, λέγοντας ότι απαιτείται κοινή απόφαση από τα αραβικά και μουσουλμανικά κράτη για αντίσταση στην «γενοκτονία».