Ο συνασπισμός της Γερμανίας κατέρρευσε την Τετάρτη, καθώς ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέπεμψε τον υπουργό Οικονομικών και άνοιξε τον δρόμο για πρόωρες εκλογές, προκαλώντας πολιτικό χάος στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, λίγες ώρες μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Μετά την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), ο Σολτς αναμένεται να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με τους Σοσιαλδημοκράτες του και τους Πράσινους, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα.
Τι ακολουθεί
Ο Σολτς θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης πιθανότατα στις 15 Ιανουαρίου, με σκοπό τη διεξαγωγή εκλογών μέχρι το τέλος Μαρτίου. Σύμφωνα με τους κανόνες που δημιουργήθηκαν για να αποφευχθεί το είδος του χάους των συνασπισμών που επιτάχυνε το τέλος της δημοκρατίας του μεσοπολέμου στη Γερμανία, ο καγκελάριος ελέγχει σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμό των γεγονότων: η αντιπολίτευση μπορεί να τον διώξει νωρίτερα, μόνο αν βρει πλειοψηφία για έναν συγκεκριμένο εναλλακτικό καγκελάριο, κάτι που θα ήταν δύσκολο με την τρέχουσα κοινοβουλευτική αριθμητική.
Πώς θα κυβερνήσει ο Σολτς μέχρι τις εκλογές
Οι Πράσινοι, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του συνασπισμού, θα παραμείνουν στην κυβέρνηση. Χωρίς δική τους κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα πρέπει να συγκεντρώσουν ad hoc υποστήριξη για μεμονωμένες ψήφους από άλλα κόμματα. Ο Σολτς δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον Φρίντριχ Μερτς, ηγέτη των συντηρητικών της αντιπολίτευσης, να υποστηρίξει τα δημοσιονομικά μέτρα, λέγοντας ότι η πληγείσα από την κρίση οικονομία της Γερμανίας δεν μπορεί να περιμένει μέχρι τις εκλογές για κυβερνητική δράση.
Οι τέσσερις υπουργοί του FDP στην κυβέρνηση -εκτός από τον Λίντνερ, οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Παιδείας- δεν χρειάζεται απαραίτητα να αντικατασταθούν. Στη θέση του υπουργού Οικονομικών περιλαμβάνονται ονόματα όπως ο Βόλφγκανγκ Σμιτ, ο αρμόδιος υπουργός για το γραφείο του Σολτς, ή ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος θα μπορούσε να αναλάβει τη θέση παράλληλα με τις τρέχουσες θέσεις του υπουργού Οικονομίας και του αντικαγκελάριου.
Ο ίδιος ο Σολτς, και πρώην υπουργός Οικονομικών, θα μπορούσε επίσης να αναλάβει τη θέση παράλληλα με την καγκελαρία του.
Τι μπορεί να κάνει η αντιπολίτευση
Ο Μερτς, ο οποίος έχει ζητήσει εδώ και καιρό πρόωρες εκλογές για να αντικαταστήσει μια κυβέρνηση που, όπως λέει, έχει χάσει την ικανότητα να δράσει, θα αντιμετωπίσει ένα δίλημμα: η άρνηση να βοηθήσει τον Σολτς να καταρτίσει έναν προϋπολογισμό θα μπορούσε να βλάψει σκοπούς που ο Μερτς υποστηρίζει σθεναρά, όπως η υποστήριξη της Ουκρανίας.
Αντίθετα, ο Μερτς, με ένα ισχυρό προβάδισμα έναντι όλων των κομμάτων του συνασπισμού στις δημοσκοπήσεις, μπορεί να είναι απρόθυμος να δώσει στον Σολτς μια νίκη λίγο πριν από τις εκλογές.