Η αυξημένη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Κίνας, της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας είναι “ένα από τα πιο ανησυχητικά στρατηγικά σχήματα”, αναφέρει σήμερα η ελβετική υπηρεσία πληροφοριών.

“Βρισκόμαστε σε μια περίοδο επικίνδυνης και ασταθούς μετάβασης που θα οδηγήσει σε μια αναδιάταξη των σχέσεων εξουσίας σε παγκόσμια κλίμακα“, υπογραμμίζει η Υπηρεσία πληροφοριών της Συνομοσπονδίας (SRC) στην ετήσια έκθεσή της.

Κατά συνέπεια, η Ελβετία έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό λιγότερο ασφαλής σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια, αναφέρουν οι ελβετικές υπηρεσίες κατασκοπείας.

Η έκθεση κάνει μια διαπίστωση: η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα συνεργάζονται στο εξής πιο στενά, στο στρατιωτικό επίπεδο επίσης, “που συνεπάγεται μια μεγαλύτερη επίδραση στους περιφερειακούς πολέμους και στις κρίσεις“.

“Υποκινούμενες από τη βούληση να μειώσουν την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών, οι χώρες αυτές πολεμούν τις αντιλήψεις για τη φιλελεύθερη δημοκρατία. Επιδιώκουν να αλλάξουν το status quo στην αντίστοιχη περιοχή τους και να εδραιώσουν δικές τους σφαίρες επιρροής”, εξηγούν οι ελβετικές υπηρεσίες πληροφοριών.

“Η πιο στενή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των αυτών των αυταρχικών καθεστώτων είναι ένα από τα πιο ανησυχητικά σχήματα ανάμεσα σε αυτά που διαμορφώνονται σήμερα” αναφέρει η SRC.

Οι πολιτικές, οικονομικές, τεχνολογικές και στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ των χωρών αυτών που έχουν αναθεωρητικές προθέσεις είναι πιο στενές και πιο ισχυρές από ποτέ, και ασκούν στις Ηνωμένες Πολιτείες όπως και στους συμμάχους τους μια ταυτόχρονη πίεση σε διάφορα μέτωπα“, συνεχίζει η υπηρεσία πληροφοριών σε ανακοίνωση.

Στο θέμα της κατασκοπείας, η κύρια απειλή για την Ελβετία προέρχεται επί του παρόντος από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά και οι κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών συνιστούν αυξημένη απειλή, σύμφωνα με την SRC που υπογραμμίζει ότι πολλές υπηρεσίες διαθέτουν στο ελβετικό έδαφος “κατοικίες” δηλαδή κρυφές υπηρεσίες, οι οποίες γενικά λειτουργούν στους κόλπους των διπλωματικών αντιπροσωπειών.

Επιπλέον, “η πιο σημαντική απειλή” όσον αφορά τη δραστηριότητα επιρροής προέρχεται επίσης από τη Ρωσία και την Κίνα.

Οι απόπειρες της Ρωσίας να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις μέσω ιδιωτικών εταιριών σε τρίτες χώρες συνιστούν μεγάλη πρόκληση για τον ελβετικό έλεγχο των εξαγωγών αγαθών διπλής χρήσης για τα οποία απαιτείται χορήγηση άδειας, διευκρινίζει η SRC.

Η τρομοκρατική απειλή στην Ελβετία παραμένει υψηλή και αυξήθηκε περαιτέρω το 2024, ενώ “εξακολουθεί να παρατηρείται με καθοριστικό τρόπο σε άτομα απομονωμένα, που εμπνέονται από τον τζιχαντισμό”, αναφέρει επίσης.

Επιπλέον, στον τομέα του τζιχαντισμού συγκεκριμένα, αλλά και σε αυτόν του βίαιου δεξιού εξτρεμισμού, διαπιστώνεται αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων ριζοσπαστικοποίησης των ανηλίκων στην Ελβετία.

Πηγή: ΑΠΕ