Πέρασε δεκαετίες ολόκληρες στη φυλακή ως θανατοποινίτης για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε. Τη Δευτέρα, ένας επικεφαλής της ιαπωνικής αστυνομίας ζήτησε προσωπικά συγγνώμη από τον Iwao Hakamada για τα βάσανά του που ξεκίνησαν από μια αυταρχική έρευνα και μια άδικη καταδίκη, που τον είχε κρατήσει στην πτέρυγα των θανατοποινιτών μέχρι τον περασμένο μήνα, όταν αθωώθηκε σε μια νέα δίκη.
Ο 88χρονος Hakamada, πρώην πυγμάχος, αθωώθηκε από το περιφερειακό δικαστήριο της Shizuoka, το οποίο δήλωσε ότι η αστυνομία και οι εισαγγελείς συνεργάστηκαν για να κατασκευάσουν και να φυτέψουν στοιχεία εναντίον του και τον ανάγκασαν να ομολογήσει ύστερα από βίαιες, πολύωρες κλειστές ανακρίσεις.
Η αθώωση οριστικοποιήθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν η εισαγγελία παραιτήθηκε από το δικαίωμά της να ασκήσει έφεση -αν και διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση- τερματίζοντας οριστικά τη σχεδόν 60ετή δικαστική μάχη του Hakamada για να αποδείξει την αθωότητά του, σύμφωνα με το Associated Press.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας του νομού Shizuoka, Takayoshi Tsuda, επισκέφθηκε τη Δευτέρα τον Hakamada στο σπίτι του και ζήτησε προσωπικά συγγνώμη. Όταν μπήκε στο δωμάτιο όπου περίμεναν ο Hakamada και η αδελφή του, Hideko, ο Hakamada σηκώθηκε σιωπηλά από τον καναπέ του για να τον χαιρετήσει.
«Λυπούμαστε που σας προκαλέσαμε ανείπωτη ψυχική οδύνη επί 58 ολόκληρα χρόνια, από τη στιγμή της σύλληψης μέχρι την οριστικοποίηση της αθώωσης», είπε ο Tsuda, καθώς στάθηκε μπροστά από τον Hakamada και υποκλίθηκε. «Λυπούμαστε τρομερά». Ο Tsuda υποσχέθηκε μια «σχολαστική και κατάλληλη έρευνα».
Ο Hakamada, ο οποίος δυσκολεύεται να μιλήσει λόγω της ψυχικής του κατάστασης από τις δεκαετίες που πέρασε ως θανατοποινίτης, απάντησε: «Τι σημαίνει να έχεις την εξουσία… Από τη στιγμή που έχεις την εξουσία, δεν πρέπει να γκρινιάζεις».
Η 91χρονη αδελφή του Hakamada, η οποία είχε σταθεί στο πλευρό του αδελφού της κατά τη διάρκεια της μακράς διαδικασίας για να καθαρίσει το όνομά του και τώρα ζει μαζί του, ευχαρίστησε τον αρχηγό της αστυνομίας που τους επισκέφθηκε.
«Δεν υπάρχει λόγος να του παραπονιέται κανείς ύστερα από τόσα χρόνια. Δεν εμπλέκεται στην υπόθεση και ήρθε εδώ, γιατί ήθελε να κάνει το καθήκον του», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη συνέχεια.
Ο Hakamada είχε συλληφθεί τον Αύγουστο του 1966 για τη δολοφονία ενός στελέχους εταιρείας παραγωγής πάστας φασολιών και τριών μελών της οικογένειάς του στο Hamamatsu της κεντρικής Ιαπωνίας. Καταδικάστηκε αρχικά σε θάνατο με απόφαση περιφερειακού δικαστηρίου το 1968, αλλά δεν εκτελέστηκε λόγω της μακράς διαδικασίας έφεσης και επανάληψης της δίκης στην Ιαπωνία.
Χρειάστηκαν σχεδόν τρεις δεκαετίες για να απορρίψει το Ανώτατο Δικαστήριο την πρώτη του έφεση για επανάληψη της δίκης. Η δεύτερη έφεσή του, που υποβλήθηκε από την αδελφή του το 2008, έγινε δεκτή το 2014. Το δικαστήριο διέταξε την απελευθέρωσή του από το κελί απομόνωσης της πτέρυγας θανάτου, χωρίς όμως να άρει την καταδίκη του, εν αναμονή της διαδικασίας επανάληψης της δίκης.
Ο Hakamada ήταν ο μακροβιότερος θανατοποινίτης στον κόσμο και μόλις ο πέμπτος θανατοποινίτης που αθωώθηκε σε επαναληπτική δίκη στη μεταπολεμική Ιαπωνία, όπου οι ποινικές δίκες διαρκούν χρόνια και οι επαναληπτικές δίκες είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Η υπόθεσή του και η αθώωσή του προκάλεσαν εκκλήσεις για περισσότερη διαφάνεια στην έρευνα, νομικές τροποποιήσεις για να μειωθούν τα εμπόδια για την επανάληψη της δίκης και συζήτηση σχετικά με τη θανατική ποινή στην Ιαπωνία.