Το ρωσικό Κρατικό Μουσείο Ανατολικής Τέχνης στη Μόσχα εγκαινίασε μια έκθεση με έργα τέχνης της κόρης του δολοφονηθέντος ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, μια έκθεση αφιερωμένη στη μνήμη του πατέρα της.

Η Αΐσα Καντάφι, 47 ετών, το πέμπτο κατά σειρά ηλικίας παιδί και η μοναδική βιολογική κόρη του δικτάτορα που κυβέρνησε τη χώρα της Βόρειας Αφρικής από το 1969 έως ότου συνελήφθη και δολοφονηθεί το 2011 από αντάρτες κατά τη διάρκεια της εξέγερσης που ανέτρεψε το καθεστώς του, με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ.

Σήμερα, το Κρατικό Μουσείο Ανατολικής Τέχνης εγκαινίασε μια έκθεση που θα διαρκέσει έξι εβδομάδες με δεκάδες έργα τέχνης της Αϊσα Καντάφι, συμπεριλαμβανομένου ενός πίνακα με ένα πλήθος που περιφέρεται πάνω από τα πτώματα του πατέρα της και του αδελφού της που δολοφονήθηκε δίπλα του. Ο πίνακας δείχνει μέρος του πλήθους να χρησιμοποιούν smartphones για να τραβήξουν φωτογραφίες των σορών.

«Σήμερα, παρουσιάζω αυτά τα έργα για πρώτη φορά για να τιμήσω τον πατέρα μου και τον αδερφό μου στην επέτειο του θανάτου τους», είπε σε δημοσιογράφους πριν από τα εγκαίνια. «Μπορώ να σας πω ότι αυτές οι πίνακες δεν είναι ζωγραφισμένες με το χέρι μου, αλλά με την καρδιά μου».

Η Αΐσα Καντάφι έφυγε από τη Λιβύη κατά τη διάρκεια της εξέγερσης το 2011. Η οικογένεια λέει ότι ο σύζυγός της και τα δύο από τα παιδιά της σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ και σε βομβαρδισμούς στο συγκρότημα Καντάφι στην Τρίπολη. Η Αϊσα γέννησε το τέταρτο παιδί της στην Αλγερία και εγκαταστάθηκε στο Ομάν.

Ο Ιγκόρ Σπινάκ, πρόεδρος της Ρωσικής Κοινότητας Μέσης Ανατολής, ο οποίος διοργάνωσε την έκθεση με την υποστήριξη του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και άλλων φορέων, δήλωσε ότι πρότεινει στο Ομάν στην κόρη του Καντάφι να κάνει την έκθεση και εκείνη συμφώνησε αμέσως.

«Γνωρίζει ότι οι άνθρωποι στη Ρωσία την αγαπούν, αγαπούν τον πατέρα της και θέλει να παρουσιάσει την τέχνη της στη Ρωσία».

Πηγή: ΑΠΕ