Τα ισραηλινά στρατεύματα κυνηγούσαν για περισσότερο από ένα χρόνο τον ηγέτη της Χαμάς, ο οποίος εξαφανίστηκε στη Γάζα αμέσως μετά την οργάνωση των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου. Ο 61χρονος Γιαχία Σινουάρ λέγεται ότι περνούσε μεγάλο μέρος του χρόνου του κρυμμένος στις σήραγγες κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας, μαζί με σωματοφύλακες και μια «ανθρώπινη ασπίδα» ομήρων από το Ισραήλ.

Αλλά τελικά, φαίνεται ότι το τέλος του ήρθε σε μια τυχαία συνάντηση με μια ισραηλινή περιπολία στη νότια Γάζα. Η φρουρά του ήταν μικρή. Δεν βρέθηκαν όμηροι.

Οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί, αλλά το BBC παρουσιάζει τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη δολοφονία του Σινουάρ.

Περιπολία ρουτίνας

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) λένε ότι μια μονάδα της 828ης Ταξιαρχίας Bislamach περιπολούσε την Τετάρτη στο Tal al-Sultan, μια περιοχή της Ράφα. Τα ισραηλινά στρατεύματα εντόπισαν τρεις μαχητές και όλοι εξουδετερώθηκαν.

Σε εκείνο το στάδιο τίποτα δεν φαινόταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτο σχετικά με την ανταλλαγή πυρών και οι στρατιώτες δεν επέστρεψαν στο σημείο μέχρι το πρωί της Πέμπτης.

Τότε, καθώς επιθεωρούσαν τους νεκρούς, διαπιστώθηκε ότι ένα από τα πτώματα είχε μια εκπληκτική ομοιότητα με τον ηγέτη της Χαμάς.

Το πτώμα ωστόσο παρέμεινε στο σημείο λόγω υποψιών για παγίδες και αντ’ αυτού αφαιρέθηκε μέρος ενός δακτύλου και στάλθηκε στο Ισραήλ για εξετάσεις.

Η σορός του τελικά μεταφέρθηκε στο Ισραήλ αργότερα την ίδια ημέρα, καθώς η περιοχή είχε χαρακτηριστεί ασφαλής.

Ο Ντανιέλ Χαγκάριι, εκπρόσωπος των IDF, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του «δεν γνώριζαν ότι ήταν εκεί, αλλά συνεχίσαμε να επιχειρούμε». Είπε ότι τα στρατεύματά του είχαν εντοπίσει τους τρεις άνδρες που έτρεχαν από σπίτι σε σπίτι και τους αντιμετώπισαν πριν χωριστούν. Ο άνδρας που αναγνωρίστηκε έκτοτε ως Σινουάρ «έτρεξε μόνος του σε ένα από τα κτίρια» και σκοτώθηκε αφού εντοπίστηκε με drone.

Κανένας από τους ομήρους που ο Σινουάρ πιστεύεται ότι χρησιμοποιούσε ως ανθρώπινη ασπίδα δεν ήταν εκεί και η μικρή συνοδεία του υποδηλώνει ότι είτε προσπαθούσε να κινηθεί απαρατήρητος είτε είχε χάσει πολλούς από αυτούς που τον προστάτευαν.

Ο Γιοάβ Γκαλάντ, υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, δήλωσε: «Ο Σινουάρ πέθανε ενώ ήταν χτυπημένος και την ώρα που τον καταδίωκαν, τρέχοντας. Δεν πέθανε ως διοικητής, αλλά ως κάποιος που νοιαζόταν μόνο για τον εαυτό του. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους εχθρούς μας».

Πλάνα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ισραηλινό στρατό αργά την Πέμπτη λέγεται ότι δείχνουν τις τελευταίες στιγμές του Σινουάρ πριν σκοτωθεί. Το βίντεο φαίνεται να έχει τραβηχτεί από ένα drone που πετάει μέσα από το ανοιχτό παράθυρο ενός κατεστραμμένου κτιρίου.

Πλησιάζει έναν άνδρα, με καλυμμένο το κεφάλι του, που κάθεται σε μια πολυθρόνα στον πρώτο όροφο ενός σπιτιού που είναι γεμάτο συντρίμμια. Ο άνδρας, ο οποίος φαίνεται να είναι τραυματισμένος, στη συνέχεια πετάει κάτι προς το drone και το βίντεο τελειώνει.

Ο Σινουάρ «εξουδετερώθηκε»

Το Ισραήλ ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι «ερευνά την πιθανότητα» να σκοτώθηκε ο Σινουάρ στη Γάζα το απόγευμα της Πέμπτης. Μέσα σε λίγα λεπτά από την ανακοίνωση, φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν το πτώμα ενός άνδρα με πολύ παρόμοια χαρακτηριστικά με τον ηγέτη της Χαμάς, ο οποίος είχε τραύματα στο κεφάλι.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι «σε αυτό το στάδιο» δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα κανενός από τους τρεις άνδρες που σκοτώθηκαν.

Λίγο αργότερα, ισραηλινές πηγές δήλωσαν στο BBC ότι ήταν «όλο και πιο σίγουροι» ότι τον είχαν σκοτώσει. Ωστόσο, είπαν ότι πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις πριν επιβεβαιωθεί ο θάνατος.

Αυτές οι εξετάσεις δεν άργησαν να γίνουν. Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι είχαν ολοκληρωθεί και ότι ο Σινουάρ είχε επιβεβαιωθεί ότι «εξοντώθηκε».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι το «κακό» δέχθηκε «πλήγμα», αλλά προειδοποίησε ότι ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα δεν είχε ολοκληρωθεί.

Μια θηλιά που σφίγγει

Ενώ ο Σινουάρ δεν σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια στοχευμένης επιχείρησης, οι IDF δήλωσαν ότι επί εβδομάδες επιχειρούσαν σε περιοχές όπου οι πληροφορίες έδειχναν την παρουσία του.

Εν ολίγοις, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν περιορίσει την πρόχειρη τοποθεσία του Σινουάρ στη νότια πόλη Ράφα και προχωρούσαν σιγά-σιγά για να τον πιάσουν.

Ο Σινουάρ διέφευγε για περισσότερο από ένα χρόνο. Είχε αναμφίβολα αισθανθεί την ισραηλινή πίεση να αυξάνεται μετά τη φρίκη της 7ης Οκτωβρίου.

Σε ανακοίνωσή τους, οι IDF ανέφεραν ότι οι επιχειρήσεις τους τις τελευταίες εβδομάδες στο νότο «περιόρισαν την επιχειρησιακή κίνηση του Γιαχία Σινουάρ, καθώς καταδιώχθηκε και τελικά εξοντώθηκε».

Η δολοφονία του Σινουάρ ήταν μια σημαντική επιτυχία για το Ισραήλ. Όμως το τέλος του δεν τερματίζει τον πόλεμο στη Γάζα.

Κι ενώ ο Νετανιάχου δήλωσε ότι «ξεκαθάρισε το θέμα», επέμεινε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί – και όχι μόνο για να σωθούν οι 101 όμηροι που κρατούνται ακόμη από τη Χαμάς. «Στις αγαπητές οικογένειες των ομήρων, λέω: αυτή είναι μια σημαντική στιγμή στον πόλεμο. Θα συνεχίσουμε με όλη μας τη δύναμη μέχρι όλοι οι αγαπημένοι σας, οι δικοί μας αγαπημένοι, να επιστρέψουν στο σπίτι τους».

Στο Ισραήλ, οι οικογένειες των ομήρων δήλωσαν ότι ήλπιζαν ότι θα μπορούσε τώρα να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός που θα έφερνε πίσω τους αιχμαλώτους.