Ο Γιαχία Σινουάρ είναι νούμερο ένα στόχος της Μοσάντ, γιατί οργάνωσε τη φονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και πριν λίγο καιρό διαδέχθηκε τον Ισμαήλ Χανίγια στην ηγεσία της Χαμάς. Εντούτοις, είναι άφαντος και κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται.

Η The Wall Street Journal εξηγώντας τον τρόπο που κρύβεται, έγραψε ότι χρησιμοποιεί ένα περίπλοκο σύστημα επικοινωνίας που δεν βασίζεται στη σύγχρονη τεχνολογία και γενικά σε τεχνολογικά μέσα που αναπτύχθηκαν μετά την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης.

Οι μέθοδοι του έχουν τις ρίζες τους στα πρώτα χρόνια της Χαμάς και τελειοποιήθηκαν τα 22 χρόνια παραμονής του σε ισραηλινές φυλακές. Μάλιστα, αποδείχθηκαν τόσο αποτελεσματικές, ώστε να μπορέσει να ιδρύσει την αστυνομία εσωτερικής ασφάλειας της Χαμάς, παρότι ήταν φυλακισμένος.

Αριστερά ο δολοφονημένος Ισμαήλ Χανίγια και δεξιά ο Γιαχία Σινουάρ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ ο Σινουάρ έφτιαξε ειδικό λεξιλόγιο που προσαρμόζεται κάθε φορά, αναλόγως το μήνυμα, την κατάσταση ή το άτομο που θα το δεχτεί. Επιπλέον, ανέπτυξε τρόπους για τη διανομή κωδικοποιημένων μηνυμάτων, όπως το τύλιγμα επιστολών σε μπάλες ψωμιού που μπορούσαν να πεταχτούν μεταξύ των τμημάτων της φυλακής.

Επίσης, ο ίδιος διορίζει τους αγγελιοφόρους και τούς γνωρίζει μόνο αυτός, με τους ίδιους να μην ξέρουν ποιος θα παραλάβει το μήνυμα που θα αφήσουν, ούτε με ποιους συνεργάζονται. Με αυτό τον τρόπο, αν κάποιος συλληφθεί δεν μπορεί να μαρτυρήσει τίποτα και το μήνυμα καθίσταται άχρηστο, γιατί κάθε φορά αλλάζει ο κώδικας του.

Οι πρωτόγονοι μέθοδοι στην πράξη

Άραβες διαμεσολαβητές που εργάζονται να κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, περιέγραψαν τον τρόπο επικοινωνίας του Σινουάρ. Ένα τυπικό μήνυμα από τον ηγέτη της Χαμάς είναι χειρόγραφο και περνάει μέσα από μια αλυσίδα έμπιστων αγγελιοφόρων, μερικοί από τους οποίους μπορεί να είναι πολίτες. Φαινομενικά, θέλει αρκετό χρόνο για να φτάσει στο κατάλληλο πρόσωπο, αλλά στην πραγματικότητα γίνεται αρκετά γρήγορα και χωρίς να κινεί υποψίες.

Παραδείγματος χάριν, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Νασράλα, δόθηκε στη δημοσιότητα η συλλυπητήρια ανακοίνωση του. Επίσης, τις προηγούμενες μέρες έδινε κανονικά γραμμή στους Παλαιστίνιους διαμεσολαβητές που συζητούσαν με Ισραηλινούς διπλωμάτες τυχόν ανταλλαγή ομήρων.

Ο Thomas Withington, ειδικός στον ηλεκτρονικό πόλεμο και αναπληρωτής ερευνητής στη δεξαμενή σκέψης Royal United Services Institute του Λονδίνου, είπε ότι η Μοσάντ «ελπίζει σε αυτό το κλάσμα του δευτερολέπτου όπου ξεχνάς την πειθαρχία. Αυτό μπορεί να υπογράψει τη θανατική σου καταδίκη».

Μέχρι στιγμής, οι μέθοδοί του αν και πρωτόγονες για τα σημερινά δεδομένα, είναι αρκετά αποτελεσματικές, σε βαθμό που μερικοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι κρύβεται στο εξωτερικό και όχι στη Γάζα, όπως θεωρεί η Μοσάντ, η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών.