Πηγές της Χαμάς δήλωσαν σήμερα αργά το απόγευμα ότι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι ο ηγέτης της οργάνωσης Γιαχία Σινουάρ σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιχείρηση. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα δεν έχει προβεί σε επίσημο σχόλιο.

Την ίδια ώρα αινιγματική ανάρτηση που υπαινίσσεται ότι το χτύπημα στη Λωρίδα της Γάζας, σκότωσε τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, έκανε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ.

Ο Γκαλάντ, ανέβασε γραφικό με τρία κουτάκια και τις φωτογραφίες των νεκρών από ισραηλινές επιθέσεις Χασάν Νασράλα, ηγέτη της Χεζμπολάχ και Μοχάμεντ Ντέιφ, (στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς). Το τρίτο κουτάκι μένει κενό πιθανότατα για τον Γιαχία Σινουάρ.

Κυκλοφόρησε φωτογραφία που φέρεται να απεικονίζει το πτώμα του Σινουάρ

Λίγη ώρα αργότερα κυκλοφόρησε στα ισραηλινά ΜΜΕ φωτογραφία που φέρεται να απεικονίζει το πτώματου ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ. Στη φωτογραφία, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, εμφανίζονται ακόμα ισραηλινοί στρατιώτες που σε ένα μπουκάλι συλλέγουν DNA του πτώματος.

Επίσημη δήλωση του Μπενιαμίν Νετανιάχου

Η είδηση του θανάτου του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχιά Σινουάρ, ο οποίος σκοτώθηκε ύστερα από επιχείρηση, οδηγεί τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου στο να προβεί σε επίσημη δήλωση.

Πηγές από το Ισραήλ αναφέρουν ότι ο Νετανιάχου μέσα στην επόμενη ώρα θα κάνει επίσημη δήλωση.

«Ο Σινουάρ δολοφονήθηκε από στρατιώτες του IDF»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ επιβεβαίωσε πως ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ έπεσε νεκρός από πυρά στρατιωτών των IDF, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post.

Ο μαζικός δολοφόνος Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σφαγή και τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώθηκε σήμερα από στρατιώτες των IDF», αναφέρει ο Ισραηλινός υπουργός, σύμφωνα με το γραφείο του.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο στρατιωτικό και ηθικό επίτευγμα για το Ισραήλ και μια νίκη για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο ενάντια στον κακό άξονα του ριζοσπαστικού Ισλάμ με επικεφαλής το Ιράν», συνεχίζει.

Ο Κατζ προσθέτει ότι η δολοφονία του Σινουάρ «δημιουργεί μια δυνατότητα» για την άμεση απελευθέρωση των ομήρων και για τη δημιουργία μιας Γάζας χωρίς τον έλεγχο της Χαμάς και του Ιράν.

Ρούτε: «Δεν θα μου λείψει»

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε είπε σε δημοσιογράφους ότι «εάν πέθανε (ο Σινουάρ), εμένα προσωπικά δεν θα μου λείψει». Ο Ρούτε έδινε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ίσραελ Κατς ανακοίνωνε τον θάνατο του Σινουάρ.

Ο Κατς εκτίμησε ότι ο θάνατος του Σινουάρ είναι «μια ευκαιρία» για την άμεση απελευθέρωση των ομήρων και ανοίγει τον δρόμο για μια εκ βάθρων αλλαγή στη Γάζα, «χωρίς τη Χαμάς και χωρίς τον έλεγχο του Ιράν».

Από την Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Τζόνσον, χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, χαρακτηρίζοντάς την «πηγή ελπίδας».

«Ο θάνατός του είναι πηγή ελπίδας για όλους εκείνους που θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι και ανακούφιση για τους Ισραηλινούς που επιδίωκε να καταπιέσει», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Τζόνσον.

Να σημειωθεί ότι την ώρα που γινόταν γνωστός ο θάνατος του Σινουάρ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν συνομιλούσε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, το Γιοάβ Γκάλαντ.