Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας προέτρεψαν, με ανοιχτή επιστολή τους, τις αρχές της Γεωργίας να εγγυηθούν ότι οι εκλογές θα είναι «ελεύθερες και δίκαιες» και θα σέβονται τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του πληθυσμού αυτής της μικρής χώρας του Καυκάσου.

Στην επιστολή τους, που τιτλοφορείται «Το ευρωπαϊκό μέλλον της Γεωργίας είναι στα χέρια σας», η Άννα Λούρμαν, ο Μπενζαμέν Αντάντ και ο Άνταμπ Σλάπκα λένε ότι ανησυχούν για το μέλλον αυτής της χώρας, οι κάτοικοι της οποίας καλούνται στις κάλπες στις 26 Οκτωβρίου για τις βουλευτικές εκλογές.

Καταπιεστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν πρόσφατα από το κοινοβούλιο οδήγησαν στην αναστολή της ενταξιακής διαδικασίας της Γεωργίας στην ΕΕ. Την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος του κοινοβουλίου επικύρωσε τον αμφιλεγόμενο νόμο που περιορίζει τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, σηματοδοτώντας άλλη μια συντηρητική στροφή, αφού το καλοκαίρι εγκρίθηκε ένα άλλο νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής», εμπνευσμένο από τον αντίστοιχο νόμο που ισχύει στη Ρωσία.

Οι τρεις υπουργοί συνεργάζονται στο πλαίσιο του αποκαλούμενου «Τριγώνου της Βαϊμάρης» αλλά ελπίζουν ότι θα έχουν τη στήριξη και των άλλων ομολόγων τους των χωρών της ΕΕ. Οι ίδιοι δηλώνουν «φίλοι της Γεωργίας» και υπογράμμισαν ότι η διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ πάγωσε αποκλειστικά και μόνο λόγω της πολιτικής που εφαρμόζεται τώρα από την κυβέρνηση. Κατήγγειλαν επίσης «την εκστρατεία προπαγάνδας, παραπληροφόρησης, κατάφωρων ψεμάτων και δυσφήμισης» από ορισμένους πολιτικούς εναντίον των Δυτικών εταίρων τους.

«Είμαστε σαφείς: ανυπομονούμε να σας υποδεχτούμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η Γεωργία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, πλουραλιστική και δημοκρατική, μια δυναμική κοινωνία των πολιτών και έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας το 2023. Η πόρτα είναι ανοιχτή και θα παραμείνει», γράφουν στην επιστολή τους, απευθυνόμενοι στους Γεωργιανούς.

«Οι Γεωργιανοί θα πρέπει να μπορούν να επιλέξουν το μέλλον που επιθυμούν για τους ίδιους, για τα παιδιά τους και για τα παιδιά των παιδιών τους. Ελπίζουμε ότι θα είναι μια επιλογή υπέρ του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Γεωργίας. Η επιλογή είναι δική σας. Το μέλλον της Γεωργίας είναι στα χέρια σας», κατέληξαν.

Η επιστολή, ένα αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, θα σταλεί μέχρι την Παρασκευή στο γεωργιανό πρακτορείο IPN.

Πηγή: ΑΠΕ