Εδώ και δύο εβδομάδες το Ισραήλ σημειώνει εκπληκτικές επιτυχίες εναντίον της Χεζμπολάχ, καθώς και σταθερή πρόοδο. Χθες το βράδυ, ωστόσο, ο εχθρός τού αντεπιτέθηκε με αξιοσημείωτη ακρίβεια και συγχρονισμό, όπως γράφει σε σημερινή ανάλυσή του το Sky News. Οι στρατιώτες είχαν καθίσει για το βραδινό τους γεύμα, όταν το drone χτύπησε.

Τα βίντεο που τράβηξαν μετά το χτύπημα έδειχναν σκηνές αιματοχυσίας και χάους, καθώς έτρεχαν να βοηθήσουν τους τραυματίες.

«Ήταν τόσο πολλοί οι τραυματίες που στάλθηκαν σε οκτώ νοσοκομεία. Τουλάχιστον 60 στρατιώτες τραυματίστηκαν, αρκετοί σοβαρά, και τέσσερις σκοτώθηκαν. Με κάποιο τρόπο, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ διείσδυσε στην άμυνα του Ισραήλ χωρίς προειδοποίηση και χτύπησε το κτίριο».

«Αυτό πρέπει να είναι βαθιά ανησυχητικό για τους Ισραηλινούς. Είτε ήταν εξαιρετική τύχη είτε η Χεζμπολάχ ήξερε πότε και πού να χτυπήσει, για να προκαλέσει τη μέγιστη δυνατή ζημιά», σημειώνει ο συντάκτης της βρετανικής ιστοσελίδας.

Ο πρώτος κυβερνητικός υπουργός που αντέδρασε στην επίθεση, ο υπουργός Υγείας, Uriel Buso, μίλησε στο Sky News από το νοσοκομείο όπου είχαν μεταφερθεί οι περισσότεροι τραυματίες. «Όπως όλα τα γεγονότα, εξακολουθούμε να μελετάμε αυτό το περιστατικό», δήλωσε.

«Αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει χώρα που να έχει καλύτερη άμυνα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ισραήλ – παρ’ όλα αυτά μερικές φορές μας εκπλήσσουν και δεν είμαστε τέλειοι».

«Αυτό είναι πολύ πιθανό να ανησυχήσει βαθιά τους Ισραηλινούς. Η είδηση ότι οι στρατιώτες δεν ήταν ασφαλείς, τη στιγμή που έτρωγαν πολλά χιλιόμετρα μακριά από το μέτωπο, θα είναι βαθιά ανησυχητική σε μια χώρα όπου οι περισσότερες οικογένειες στέλνουν τα παιδιά τους για εθνική θητεία».

Απειλεί με περισσότερα πλήγματα η Χεζμπολάχ

Σημειώνεται πως η λιβανέζικη Χεζμπολάχ απείλησε σήμερα το Ισραήλ με περισσότερα πλήγματα, εάν συνεχίσει τις επιθέσεις του στον Λίβανο, στον απόηχο της επιδρομής drone εναντίον στρατιωτικής βάσης κοντά στη Χάιφα, η οποία στοίχισε τη ζωή στους τέσσερις ισραηλινούς στρατιώτες και τραυμάτισε δεκάδες άλλους.

Σε ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ διαμηνύει ότι «η αντίσταση υπόσχεται στον εχθρό ότι η επίθεση νότια της Χάιφας ήταν μόνο μια πρόγευση του τι τον περιμένει εάν αποφασίσει να συνεχίσει τις επιθέσεις του εναντίον του λαού μας».

Το πλήγμα στη στρατιωτική βάση της Μπινγιαμίνα ήταν το φονικότερο στο Ισραήλ από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο στις 23 Σεπτεμβρίου.