Αστρονόμοι χάρη στο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) της NASA ανακάλυψαν έναν αρχαίο γαλαξία που αναπτύσσεται 1.000 φορές πιο γρήγορα και επιβεβαίωσε μια θεωρία για το διάστημα.

Το Interesting Engineering έγραψε πως πρόκειται για γαλαξία που γεννήθηκε 700 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang και είναι 100 φορές μικρότερος από τον δικό μας γαλαξία.

Αυτό που διαπιστώθηκε, είναι πως οι παρυφές του έχουν έναν πυκνό πυρήνα αστέρων και ενεργό σχηματισμό αστέρων, οπότε παρουσιάζει μοτίβο ανάπτυξης «από μέσα προς τα έξω», επιβεβαιώνοντας και τη σχετική θεωρία.

Δηλαδή, όπως μια πολυσύχναστη πόλη με πυκνό αστικό κέντρο και εκτεταμένα προάστια, αυτός ο γαλαξίας είναι συμπαγής στον πυρήνα του, όπου τα περισσότερα αστέρια του είναι σφιχτά συγκεντρωμένα, ενώ νεότερα αστέρια σχηματίζονται με επιταχυνόμενο ρυθμό στις εξωτερικές περιοχές.

Επίσης, είναι ενδιαφέρον ότι ο μεγαλύτερος σχηματισμός άστρων δεν συμβαίνει στον πυρήνα αλλά μάλλον στα περίχωρα, όπου σχηματίζεται γρήγορα μια συστάδα άστρων. Το μοτίβο ανάπτυξης που παρατηρείται εδώ είχε προηγουμένως προβλεφθεί από θεωρητικά μοντέλα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες είναι σε θέση να το παρακολουθήσουν άμεσα.

«Το ερώτημα για το πώς εξελίσσονται οι γαλαξίες με την πάροδο του κοσμικού χρόνου είναι σημαντικό για την αστροφυσική», είπε ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Sandro Tacchella από το Εργαστήριο Cavendish του Cambridge. «Είχαμε πολλά εξαιρετικά δεδομένα για τα τελευταία δέκα εκατομμύρια χρόνια και για τους γαλαξίες στη δική μας γωνιά του σύμπαντος, αλλά τώρα με τον Webb, μπορούμε να πάρουμε παρατηρησιακά δεδομένα από δισεκατομμύρια χρόνια πίσω στο χρόνο, διερευνώντας τα πρώτα δισεκατομμύρια χρόνια της κοσμικής ιστορίας, γεγονός που ανοίγει κάθε είδους νέα ερωτήματα», πρόσθεσε στη συνέχεια.