Ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, διέταξε τους ηγέτες της οργάνωσης στη Δυτική Όχθη να επανέλθουν στις τρομοκρατικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ, λίγο αφότου αντικατέστησε τον δολοφονηθέντα, Ισμαήλ Χανίγια, ως επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, όπως γράφει η Wall Street Journal, επικαλούμενη ανώνυμους αξιωματούχους των αραβικών μυστικών υπηρεσιών.

Η εντολή δόθηκε λίγο πριν από μια αποτυχημένη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ορισμένα ανώτερα μέλη της Χαμάς φέρονται να έχουν επιφυλάξεις για την απόφαση, αλλά δεν έχουν μιλήσει για το θέμα από τότε που ο Σινουάρ ανέλαβε την εξουσία.

Η πρακτική αυτή ήταν συνηθισμένη κατά τη διάρκεια της αιματηρής Δεύτερης Ιντιφάντα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, καθώς και στη δεκαετία του 1990, αλλά έχει γίνει σπάνια από τότε που το Ισραήλ έχτισε ένα τείχος ασφαλείας γύρω από τη Δυτική Όχθη και ενίσχυσε τις μεθόδους συλλογής πληροφοριών, για να αποτρέψει τέτοιες επιθέσεις.

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal επιβεβαιώνει επίσης προηγούμενες αναφορές ότι ο Σινουάρ ανανέωσε πρόσφατα την επαφή του με τους διαμεσολαβητές της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων, επικαλούμενο ανώνυμους άραβες αξιωματούχους που συμμετέχουν στη διαμεσολάβηση.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι έχει δει μια χειρόγραφη επιστολή του Σινουάρ από τον περασμένο μήνα, στην οποία λέει ότι η Χαμάς είναι έτοιμη για έναν παρατεταμένο πόλεμο φθοράς, για να «σπάσει τη θέληση του Ισραήλ» και να ανοίξει τον δρόμο για τον αφανισμό του εβραϊκού κράτους.

Στο δημοσίευμα ο Σινουάρ περιγράφεται ως μια εξτρεμιστική φιγούρα, ακόμα και στις τάξεις της παλαιστινιακής οργάνωσης, αφού πέρυσι αρνήθηκε να ταξιδέψει εκτός Γάζας για συνομιλίες με αντίπαλες παλαιστινιακές παρατάξεις, επειδή φοβόταν ότι ο Χανίγια θα τον ανατρέψει κατά τη διάρκεια αυτών των επαφών.

Επικαλούμενη νυν και πρώην άραβες και ισραηλινούς αξιωματούχους, η WSJ σημειώνει επίσης ότι ο Σινούαρ εξέπληξε ακόμα και μέλη της Χαμάς στο εξωτερικό με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ.

Η επίθεση αυτή φέρεται να έκανε στελέχη της Χαμάς στο Κατάρ να χαρακτηρίζουν «μεγαλομανή» τον Σινουάρ σε ιδιωτικές τους συζητήσεις, με το δημοσίευμα να προσθέτει ότι ο ίδιος αναφέρεται στον πόλεμο και τον δικό του ρόλο σε αυτόν με «όλο και πιο πομπώδεις χαρακτηρισμούς».

Σημειώνεται ότι μετά τη δολοφονία του Χανίγια τον Ιούλιο, πολιτικοί αξιωματούχοι της Χαμάς φέρεται να είχαν προτείνει ως διάδοχό του τον πρώην ηγέτη της οργάνωσης, Χαλέντ Μεσάαλ, πριν η στρατιωτική πτέρυγα υπό την ηγεσία του Σινουάρ, οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ, να στείλουν μήνυμα ότι έπρεπε να επιλεγεί ο επικεφαλής τους.