Κλινικές δοκιμές εμβολίου για τη θεραπεία της νόσου του ιού Μάρμπουργκ αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Ρουάντα, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη 3/10 ο υπουργός Υγείας της χώρας, η οποία αντιμετωπίζει το πρώτο ξέσπασμα της νόσου από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους 11 άνθρωποι.
Η νόσος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Σεπτεμβρίου και μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 36 κρούσματα, όπως δείχνουν στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
«Αυτό εντάσσεται στις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αναρρώσουν γρήγορα αξιοποιώντας τα εμβόλια και τα φάρμακα τα οποία έχουν ειδικά παρασκευαστεί για την αντιμετώπιση αυτού του ξεσπάσματος, δοκιμές που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην τελευταία φάση της έρευνας. Συνεργαζόμαστε με τις φαρμακευτικές εταιρείες που τα παρασκεύασαν και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για να επισπευσθεί η διαδικασία μέσα από την πολυμερή συνεργασία», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Υγείας Σαμπίν Νσανζιμάνα.
Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, η κυβέρνηση συνομιλεί με εταιρείες που έχουν έδρα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.
Το υπουργείο παρακολουθεί 410 ανθρώπους που έχουν έρθει σε επαφή με αυτούς που μολύνθηκαν, είχε δηλώσει νωρίτερα ο υφυπουργός Υγείας Ιβάν Μπουτέρα.
Πέντε ακόμη άνθρωποι βρέθηκαν αρνητικοί, αλλά αναμένουν τα αποτελέσματα περαιτέρω εξετάσεων.
Ιογενής αιμορραγικός πυρετός ο Μάρμπουργκ έχει συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, έντονους πονοκεφάλους και κακουχία, τα οποία εμφανίζονται συνήθως εντός επτά ημερών από τη μόλυνση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Το ποσοστό θανάτων από τη μόλυνση με τον ιό ανέρχεται σε 88%. Ο Μάρμπουργκ ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών που ευθύνονται για τον Εμπολα και μεταδίδεται στον άνθρωπο από ένα είδος νυχτερίδας. Στη συνέχεια μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή με σωματικά υγρά κάποιου μολυσμένου.
Η γειτονική Τανζανία είχε κρούσματα Μάρμπουργκ το 2023 και η Ουγκάντα το 2017.
Την ίδια ώρα, στη Γερμανία, δύο άτομα που επέστρεψαν από τη Ρουάντα υποβάλλονται σήμερα σε ιατρικές εξετάσεις καθώς εκφράζονται φόβου ότι ο ένας έχει προσβληθεί από τον ιό, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές του Αμβούργου.
Χθες, οι δύο άνθρωποι τέθηκαν σε απομόνωση σε ένα τμήμα που ειδικεύεται στις άκρως μεταδοτικές μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Αμβούργου-Έπεντορφ, όπως αναφέρθηκε από τις υγειονομικές υπηρεσίες της πόλης.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «ένα από τα δύο άτομα είχε εργαστεί σε νοσοκομείο της Ρουάντα στο πλαίσιο των σπουδών του στην Ιατρική Σχολή», όπου νοσηλεύονταν ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον ιό Μάρμπουργκ.
Επιστρέφοντας από τη Ρουάντα χθες, πήραν μαζί ένα τρένο από τη Φρανκφούρτη για το Αμβούργο και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο ένας από αυτούς «που φοβόταν ότι είχε προσβληθεί από μια τροπική ασθένεια στη Ρουάντα» επικοινώνησε με τους γιατρούς.
Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για έναν φοιτητή Ιατρικής στα 20 του, ο οποίος εμφάνισε συμπτώματα γρίπης και φέρεται να ένιωσε ελαφρά ναυτία.
Όταν έφτασαν στον σταθμό του Αμβούργου, οι ομάδες υγείας περίμεναν τους δύο ταξιδιώτες που απομονώθηκαν αμέσως και μεταφέρθηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.
Τα στοιχεία επικοινωνίας των επιβατών της αμαξοστοιχίας που μπορεί να είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους έχουν καταγραφεί και τα στοιχεία των επιβατών της πτήσης από τη Ρουάντα θα είναι διαθέσιμα εάν κριθεί απαραίτητο. Μέτρα καραντίνας δεν είναι απαραίτητα προς το παρόν, προσθέτουν οι αρχές του Αμβούργου.
Πηγή: ΑΠΕ