Τι πήρε ως αντάλλαγμα η Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα χιλιάδες δολάρια σε πολυτελή, πρώτης κατηγορίας, ταξίδια και άλλα μεγάλα προνόμια που φέρεται να διοχετεύθηκαν από τον τούρκο πρόεδρο στον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς;

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο πέντε σημείων που αποκαλύφθηκε από τους εισαγγελείς του Μανχάταν την Πέμπτη, ο Ερντογάν «κέρδισε» έναν γυαλιστερό πύργο, 36 ορόφων, φτιαγμένο από γυαλί και ατσάλι απέναντι από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών, γνωστό ως «Τουρκικό Σπίτι», που δεσπόζει στον ορίζοντα της Νέας Υόρκης και τον ποταμό East River. Πρόκειται για ένα προξενικό στολίδι που φέρεται να εγκρίθηκε με γρήγορες διαδικασίες από τον Άνταμς, παρά τις ανησυχίες για την πυρασφάλεια.

«Τον Σεπτέμβριο του 2021, [ένας τούρκος αξιωματούχος] είπε στον Έρικ Άνταμς ότι ήταν η σειρά του να ανταποδώσει τις χάρες στον Ερντογάν, ασκώντας πιέσεις στην πυροσβεστική υπηρεσία της Νέας Υόρκης, προκειμένου να διευκολύνει την κατασκευή ενός νέου τουρκικού προξενικού κτιρίου, ενός ουρανοξύστη 36 ορόφων, χωρίς επιθεώρηση πυρασφάλειας, ώστε να ανοίξει έγκαιρα για την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας», αναφέρει το κατηγορητήριο.

Σύμφωνα με την nypost, εκείνη την περίοδο το κτίριο δεν θα έπαιρνε έγκριση ύστερα από σχετική επιθεώρηση της FDNY. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ως αντάλλαγμα για τα δωρεάν ταξίδια και τις δωροδοκίες που σχετίζονταν με ταξίδια το 2021 και το 2022, τα οποία έγιναν με τη χορηγία του Ερντογάν, έκανε ό,τι του ζητήθηκε.

O Άνταμς σε συνάντηση με την τουρκική αντιπροσωπεία

«Λόγω της πίεσης του Άνταμς στην FDNY, ο υπεύθυνος για την εκτίμηση της πυρασφάλειας του ουρανοξύστη ειδοποιήθηκε ότι θα έχανε τη δουλειά του αν δεν υποχωρούσε, και έτσι μετά την παρέμβαση του δημάρχου, ο ουρανοξύστης άνοιξε όπως ακριβώς ζητήθηκε από την Τουρκία».

Το 2017, λίγο μετά την έναρξη της κατασκευής του γνωστού και ως «Τουρκικού Κέντρου», ο Ερντογάν προήδρευσε σε μια τελετή στον χώρο, με τη σύζυγό του και τον υπουργό Εξωτερικών.

«Αυτό το νέο κτίριο θα είναι ένας χώρος αντάξιος της αναπτυσσόμενης χώρας μας, της οποίας η φήμη αυξάνεται σε κάθε τομέα», είπε ο Ερντογάν κατά την τελετή, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, Anadolu.

«Το Τουρκικό Σπίτι», είπε χαρακτηριστικά, «θα συμβολίζει τη δόξα της χώρας μας».

Ο 64χρομος Άνταμς, πρώην αστυνομικός, εκλέχθηκε για να ηγηθεί της πιο πολυπληθούς πόλης των ΗΠΑ πριν από σχεδόν τρία χρόνια, με την υπόσχεση να είναι αυστηρός απέναντι στο έγκλημα.
Ο δήμαρχος μέχρι τώρα έχει αρνηθεί κάθε αδίκημα που του αποδίδεται και έχει απορρίψει τις αυξανόμενες εκκλήσεις για παραίτησή του.

Σύμφωνα με το BBC, η απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος του Άνταμς, κατά την οποία θα ενημερωθεί επίσημα και θα κληθεί να δηλώσει την υπεράσπισή του, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, ενώπιον της δικαστού, Katherine Parker.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, στο κέντρο, συμμετέχει στην τελετή έπαρσης της τουρκικής σημαίας στη Νέα Υόρκη.

«Ζητώ από τους Νεοϋορκέζους να περιμένουν να ακούσουν την υπεράσπισή μας πριν κάνουν οποιαδήποτε κρίση», δήλωσε ο Άνταμς σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη. «Ακολουθώ τους κανόνες, ακολουθώ την ομοσπονδιακή νομοθεσία, δεν κάνω τίποτα που είναι παράνομο», συμπλήρωσε.

Η συνέντευξη Τύπου διακόπηκε επανειλημμένα από κατοίκους της Νέας Υόρκης, οι οποίοι αποκάλεσαν τον Άνταμς «ντροπή» για την πόλη και ζήτησαν «δικαιοσύνη».

Εάν καταδικαστεί ο δήμαρχος, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 45 έτη.