Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε από τους συμπολίτες του που βρίσκονται στο Λίβανο να «φύγουν αμέσως», καθώς περίπου 700 Βρετανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην Κύπρο σε περίπτωση που χρειαστεί επείγουσα εκκένωση.

Ο Κίρ Στάρμερ δήλωσε ότι «ενισχύουμε τα σχέδια έκτακτης ανάγκης… υπό το φως της κλιμάκωσης», με τους φόβους να αυξάνονται για ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

«Είναι σημαντικό να είμαστε πραγματικά, πραγματικά σαφείς: τώρα είναι η ώρα να φύγουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι – ο οποίος προήδρευσε νωρίτερα σε συνεδρίαση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης Cobra του Ηνωμένου Βασιλείου – προέτρεψε επίσης όλους τους Βρετανούς να εγκαταλείψουν τον Λίβανο «τώρα».

Δύο βρετανικά πολεμικά πλοία βρίσκονται ήδη στην περιοχή και θα χρησιμοποιηθούν εάν διαταχθεί οποιαδήποτε επιχείρηση εκκένωσης. Αεροπλάνα και ελικόπτερα της Βασιλικής Αεροπορίας βρίσκονται επίσης σε ετοιμότητα.

Μια σημαντική βρετανική στρατιωτική βάση στην Κύπρο – η RAF Ακρωτηρίου – θα αποτελούσε σημαντικό ενδιάμεσο σταθμό, όπως αναφέρει το skynews.com.

Η ανάπτυξη του στρατιωτικού προσωπικού θα γίνει τις επόμενες ώρες. Θα υποστηριχθούν από αξιωματούχους της Συνοριακής Δύναμης και του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική αναβάθμιση των προσπαθειών του Ηνωμένου Βασιλείου να προετοιμαστεί για μια πιθανή επιχείρηση εκκένωσης μεγάλης κλίμακας – μια πολύπλοκη και επικίνδυνη κίνηση που αναμενόταν εδώ και καιρό ως πιθανότητα, δεδομένης της αστάθειας στο έδαφος.