Ο στρατός της Ουκρανίας υποστήριξε ότι σταμάτησε τη ρωσική αντεπίθεση στο Κουρσκ και πως όλα βρίσκεται υπό έλεγχο, αναφέροντας ότι «πολλές χιλιάδες» Ρώσοι πολίτες εξακολουθούν να βρίσκονται σε αυτά τα εδάφη.

Οι Ρώσοι «επιχείρησαν να μας πλαγιοκοπήσουν αλλά τους σταματήσαμε, η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί και σήμερα όλα είναι υπό έλεγχο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της περιφερειακής ουκρανικής διοίκησης, Ολέξιι Ντμιτρασκίφσκι.

«Είχαν κάποιες δευτερεύουσες επιτυχίες αλλά αυτή η επιτυχία τώρα μετατράπηκε σε σχεδόν περικύκλωση» των δυνάμεών τους, υποστήριξε. «Οι Ρώσοι μπήκαν σε μια κοινότητα. Άρχισαν να πολεμούν για μια άλλη κοινότητα, αλλά αυτό είναι όλο», εξήγησε.

Παρ’ όλ’ αυτά, η ρωσική αντεπίθεση δεν έχει αποτύχει ακόμη και η Μόσχα λέει ότι εξαπέλυσε νέες επιθέσεις για να ανακαταλάβει τα χαμένα εδάφη. «Η ρωσική επιχείρηση στο Κουρσκ είναι σε εξέλιξη, είναι επομένως πολύ νωρίς να πούμε ότι απέτυχε πλήρως», σχολίασε σε άλλον τόνο ένας υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο εκπρόσωπος Ντμιτρασκίφσκι είπε επίσης ότι «πολλές χιλιάδες» Ρώσοι πολίτες βρίσκονται στα εδάφη που ελέγχονται από τους Ουκρανούς. Πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους, αλλά υπάρχουν και μερικά παιδιά. Μια γυναίκα γέννησε ένα αγοράκι που είναι «καλά στην υγεία του», πρόσθεσε.

Ο Ντμιτρασκίφσκι κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό για αεροπορικά πλήγματα εναντίον του ρωσικού εδάφους, στη ζώνη που ελέγχουν οι Ουκρανοί. Τουλάχιστον 23 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από αυτούς τους βομβαρδισμούς από τα τέλη Αυγούστου, είπε.

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την αλήθεια αυτών των δηλώσεων.

Ο εκπρόσωπος διέψευσε ότι οι Ουκρανοί κακομεταχειρίζονται τους αμάχους. «Λαμβάνουν νερό, τρόφιμα, ψωμί, οι στρατιώτες δεν τους προσβάλλουν», είπε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι καταστήματα και φαρμακεία δεν λειτουργούν.

Στη δική του ανακοίνωση, ο ρωσικός στρατός διαβεβαίωσε σήμερα ότι συνεχίζει την επιχείρηση σε ορισμένες ζώνες της περιοχής του Κουρσκ και απωθεί τις ουκρανικές επιθέσεις σε άλλες.

Πηγή: ΑΠΕ