Η στρατιωτική κατασκοπευτική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξε ότι η Ρωσία έχει πάνω από μισό εκατομμύριο απώλειες στην Ουκρανία, όμως χωρίς να αποκαλύψει εκείνες των Ουκρανών.

Η ρωσική έκδοση του BBC δημοσίευσε τα στοιχεία, με βάση τα οποία οι απώλειες αγγίζουν τους 610.000 Ρώσους, χωρίς να γίνεται διάκριση σε στρατιώτες και μισθοφόρους, ή νεκρούς και τραυματίες.

Νωρίτερα, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη δυτικές μυστικές υπηρεσίες έγραψε ότι «ο αριθμός των Ουκρανών και των Ρώσων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στον πόλεμο των 2,5 ετών έφτασε περίπου το ένα εκατομμύριο». Σύμφωνα με την εκτίμηση που έκανε, έχουν σκοτωθεί 200.000 Ρώσοι και τραυματιστεί 400.000 άτομα. Αντιθέτως, στο ουκρανικό στρατόπεδο οι απώλειες αγγίζουν τις 80.000.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο που αναπαρήγαγε τα παραπάνω δημοσιεύματα, η Ρωσία και η Ουκρανία δεν αποκαλύπτουν τις απώλειες στον πόλεμο. Ονομαστικούς καταλόγους με τους νεκρούς, δημιουργούν με βάση τις ανοιχτές πηγές μερικές ομάδες ερευνητών δημοσιογράφων σε συνεργασία με εθελοντές.

Σε έναν από αυτούς τους καταλόγους, που καταρτίζουν οι δημοσιογράφοι της ρωσικής υπηρεσίας του BBC, σε συνεργασία με τον ανεξάρτητο ιστότοπο Mediazona και εθελοντές, στον πόλεμο της Ουκρανίας, έγραψαν πως έχουν σκοτωθεί 69.000 Ρώσοι στρατιωτικοί.

Επίσης, ο αγνώστου ταυτότητας ιστότοπος UAlosses έχει γράψει πως 55.812 Ουκρανοί στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου μέχρι και σήμερα.

Σημειώνεται, ότι και στις δύο πλευρές ένας σημαντικός αριθμός στις απώλειες αφορά ξένους μισθοφόρους που πολεμούν για λογαριασμό των αντιμαχόμενων πλευρών.

Επιπλέον, για τη Ρωσία πολεμούν και Ρωσόφωνοι πληθυσμοί του Ντονμπάς και Ντονιέτσκ, οι οποίοι συγκροτήθηκαν από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε τακτικά σώματα μετά την έναρξη του πολέμου και επιχειρούν μέχρι και σήμερα στην πρώτη γραμμή της περιοχής τους.