Ουκρανοί στρατιωτικοί «άδειασαν» ανώνυμα τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την εισβολή στο Κουρσκ, υποστηρίζοντας πως ήταν δική του ιδέα, τη στιγμή που σύμμαχοι της Ουκρανίας αρχίζουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.
Σε αντίθεση με το αφήγημα των πρώτων ημερών για «μυστική επιχείρηση στα ρωσικά εδάφη», αξιωματικοί της πρώτης γραμμής ισχυρίστηκαν ότι ο ουκρανός πρόεδρος έκανε τα αδύνατα δυνατά για να παραμερίσει τη στρατιωτική ηγεσία, ώστε να γίνει το δικό του. Έτσι, δεν δίστασε να καρατομήσει επιτυχημένους στρατιωτικούς, όπως ο Emil Ishkulov ή ο αρχιστράτηγος Valery Zaluzhny, που εξέφρασαν σφοδρές αντιρρήσεις.
Το Politico συνομίλησε με τους ουκρανούς στρατιωτικούς και έγραψε για τον Emil Ishkulov, διοικητή της 80ης ταξιαρχίας: «Η ένστασή του στην εισβολή ήταν ότι δεν υπήρχε σαφές δεύτερο βήμα μετά την επιτυχή παραβίαση των συνόρων από επίλεκτες ουκρανικές μονάδες. Ο Zaluzhny διερωτήθηκε: “Αφού αποκτήσουμε προγεφύρωμα, τι γίνεται μετά;” Δεν πήρε ποτέ σαφή απάντηση από τον Ζελένσκι. Ένιωσε ότι ήταν ένα στοίχημα και δεν ήθελε να συμμετάσχει… Τον Ιούλιο αποπέμφθηκε εν μέσω διαμαρτυριών από υψηλόβαθμους αξιωματικούς, που ζητούσαν να παραμείνει στη θέση του».
Συνεχίζοντας το δημοσίευμα, έγραψε ότι «το ερώτημα του Zaluzhny παραμένει, με τους δυτικούς και τους ουκρανούς αμφισβητίες (σ.σ. της επίθεσης στο Κουρσκ) να ανησυχούν ότι οι δυνάμεις του Κιέβου θα μπορούσαν να παγιδευτούν στο εσωτερικό και να υποστούν μια αποθαρρυντική ανατροπή. Το επιχείρημά τους είναι ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σημαντικές δυνάμεις για να κρατήσουν τη γραμμή στο Ντονιέτσκ, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν το πάνω χέρι, και ότι κατευθύνονται προς την πόλη Ποκρόφσκ και εντείνουν τις επιχειρήσεις τους προελαύνοντας προς και κατά μήκος ενός σημαντικού αυτοκινητόδρομου που συνδέει τις πόλεις Ντονιέτσκ και Ζαπορίζια και πιέζοντας τις δυτικές ουκρανικές αμυντικές γραμμές γύρω από το Βουχλεντάρ.
Πιέσεις για εκεχειρία;
Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου του Politico, το Bloomberg επικαλούμενο πηγές έγραψε ότι ορισμένοι σύμμαχοι της Ουκρανίας αρχίζουν να εξετάζουν μονομερώς τις πιθανότητες να κάτσει το Κίεβο και η Μόσχα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ουκρανικός στρατός ξεμένει από εφόδια και στρατιώτες, ο χειμώνας πλησιάζει και «η τωρινή κατάσταση δεν πρέπει να διαιωνιστεί». Έτσι, φέρεται να πιέζουν και τις δύο πλευρές να αρχίσουν τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, ακόμα και στην αρχή του επόμενου έτους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί από την ουκρανική πλευρά χωρίς την έγκριση του Ζελένσκι, που διαμηνύει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να απελευθερωθούν όλα τα κατεχόμενα εδάφη. Επίσης, η πρόσφατη ουκρανική εισβολή σε ρωσικό έδαφος, η νέα στρατιωτική ενίσχυση από τη Δύση και η ρωσική αδιαλλαξία ως προς τους στόχους του πολέμου περιπλέκουν τα σενάρια για να μπει τέλος στον πόλεμο που μαίνεται από το 2022.