Η Ουκρανία πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίθεση με drones καμικάζι τα ξημερώματα της Τετάρτης σε ρωσικό έδαφος και κατέστρεψε πάνω από 200 τόνους πυραύλων, με συγκλονιστικά βίντεο να κάνουν το γύρο του διαδικτύου.

Το Κίεβο ανέλαβε επίσημα την ευθύνη και ειδικοί το χαρακτήρισαν ως «τη μεγαλύτερη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη» από την αρχή πολέμου. Στόχος ήταν μια μυστική στρατιωτική αποθήκη στην περιοχή του Τβέρ που απέχει 235 μίλια από τη Μόσχα και θεωρητικά ήταν ασφαλής από επιδρομές.

Δημοσίευμα της Daily Mail επικαλέστηκε πηγή των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας (SBU), με βάση την οποία «η αποθήκη περιείχε πυραύλους για τα τακτικά πυραυλικά συστήματα Iskander, τα τακτικά πυραυλικά συστήματα Tochka-U, κατευθυνόμενες βόμβες και οβίδες του πυροβολικού».

Με κόκκινη επισήμανση η περιοχή Τβέρ που βρίσκεται βαθιά στο ρωσικό έδαφος

Βίντεο που έκαναν το γύρο του διαδικτύου δείχνουν ένα τεράστιο «μανιτάρι» να ακολουθεί μετά την επίθεση, ενώ τοξικό νέφος κάλυψε την περιοχή και δόθηκαν σχετικές οδηγίες προστασίας προς τους κατοίκους. Η έκρηξη καταγράφηκε από δορυφόρους της NASA και σταθμοί σεισμικής παρακολούθησης κατέγραψαν σεισμικά κύματα που προσομοίασαν με μικρό σεισμό.

Ο Ρώσος κυβερνήτης του Τβέρ, Ιγκόρ Ρουντένια, σε ανάρτηση στο Telegram έγραψε ότι πυροσβέστες προσπάθησαν να σβήσουν τη φωτιά, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το τι ακριβώς φλέγεται.

Αρχικά, δήλωσε πως «οι δυνάμεις αεράμυνας συνεχίζουν να απωθούν μια μαζική επίθεση drones πάνω από το Τόροπετς». Αργότερα, ανακοίνωσε ότι «για λόγους ασφάλειας, αποφασίστηκε η μερική εκκένωση του πληθυσμού από την περιοχή όπου επιχειρούν οι δυνάμεις αεράμυνας και όπου η φωτιά εντοπίζεται».

Κάτοικοι δήλωσαν ότι δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση, ούτε ακούστηκαν σειρήνες, με τις ρωσικές αρχές να εκκενώνουν σχολεία και σπίτια, αλλά χωρίς να αποκαλύψουν λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποθήκη περιείχε έως και 240 τόνους πυραύλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών. Ο Ουκρανός δημοσιογράφος Ντένις Καζάνσκι υποστήριξε πως «η έκταση της έκρηξης στην αποθήκη της περιοχής Τβέρ είναι εντυπωσιακή… Το 107ο οπλοστάσιο της Κεντρικής Διεύθυνσης Πυραύλων και Πυροβολικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας φλέγεται».