Η BlackRock δρομολογεί επενδυτικό ταμείο ύψους άνω των 30 δισ. δολαρίων με τον τεχνολογικό κολοσσό Microsoft, για την κατασκευή κέντρων δεδομένων και ενεργειακών έργων για την κάλυψη των αυξανόμενων απαιτήσεων που απορρέουν από την τεχνητή νοημοσύνη.

Η χρηματοοικονομική σύμπραξη, μεταδίδουν οι «Financial Times», την οποία η BlackRock δρομολογεί με τη νέα της μονάδα επενδύσεων σε υποδομές, Global Infrastructure Partners, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά οχήματα που έχουν δημιουργηθεί στη Wall Street.

Η Microsoft και η MGX, η επενδυτική εταιρεία που υποστηρίζεται από το Άμπου Ντάμπι, είναι βασικοί εταίροι στο ταμείο. Η Nvidia, η ταχέως αναπτυσσόμενη κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ, θα παρέχει συμβουλές για τον σχεδιασμό και την ενσωμάτωση του εργοστασίου.

Το επενδυτικό όχημα αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των τεράστιων απαιτήσεων ισχύος και ψηφιακών υποδομών για την κατασκευή προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες αναμένεται να αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσχέρειες χωρητικότητας τα επόμενα χρόνια. Η υπολογιστική ισχύς της Τεχνητής Νοημοσύνης απαιτεί πολύ περισσότερη ενέργεια από προηγούμενες τεχνολογικές καινοτομίες και έχει επιβαρύνει τις υπάρχουσες ενεργειακές υποδομές, αναφέρει το βρετανικό μέσο.

Με την ονομασία Global AI Investment Partnership (GIP), η κοινή προσπάθεια επιδιώκει να συγκεντρώσει έως και 30 δισ. δολάρια σε επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου και μόχλευση για να υποστηρίξει έως και 70 δισ. δολάρια σε πρόσθετη δανειακή χρηματοδότηση. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο.

Larry Fink, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock

Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο, έχει αναδείξει τον ενεργειακό τομέα ως μία από τις κορυφαίες ευκαιρίες ανάπτυξης. «Η κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων για την κατασκευή υποδομών τεχνητής νοημοσύνης, όπως τα κέντρα δεδομένων και η ενέργεια, θα ξεκλειδώσει μια μακροπρόθεσμη επενδυτική ευκαιρία πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων», ανέφερε σε δήλωσή του ο Larry Fink, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock.

Νωρίτερα φέτος η Microsoft συμφώνησε να στηρίξει έργα ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ύψους 10 δισ. δολαρίων που κατασκευάστηκαν από την καναδική Brookfield Asset Management. Η Microsoft έχει αναλάβει τη δέσμευση να διασφαλίσει ότι το 100% της ενεργειακής της κατανάλωσης θα καλύπτεται από αγορές ενέργειας μηδενικού άνθρακα έως το 2030.

«Θα χρειαστούν περισσότερες επενδύσεις κεφαλαίου για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών Τεχνητής Νοημοσύνης. Αυτού του είδους η προσπάθεια είναι ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε ο Μπραντ Σμιθ, πρόεδρος της Microsoft.

Το MGX δημιουργήθηκε νωρίτερα φέτος με την υποστήριξη του κρατικού επενδυτικού ταμείου Mubadala του Άμπου Ντάμπι για να προωθήσει την πρόοδο της χώρας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Βρίσκεται σε συνομιλίες για να επενδύσει στον επόμενο γύρο χρηματοδότησης του Open AI.

Το 2017, η Blackstone ανακοίνωσε σχέδια για ένα όχημα υποδομών ύψους 40 δισ. δολαρίων με την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας και η Brookfield συγκέντρωσε πέρυσι 28 δισ. δολάρια για το μεγαλύτερο ταμείο υποδομών που περιγράφηκε ποτέ.