«Τουλάχιστον μερικοί επίσκοποι» γνώριζαν «ήδη από το 1955-57» για την «επιλήψιμη συμπεριφορά» του Αββά Πιέρ «έναντι των γυναικών», αναφέρει σήμερα σε άρθρο του στην εφημερίδα Le Monde ο πρόεδρος της Συνόδου των Επισκόπων της Γαλλίας (CEF) Ερίκ ντε Μουλέν-Μποφόρ.
«Είναι πλέον διαπιστωμένο ότι, ήδη από το 1955-57, τουλάχιστον μερικοί επίσκοποι γνώριζαν ότι ο Αββάς Πιέρ είχε μια επιλήψιμη συμπεριφορά έναντι των γυναικών», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της CEF, υπενθυμίζοντας ότι «είχαν ληφθεί μέτρα, στα οποία περιλαμβανόταν μια ψυχιατρική θεραπεία», ενώ είχε επίσης διοριστεί ένας «socius» (σύντροφος, εταίρος), την «επιτήρηση» του οποίου ο ιδρυτής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Emmaüs «μηχανευόταν τρόπους για να αποφύγει».
Τα μέτρα αυτά αντιπροσωπεύουν «μια ισχυρή αντίδραση, αν δει κανείς το πώς γίνονταν τα πράγματα εκείνο τον καιρό», υπογραμμίζει ο αρχιεπίσκοπος ντε Μουλέν-Μποφόρ.
Εξάλλου στο κείμενο αυτό ο ντε Μουλέν-Μποφόρ υπογραμμίζει και πάλι «το έργο της εκκλησίας της Γαλλίας ώστε να γίνει γνωστή η αλήθεια για τις πράξεις επίθεσης και σεξουαλικής βίας, καθώς επίσης και για τις πράξεις πνευματικής επιβολής, καθώς και για να επανεξετάσει τη λειτουργία της».
Ο Αββάς Πιέρ, ο οποίος πέθανε το 2007 και είναι ένα εμβληματικό πρόσωπο στη Γαλλία και ιδρυτής της Emmaüs, είναι στόχος σειράς μαρτυριών γυναικών για σεξουαλικές βιαιότητες που διαπράχθηκαν ανάμεσα στα χρόνια του 1950 και σ’ αυτά του 2000 και σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να αφορούν βιασμούς ή να είχαν στόχο ανήλικα κορίτσια.
Μετά τις αποκαλύψεις αυτές, η Emmaüs, η οποία συνασπίζει ενώσεις και δομές αλληλεγγύης που έχουν παρουσία σε μια πενηνταριά χώρες, έχει δημιουργήσει μια ερευνητική επιτροπή και η εκκλησία έχει ανοίξει τα αρχεία της.
Στο άρθρο του, ο Ερίκ ντε Μουλέν-Μποφόρ διατυπώνει επίσης «με σεβασμό την ευχή το Βατικανό να επιδοθεί σε μελέτη των αρχείων του και να πει τι γνώριζε η Αγία Έδρα και πότε το γνώριζε», μετά τις δηλώσεις που έκανε ο πάπας την Παρασκευή και σύμφωνα με τις οποίες το Βατικανό γνώριζε για τις κατηγορίες εναντίον του Άββά Πιέρ για σεξουαλική βία, τουλάχιστον μετά το θάνατό του το 2007.
Ο αρχιεπίσκοπος υπογραμμίζει επίσης ότι «ήταν γνωστό, τουλάχιστον σε ορισμένους κύκλους της Emmaüs, όταν ο Αββάς Πιέρ ζούσε ακόμα, ότι έπρεπε να παρακολουθείται επειδή ήταν επικίνδυνος για τις γυναίκες που τον πλησίαζαν».
Επισημαίνοντας ότι πολλές ταινίες και βιβλία είχαν αφιερωθεί στον Αββά Πιέρ, ο οποίος είχε μάλιστα επιλεγεί στα χρόνια του 1990 ως «η αγαπημένη προσωπικότητα των Γάλλων», ο ντε Μουλέν-Μποφόρ υπογραμμίζει πως κανένα θύμα δεν είχε θελήσει την εποχή εκείνη να μιλήσει δημόσια.
«Τώρα το κάνουν» μέσα σε πυρήνες ακροάσεων ή σε θεσμούς επανόρθωσης που έχουν δημιουργηθεί από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, σημειώνει.
«Είναι μια τεράστια κοινωνική πρόοδος», διαβεβαιώνει ο αρχιεπίσκοπος, ο οποίος υπόσχεται στα θύματα του Αββά Πιέρ πως είναι αποφασισμένος «ο λόγος τους να παραγάγει αποτέλεσμα».
Στο άρθρο του, ο ντε Μουλέν-Μποφόρ σημειώνει επίσης ότι «από προσωπική επιλογή, ο Αββάς Πιέρ ζούσε ανέκαθεν σε απόσταση από οποιοδήποτε καθαρά εκκλησιαστικό πλαίσιο» και ότι «το να κατηγορούνται η Εκκλησία και η αγαμία των ιερέων δεν βρίσκεται στο ύψος» του κοινωνικού διακυβεύματος που αποτελεί η σεξουαλική βία.
Πηγή: ΑΠΕ