Το παραλήρημα του Αδόλφου Χίτλερ ήταν γεμάτο αντισημιτικό δηλητήριο, λέγοντας ότι οι Εβραίοι εργάζονταν για να υπονομεύσουν την ειρήνη στην Ευρώπη.

Το Sky News ανακάλυψε ότι οι ναζιστικές ομιλίες και τα εμβατήρια έχουν μετατραπεί σε δημοφιλείς «ήχους» (ο ήχος που χρησιμοποιείται ως βάση για πολλά βίντεο) στο TikTok και χρησιμοποιούνται ως soundtracks σε τουλάχιστον 72.534 δημοσιεύσεις.

Τα βίντεο που χρησιμοποιούν αυτούς τους ήχους έχουν σημειώσει υψηλά επίπεδα αποδοχής στην πλατφόρμα, με ορισμένα να λαμβάνουν εκατομμύρια likes από χρήστες του TikTok.

Στα παραδείγματα περιλαμβάνεται μια ανάρτηση που κατηγορεί τους Εβραίους για τον «εξισλαμισμό της Ευρώπης» και μια άλλη που αναφέρει ότι «αναμειγνύοντας το λευκό με το μαύρο, το λευκό εξαφανίζεται» δίπλα σε μια εικόνα ενός διαφυλετικού ζευγαριού.

Ναζιστικές ομιλίες

@skynews

Sky News can reveal Nazi speeches and marching music has been used as background sounds on over 72,000 TikTok videos, racking up 21 millions likes. Cats that look like Hitler and the German dictator recreated in gaming – this is how the far right is spreading its message. SkyNews Speech German Dictator TikTok

♬ original sound – Sky News – Sky News

Η αναζήτηση στο TikTok μεταξύ 2 και 3 Σεπτεμβρίου αποκάλυψε 50.023 δημοσιεύσεις που χρησιμοποιούν ήχους που ενσωματώνουν ομιλίες των ναζί, συμπεριλαμβανομένου του Αδόλφου Χίτλερ και του επικεφαλής προπαγανδιστή του, Τζόζεφ Γκέμπελς.

Μια ανάρτηση, η οποία δείχνει μια εικόνα ενός ράλι της Νυρεμβέργης και συνοδεύεται από μια ομιλία του Χίτλερ έχει συγκεντρώσει likes από 56.700 χρήστες.

Σε ένα συγκλονιστικό σχόλιο που έχει γίνει like 1.695 φορές, ένας χρήστης δηλώνει «η σύγχρονη κοινωνία τον χρειάζεται απολύτως», ενώ ένας άλλος χρήστης λέει «μας λείπεις».

Ο πιο δημοφιλής ήχος που αναπαράγεται είναι μια ομιλία του Χίτλερ που προβλήθηκε από το Sky News και έχει χρησιμοποιηθεί σε περισσότερα από 10.300 βίντεο.

Σε επικοινωνία με το Sky News, ένας καλλιτέχνης με το όνομα Pastel Ghost, του οποίου η μουσική επαναχρησιμοποιήθηκε για ναζιστικό περιεχόμενο εν αγνοία του, είπε: «Δεν γνώριζα προηγουμένως ότι η μουσική μου χρησιμοποιούνταν με αυτόν τον τρόπο και το βρίσκω σοκαριστικό και αξιοθρήνητο. Η ομάδα μου και εγώ ψάχνουμε ενεργά το TikTok και άλλες πλατφόρμες για να καταργήσουμε όλες τις περιπτώσεις όπως αυτή, όπου η δουλειά μου χρησιμοποιείται για την προώθηση ιδεολογίας μίσους».

Η Hannah Rose, αναλύτρια μίσους και εξτρεμισμού στο Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου, είπε στο Sky News: «Είναι αρκετά σοκαριστικό, αλλά δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη. Γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια ότι οι πλατφόρμες δεν έχουν μετριάσει επαρκώς την κλίμακα του μίσους και του εξτρεμιστικού περιεχομένου, πράγμα που σημαίνει ότι υλικό όπως οι ομιλίες του Χίτλερ, με το αντισημιτικό περιεχόμενο, δεν συναντάται μόνο σε περιθωριακούς χώρους, αλλά και σε mainstream πλατφόρμες».

Ένας εκπρόσωπος είπε: «Αυτό το περιεχόμενο αφαιρέθηκε αμέσως λόγω παραβίασης των αυστηρών πολιτικών μας κατά της ρητορικής μίσους. Εκπαιδεύουμε τακτικά τους επαγγελματίες ασφαλείας μας και ενημερώνουμε τις δικλείδες ασφαλείας μας για τον εντοπισμό συμπεριφοράς μίσους σε συνεχή βάση και αφαιρούμε το 91% αυτού του περιεχομένου πριν αυτό μας αναφερθεί».

Το τραγούδι Έρικα

Άλλες 22.511 δημοσιεύσεις βρέθηκαν χρησιμοποιώντας ήχους βασισμένους στο γερμανικό τραγούδι Erika.

Ενώ η Erika δεν έχει ρητά πολιτικούς στίχους, είχε ισχυρούς δεσμούς με το ναζιστικό κόμμα και τον γερμανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο συνθέτης του, Herms Niel, εντάχθηκε στο ναζιστικό κόμμα το 1933. Έγραψε πολλά τραγούδια για τον στρατό, συμπεριλαμβανομένων των SS, και υπηρέτησε ως μαέστρος στις συγκεντρώσεις του ναζιστικού κόμματος στη Νυρεμβέργη.

Το περιεχόμενο των αναρτήσεων που χρησιμοποιούν αυτόν τον ήχο συχνά καθιστά σαφές ότι έχει επιλεγεί λόγω αυτών των συσχετισμών, με πολλές να περιλαμβάνουν εικόνες του Χίτλερ και σβάστικες.

Μια εκδοχή του Erika, που επισυνάπτεται σε 405 βίντεο, φέρει ετικέτα με μια εικόνα ενός σκελετού που χαμογελάει και μοιάζει με τον Χίτλερ μπροστά από μια γερμανική σημαία.

Μια άλλη ηχογράφηση του τραγουδιού, που χρησιμοποιήθηκε σε 8.845 βίντεο, επισυνάπτεται σε μια επεξεργασμένη ασπρόμαυρη φωτογραφία του Χίτλερ.

Η Erika είχε ευρεία αποδοχή στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος. Τον Ιούνιο, η Ένωση Συντηρητικών του Πανεπιστημίου του Warwick αντιμετώπισε σκληρή κριτική, καθώς οι παρευρισκόμενοι σε δείπνο που παρέθεσε η οργάνωση κινηματογραφήθηκαν να χορεύουν και να τραγουδούν υπό τους ήχους του.

Τότε, η Ένωση Συντηρητικών του Πανεπιστημίου του Warwick εξέδωσε μια δήλωση, λέγοντας ότι «καταδικάζει ολόψυχα τη συμπεριφορά που επιδεικνύεται κατά τη διάρκεια αυτού του βίντεο και ζητά συγγνώμη για κάθε προσβολή που έχει προκληθεί». Το άτομο που ακουγόταν «να τραγουδά στίχους» και αρκετοί άλλοι εμπλεκόμενοι αποκλείστηκαν από μελλοντικές εκδηλώσεις.

Υψηλά επίπεδα δέσμευσης

Για να αξιολογήσει τη δημοτικότητα των αναρτήσεων που χρησιμοποιούν αυτόν τον ήχο, το Sky News εξέτασε τους πέντε πιο συχνά χρησιμοποιούμενους ήχους που προέρχονται από ομιλίες των ναζί.

Αυτές οι 50 αναρτήσεις είχαν συνολικά περισσότερα από 13,7 εκατομμύρια likes.

Συνολικά, οι αναρτήσεις με τη μεγαλύτερη αποδοχή στις πέντε πρώτες θέσεις ήταν η Erika με περισσότερα από 7,8 εκατομμύρια likes.

Η ανάρτηση με τα περισσότερα likes στις συγκεκριμένες αναρτήσεις είχε πάνω από 2,5 εκατομμύρια likes και περιλαμβάνει μια ηχογράφηση του Χίτλερ.

Συνολικά, βίντεο που χρησιμοποιούν ήχο από ομιλίες των ναζί και ηχογραφήσεις της Έρικα είχαν πάνω από 21 εκατομμύρια likes.