Το τηλεοπτικό ντιμπέιτ του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη Ιουνίου ανέτρεψε την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.

Το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτού που θα διεξαχθεί το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα) ανάμεσα στην Κάμαλα Χάρις και τον πρώην πρόεδρο μένει να φανεί, πάντως σίγουρα πρόκειται για μια από τις πιο πολυαναμενόμενες στιγμές αυτής της κούρσας εκτός κάθε κανόνα.

Η Δημοκρατική αντιπρόεδρος και ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος και υποψήφιος θα αναμετρηθούν, για περίπου 90 λεπτά, από τις 21:00 (τοπική ώρα· 04:00 ώρα Ελλάδας).

Την εκπομπή αναμένεται να παρακολουθήσουν εκατομμύρια τηλεθεατές, πάντως δεν θα υπάρχει κοινό στο στούντιο, ενώ δεν επιτρέπονται σημειώσεις, με βάση τους αυστηρούς κανόνες που ορίστηκαν για να αποτραπούν άκαιρες διακοπές.

Η τηλεμαχία, που δεν αποκλείεται να είναι η μοναδική ανάμεσά τους πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, χωρίς να λογαριάζεται αυτή των υποψηφίων αντιπροέδρων τους σε τρεις εβδομάδες, θα παρουσιαστεί από δυο δημοσιογράφους του δικτύου ABC News.

Θα γίνει στη Φιλαδέλφεια, την μεγαλύτερη πόλη στην Πενσιλβάνια (βορειοανατολικά), πολιτεία κρίσιμη στις εκλογές, όπου έφθασε αεροπορικώς νωρίτερα ο κ. Τραμπ.

«Δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε. Έχει αλλάξει τόσο πολύ πολιτική γραμμή στην πορεία των ετών», σχολίασε ο Ρεπουμπλικάνος αναφερόμενος στην Κάμαλα Χάρις σε συνέντευξή του στο NBC χθες Τρίτη. Αλλά συμπλήρωσε πως αυτό κάνει «πολύ πιο εύκολη» τη δική του δουλειά, καθώς πλέον δεν έχει καμιά «αξιοπιστία», πέταξε.

Η Δημοκρατική, που έφθασε στην Πενσιλβάνια προχθές Δευτέρα, προειδοποίησε σε ραδιοφωνική συνέντευξή της πως ο αντίπαλός της δεν έχει «κανένα όριο στο πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει» κι επομένως «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» για αυτό. Η κυρία Χάρις τόνισε ακόμη πως αναμένει να ακούσει «πολλά ψέματα» από τον αντίπαλό της.

Από την πρώτη εκπομπή του είδους, το 1960, με συμμετέχοντες τον Τζον Φ. Κένεντι και τον Ρίτσαρντ Νίξον, οι τηλεμαχίες προσφέρουν συχνά την ευκαιρία σε κάποιον υποψήφιο να μαζέψει πολιτικούς πόντους με κάποια αξιομνημόνευτη φράση, ή ετοιμόλογη απάντηση — αλλά στην πραγματικότητα, καμιά δεν είχε ανατρέψει την πορεία της εκστρατείας.

Ως την 27η Ιουνίου 2024.

Εκείνο το μοιραίο βράδυ, στο στούντιο του CNN, ο Τζο Μπάιντεν, που ήδη αντιμετώπιζε ακατάπαυστη αμφισβήτηση λόγω της προχωρημένης ηλικίας του —81 ετών—, ναυάγησε με αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά την ιστορική απόφασή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του την 21η Ιουλίου, η Κάμαλα Χάρις φάνηκε να αναπτερώνει τις ελπίδες της παράταξής της.

Ενώ ο Τζο Μπάιντεν ήταν πολύ πίσω, είναι στατιστικά ισόπαλη με τον Ντόναλντ Τραμπ στις δημοσκοπήσεις, πάνω απ’ όλα στις διεκδικούμενες «swing states», τις έξι ως επτά πολιτείες που πιθανόν θα κρίνουν το αποτέλεσμα, με δεδομένο το περίπλοκο έμμεσο αμερικανικό εκλογικό σύστημα.

Πρωταρχικός στόχος της Δημοκρατικής απόψε: να κάνει καλή εντύπωση στους αναποφάσιστους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που γλίτωσε για μερικά εκατοστά από την απόπειρα δολοφονίας του τη 13η Ιουλίου κι απόψε παίρνει μέρος στο έβδομο τηλεοπτικό ντιμπέιτ του, θα αποπειραθεί να της φορτώσει όλο το παθητικό της κυβέρνησης Μπάιντεν, όλα τα κακά που έφερε, κατ’ αυτόν: αναμένεται να σταθεί ειδικά στη μετανάστευση και στον πληθωρισμό.

Από την άλλη, η Κάμαλα Χάρις αναμένεται να τον σφυροκοπήσει για την ασυνέπεια και τις παλινωδίες του ως προς το ζήτημα της άμβλωσης.

Στοιχείο πλήρως αντεστραμμένο σε σύγκριση με την τηλεμαχία του Ιουνίου: αυτή τη φορά, θα είναι η πνευματική οξύτητα του Ντόναλντ Τραμπ αυτή που ίσως μπει στο μικροσκόπιο, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με αντίπαλη κάπου είκοσι χρόνια νεότερή του.

Πηγή: ΑΠΕ