Λίγο πριν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από τον βομβαρδισμό στην Πολτάβα, η Ρωσία χτύπησε και τη Λβιβ που βρίσκεται στη δυτική Ουκρανία, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστήριξαν αναλυτές.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε επίσημα τις δύο επιθέσεις, σημειώνοντας ότι στη Λβιβ χρησιμοποιήθηκαν δύο υπερηχητικοί πύραυλοι Kh-47 M2 Kinzhal. Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία δήλωσε ότι εκτοξεύτηκαν 13 ρωσικοί πύραυλοι και αναχαιτίστηκαν οι επτά, αλλά και 29 drones, εκ των οποίων καταρρίφθηκαν τα 22.
Από το χτύπημα τραυματίστηκαν περισσότεροι από 30 άνθρωποι και σκοτώθηκαν επτά άτομα, ανάμεσα τους μικρά παιδιά, ενώ ξεκληρίστηκε μια οικογένεια, με τον πατέρα να επιζεί μόνο, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
Αναλυτές σχολιάζοντας τα διαθέσιμα στοιχεία δήλωσαν ότι αυτή τη φορά ο στόχος δεν ήταν στρατιωτικός, όπως συνέβη στην περίπτωση της Πολτάβα. Αντιθέτως, χτυπήθηκαν ιστορικά κτήρια, δημόσιες εγκαταστάσεις, σχολεία και σπίτια, με τα θύματα να είναι άμαχοι πολίτες.
Μιλώντας στο Sky News ο στρατιωτικός αναλυτής Σάιμον Ντίγκενς, υποστήριξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε στις δηλώσεις του Ουκρανού ομόλογού του, ότι «η Ουκρανία θα κρατήσει επ’αόριστον τα εδάφη στο Κουρσκ… Δεν θέλουμε να τα καταλάβουμε και να φέρουμε εκεί τον ουκρανικό τρόπο ζωής. Τα χρειαζόμαστε όμως, όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».
Σύμφωνα με τον Ντίγκενς, ο Πούτιν έστειλε το μήνυμα ότι «η επίθεσή στα ανατολικά δεν έχει σταματήσει από αυτό που συνέβη στο Κουρσκ. Ο Πούτιν δείχνει ότι μπορεί να επιτεθεί παντού στην Ουκρανία, ακόμη και στη Λβιβ που είναι στα δυτικά, μακριά από τα ρωσικά σύνορα. Προσπαθεί να δείξει ότι εκείνος έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει παντού, όποτε θέλει και όπως θέλει, σε αντίθεση με τους Ουκρανούς που χρειάζονται λεπτομερή σχεδιασμό και αν τα καταφέρουν».
Ο ρόλος της Λβιβ στον πόλεμο
Επίσης, πέρα από τον παραπάνω λόγο που παρέθεσε ο στρατιωτικός αναλυτής, φέρεται η Λβιβ να επιλέχθηκε και για στρατηγικούς λόγους. Η πόλη βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Πολωνία και από εκεί εισέρχεται στη χώρα ο δυτικός στρατιωτικός εξοπλισμός. Επιπλέον, στα πέριξ της περιοχής υπάρχουν αποθήκες με δυτικά όπλα, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κέντρα εκπαίδευσης.
Η Λβιβ λοιπόν λειτουργεί ως κέντρο ανεφοδιασμού για αυτές τις εγκαταστάσεις, οπότε οποιαδήποτε αναστάτωση στην πόλη, θα δημιουργούσε αυτόματα πρόβλημα και σε αυτές. Το νέο ρωσικό χτύπημα δεν φέρεται να δημιούργησε αυτά τα προβλήματα, αλλά να έδειξε ότι θα μπορούσαν να ανακύψουν ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση που συνεχιστεί ο πόλεμος.
Ακόμη ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψιν με βάση μερικούς αναλυτές, είναι ότι οι Ουκρανοί στα δυτικά δεν τρέφουν ιδιαίτερη συμπάθεια για τις ανατολικές τους περιοχές.
Ορισμένοι -ιδιαίτερα ακροδεξιοί κύκλοι- αντιμετωπίζουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας τους Ουκρανούς στα ανατολικά, κάτι που έχει προσπαθήσει πολλές φορές να εκμεταλλευτεί η Ρωσία, αλλά χωρίς επιτυχία. Αυτή τη φορά φέρεται να επιχειρεί κάτι αντίστοιχο, με αφορμή τον σκληρό χειμώνα που αναμένεται να έρθει, σε μια περίοδο που ο ουκρανικός στρατός αρχίζει να υποχωρεί και να ξεμένει από εφόδια.