Σαν κεραυνός εν αιθρία «έσκασε» η είδηση για το χτύπημα της Ρωσίας στην Πολτάβα της Ουκρανίας, καθώς σκοτώθηκαν τουλάχιστον 51 άτομα και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για νεκρούς αμάχους και αναλυτές υποστήριξαν ότι ο Πούτιν έδωσε εντολή για να συμβεί ένα «ρωσικό Κουρσκ», ώστε να εκδικηθεί την ουκρανική εισβολή στα ρωσικά εδάφη. Παράλληλα, ο Ζελένσκι κήρυξε τριήμερο πένθος και Ουκρανοί αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ότι οι Ρώσοι «θα λογοδοτήσουν για το έγκλημά τους».

Ωστόσο, με το πέρασμα της ώρας διαδόθηκαν πληροφορίες ότι σκοτώθηκαν στρατιώτες και όχι πολίτες, παρότι άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο στην περιοχή που απέχει περίπου 140 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα και λίγο λιγότερο από το θέρετρο του πολέμου.

Από τα ελάχιστα πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το χτύπημα στην Πολτάβα:

Τελικά, ο στρατός ξηράς της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι στρατιωτικό προσωπικό σκοτώθηκε σε ρωσική πυραυλική επίθεση σε στρατιωτικό ινστιτούτο στην Πολτάβα.

Στόχος ήταν το Στρατιωτικό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφοριών και σύμφωνα με το BBC για αυτό τον λόγο δεν έχουν δημοσιευτεί επίσημα πλάνα από την επίθεση. «Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να δώσουμε τις θέσεις μας στον εχθρό. Δεν πρέπει να ξέρει πού βρίσκεται τι», είπε ανώνυμα ένας Ουκρανός αξιωματούχος.

Γιατί χτυπήθηκε τελικά η Πολτάβα

Μετά τα νέα δεδομένα, αναλυτές -διαφορετικοί από εκείνους που υιοθέτησαν την πρώτη πληροφόρηση- θεώρησαν ότι το χτύπημα έγινε με στόχο να αποδυναμωθεί στο μέτωπο του Ντονμπάς.

Συγκεκριμένα, στην πόλη εκπαιδεύονται στρατιώτες για το μέτωπο και κυρίως σε τεχνολογικά και λογιστικά ζητήματα. Σε περίπτωση που διακοπεί ή σταματήσει πλήρως η εκπαίδευση σε αυτή την περιοχή, ο ουκρανικός στρατός θα αντιμετωπίσει ελλείψεις σε κρίσιμους τομείς που η Ρωσία έχει ή επιδιώκει το πάνω χέρι.

Ταυτόχρονα, η Μόσχα εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε άμυνα, φέρεται να θέλησε να εκμεταλλευτεί τη συμπάθεια προς τον αδύναμο για να τη γυρίσει «μπούμερανγκ». Δηλαδή χτύπησε στρατιωτικό στόχο, κάτι σύνηθες εν καιρό πολέμου, ευελπιστώντας η ουκρανική πλευρά να το χαρακτηρίσει «πλήγμα σε πολιτικό στόχο». Στη συνέχεια, όταν θα αποκαλύπτονταν η αλήθεια, θα μειώνονταν η ουκρανική αξιοπιστία, καθώς «βάφτισε» αμάχους άτομα που πρόκειται να σταλούν στην πρώτη γραμμή και να πολεμήσουν.

«Είναι αρκετά σαφές ποια είναι η προτεραιότητα του Πούτιν… Θέλει να καταλάβει το Ντονμπάς», είπε ο στρατιωτικός αναλυτής Σον Μπελ στο Sky News.