«Ειρωνική» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από έναν ιστορικό η ρωσική επίθεση στην Πολτάβα της Ουκρανίας που άφησε πίσω της 47 νεκρούς και περισσότερους από 200 τραυματίες, καθώς χτυπήθηκε η πόλη που κάποτε έσωσε τη Ρωσία από αφανισμό και έγινε ο τάφος μιας ευρωπαϊκής αυτοκρατορίας.
Στις αρχές του 18ου αιώνα κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Βόρειου Πόλεμου η ουκρανική περιοχή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης ανάμεσα στη Ρωσική και Σουηδική αυτοκρατορία, με τη δεύτερη να είναι η υπερδύναμη της εποχής, σε βαθμό που ανταγωνίζονταν διπλωματικά μεγάλες δυνάμεις, όπως η Γαλλία ή η Αυστρία.
Τότε, ο νεαρός Σουηδός βασιλιάς Κάρολος ΙΒ΄ έχοντας προσφάτως καταλάβει πολωνικά εδάφη και τα κράτη της Βαλτικής, σκόπευε να υποτάξει τη Ρωσία του Πέτρου του Μέγα, δημιουργώντας ένα πανίσχυρο κράτος σε μια περίοδο που τα σύνορα ξαναγράφονταν. Ταυτόχρονα, έλεγχε τον πιο προηγμένο στρατό της εποχής, ο οποίος παρά τα μικρά του νούμερα έγινε πρότυπο προς μίμηση.
Ο Ρώσος τσάρος λοιπόν, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο για να μαζέψει και εκπαιδεύσει τους άνδρες του, άφησε τον Σουηδό μονάρχη να προελάσει με ευκολία. Τελικά, τον παγίδευσε στην Πολτάβα, όπου χωρίς εφόδια ήταν αναγκασμένος να πολεμήσει στους όρους του αντιπάλου του.
Στις 7 Ιουλίου του 1709 σημειώθηκε η μάχη της Πολτάβα ανάμεσα σε 24.000 Σουηδούς και 70.000 με 80.000 στρατιώτες του Πέτρου, με τους άντρες του να είναι Ρώσοι, Ουκρανοί, Κοζάκοι κτλ. Η έκβαση ήταν να καταστραφεί η Σουηδική αυτοκρατορία και να αναδειχθεί σε ευρωπαϊκή υπερδύναμη η Ρωσία, αλλά και ο Ρώσος τσάρος να γράψει το όνομά του στην ιστορία.
Σήμερα όμως, η Πολτάβα έγινε πεδίο μάχης στο Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο, με Ρώσους και Ουκρανούς να βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα και οι ξένες δυνάμεις να αποτελούν συμμάχους τους, αντί για αντιπάλους.