Επίθεση δέχτηκαν πέντε Αμερικανοί στρατιώτες που περπατούσαν στους δρόμους της Σμύρνης, καθώς Τούρκοι που είναι μέλη συγκεκριμένης πολιτικής ομάδας, τούς επιτέθηκαν, φωνάζοντας «γιάνκηδες πηγαίνετε σπίτι σας».

Για το περιστατικό ευθύνεται η οργάνωση Ένωσης Νεολαίας της Τουρκίας (TGB) που χαρακτηρίζεται αντιαμερικανική και κατά καιρούς πραγματοποιεί παρεμβάσεις κατά των ΗΠΑ.

Συνήθως, επιτίθεται σε υπαλλήλους του αμερικανικού κράτους που βρίσκονται στην Τουρκία για εργασία και τοποθετεί λευκές κουκούλες στο κεφάλι τους, φωνάζοντας «Γιάνκηδες πηγαίνετε σπίτι σας». Με βάση τα πιστεύω της, εναντιώνεται στον αμερικανικό παράγοντα, θεωρώντας ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να καταστήσουν την Τουρκία παίκτη στη Μέση Ανατολή, ώστε να δεχτεί επίθεση σε περίπτωση που τα πράγματα δυσκολέψουν για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το πρακτορείο Reuters λοιπόν, ανέφερε ότι η νέα επίθεση έγινε σε Αμερικανούς στρατιώτες που βγήκαν για βόλτα στη Σμύρνη, καθώς κατέφτασαν με το USS Wasp που θα περιπολεί στη Μεσόγειο για να προστατέψει το Ισραήλ από ενδεχόμενη επίθεση.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα μέλη του TGB προσέγγισαν τους Αμερικανούς φωνάζοντας συνθήματα στα τουρκικά και έπιασαν έναν από αυτούς. Ωστόσο, οι στρατιώτες δεν αντέδρασαν, θεωρώντας πως τούς πέρασαν για τουρίστες και ότι έκαναν πλάκα.

Τότε, πέρασαν μια λευκή κουκούλα στο κεφάλι ενός στρατιώτη, φωνάζοντας «αν δεν φύγετε, θα σας διώξουμε» και τότε οι υπόλοιποι στρατιώτες χωρίς να καταλαβαίνουν τι λένε οι Τούρκοι, όρμηξαν πάνω τους.

Η τουρκική κυβέρνηση απολογήθηκε στον Αμερικανό πρόξενο για το περιστατικό, ενώ διεξάγεται έρευνα για τους δράστες.