Μια ομάδα ωκεανογράφων ανακάλυψε ένα τεράστιο υποθαλάσσιο βουνό στα ανοικτά των ακτών της Χιλής που είναι ψηλότερο από τον Όλυμπο και φιλοξενεί δεκάδες σπάνια θαλάσσια πλάσματα.

Ερευνητές από το Schmidt Ocean Institute της Καλιφόρνιας κινηματογράφησαν το θαλάσσιο βουνό το οποίο διαθέτει ένα ακμάζον οικοσύστημα, σύμφωνα με την οργάνωση.

Βρίσκεται περίπου 900 μίλια από τη Νότια Αμερική και η κορυφή εντοπίστηκε από την ομάδα στην 28ήμερη αποστολή τους στο σκάφος R/V Falkor, το οποίο χαρτογράφησε μέρος του πυθμένα της θάλασσας με το σύστημα σόναρ.

«Τα ηχητικά κύματα κατεβαίνουν και αναπηδούν από την επιφάνεια, και μετράμε τον χρόνο που χρειάζεται για να επιστρέψουν για να μετρήσουμε», δήλωσε στο CNN η Jyotika Virmani, εκτελεστική διευθύντρια του ινστιτούτου.

Η Virmani σημείωσε ότι, μέχρι σήμερα, μόνο περίπου το ένα τέταρτο του πυθμένα του ωκεανού έχει χαρτογραφηθεί, παρά το γεγονός ότι καλύπτει το 71% της επιφάνειας της Γης.

Το πρόσφατα χαρτογραφημένο υποβρύχιο βουνό είναι ψηλότερο από τη βάση του μέχρι την κορυφή από τον Όλυμπο, ο οποίος έχει ύψος 9.570 πόδια. Ωστόσο, είναι μικρότερο από το όρος Φούτζι της Ιαπωνίας, το οποίο φτάνει στα 12.388 πόδια.

Όπως αναφέρει η nypost, για να γίνει κατανοητό το μέγεθος, ξεπερνά κατά τέσσερις φορές το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, το Burg Khalifa του Ντουμπάι, το οποίο βρίσκεται στα 2.723 πόδια.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 100.000 θαλάσσια βουνά που ξεπερνούν τα 1.000 μέτρα ή τα 3.280 πόδια σε όλο τον κόσμο που προσφέρουν μοναδικά θαλάσσια είδη.

Το συγκεκριμένο βουνό που ανακαλύφθηκε στα ανοιχτά της Χιλής είναι γεμάτο με σπογγαλιείς κήπους και αρχαία κοράλλια.

Χρησιμοποιώντας ένα υποβρύχιο ρομπότ, οι ωκεανογράφοι κινηματογράφησαν ένα σπάνιο καλαμάρι Promachoteuthis που ζει στο βουνό και είναι η πρώτη φορά που το πλάσμα εθεάθη ζωντανό.

Συνάντησαν επίσης το απόκοσμο λευκό «Casper Octopus», σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που το πλάσμα με τα οκτώ πόδια εμφανίστηκε στον νότιο Ειρηνικό. «Δεν είχε ανακαλυφθεί έως τώρα και συνεπώς είναι ακόμη χωρίς επίσημη επιστημονική ονομασία», εξήγησε η Virmani.

Δύο απίστευτα σπάνια σιφωνοφόρα Bathyphysa, γνωστά ως ιπτάμενα τέρατα σπαγγέτι που μοιάζουν με χορδή, εντοπίστηκαν επίσης.

Οι τελευταίες ανακαλύψεις έγιναν κατά το τρίτο ταξίδι του R/V Falkor στην κορυφογραμμή Nazca, η οποία θα μπορούσε σύντομα να γίνει η πρώτη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στον κόσμο, σε βαθιά διεθνή ύδατα, σύμφωνα με μια νέα συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών που εγκρίθηκε το 2023, σύμφωνα με το CNN.

Στις τρεις επιχειρήσεις της, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αλλά και στην πιο πρόσφατη, η ομάδα ανακάλυψε περισσότερα από 170 άγνωστα είδη χλωρίδας και πανίδας, όπως είπαν ερευνητές στο CNN.

Πριν από τις φετινές αποστολές του Schmidt Ocean Institute, ήταν γνωστό ότι 1.019 είδη ζούσαν σε αυτό το τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού. Ο αριθμός τους πλέον ξεπερνά τους 1.300.

Τα νέα είδη θα αναλυθούν λεπτομερώς στην «Απογραφή των Ωκεανών», μια τολμηρή διεθνή προσπάθεια καταγραφής ειδών που δεν είχαν ανακαλυφθεί προηγουμένως στους ωκεανούς, με στόχο τον εντοπισμό 100.000 άγνωστων ειδών μέσα στην επόμενη δεκαετία.