Με επιτυχία δοκιμάστηκε ο πρώτος βαλλιστικός πύραυλος που ανέπτυξε η Ουκρανία, τη στιγμή που το Κίεβο αναζητά φθηνές και αποτελεσματικές λύσεις για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας στο «Φόρουμ Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας 2024» που διεξάγεται στο Κίεβο, ανακοίνωσε το νέο, αλλά απέφυγε να κατονομάσει το νέο ουκρανικό όπλο. «Συγχαίρω την αμυντική μας βιομηχανία γι’ αυτό. Δεν μπορώ να μοιραστώ περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτόν τον πύραυλο», είπε στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους.

Δημοσίευμα του Interesting Engineering υποστήριξε ότι ο νέος βαλλιστικός πύραυλος είναι ενδεχομένως μια βελτιωμένη έκδοση του OTRK Sapsan, γνωστού και ως Hrim-2 ή Grom, που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1990 από την ουκρανική εταιρεία σχεδιασμού Yuzhnoye, αλλά έχει μικρή εμβέλεια.

Το πυραυλικό σύστημα παρουσιάστηκε επίσημα το 2013 και αποτελείται από έναν 10τροχο εκτοξευτή (TEL), ικανό να μεταφέρει ταυτόχρονα δύο πυραύλους σε εμπορευματοκιβώτια.

Οι εργασίες κατασκευής του ξεκίνησαν το 2014 και κράτησαν έως το 2016, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Σαουδική Αραβία ανέλαβε τη χρηματοδότηση, προσφέροντας.

Μέχρι το 2017, η Ουκρανία είχε αποκτήσει το πλαίσιο για τον κινητό εκτοξευτή και το 2018 το SRBM εμφανίστηκε σε στρατιωτική παρέλαση στο Κίεβο, ωστόσο ήταν ακόμη ημιτελές.

Το 2019 ανακοινώθηκε ότι δημιουργήθηκαν δύο πρωτότυπα, με το ένα να προορίζεται για δοκιμές στη Σαουδική Αραβία και το άλλο στην Ουκρανία. Λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης όμως, οι δοκιμές και η ανάπτυξη του συστήματος σταμάτησαν.

Το 2021 το πρότζεκτ συνεχίστηκε μετά από έκτακτη χρηματοδότηση που παρείχε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, ενώ το 2023, ο τότε υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksii Reznikov, διαβεβαίωσε ότι βρέθηκαν τα απαραίτητα κονδύλια για να συνεχίσει απρόσκοπτα η ανάπτυξη του.