Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο, καθώς το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ. Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της προχώρησε σε ευρείας κλίμακας επίθεση κατά ισραηλινών στρατιωτικών στόχων.
Συγκεκριμένα, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση στο χωριό Ατ-Τίρι, ενώ ένας τρίτος σκοτώθηκε από επίθεση ισραηλινού drone σε αυτοκίνητο στην κοινότητα Χιάμ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Το κίνημα Αμάλ, σύμμαχος της Χεζμπολάχ, επιβεβαίωσε επίσης τον θάνατο ενός μέλους του από τα ισραηλινά πλήγματα στη Χιάμ.
Επιπλέον, δύο άτομα τραυματίστηκαν στις ισραηλινές επιδρομές, ένας εκ των οποίων είναι Σύρος.
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επίθεση με μεγάλο αριθμό drones και περισσότερες από 320 ρουκέτες Κατιούσα κατά του Ισραήλ, σε αντίποινα για τον θάνατο ενός ηγετικού στελέχους της, του Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό στις 30 Ιουλίου. Μετά την ολοκλήρωση της επίθεσης, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι πέτυχε τους στόχους της.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε προληπτικά πλήγματα στον Λίβανο, καθώς είχε εντοπίσει προετοιμασίες για μια ευρείας κλίμακας επίθεση της Χεζμπολάχ.
Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε ισραηλινές επιδρομές σε διάφορες τοποθεσίες στον νότιο Λίβανο, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται μακριά από τα σύνορα των δύο χωρών.
Η κλιμάκωση αυτή συμβαίνει εν μέσω των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Από τον Οκτώβριο, στις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους 605 άτομα στον Λίβανο, εκ των οποίων 391 μαχητές της Χεζμπολάχ και τουλάχιστον 131 πολίτες, σύμφωνα με το AFP. Στο Ισραήλ, έχουν σκοτωθεί 23 στρατιώτες και 26 πολίτες.
«Να εφαρμοστεί η απόφαση 1701»
Η συντονίστρια του ΟΗΕ στον Λίβανο και οι κυανόκρανοι που είναι ανεπτυγμένοι στη χώρα όπως και ο Λιβανέζος πρωθυπουργός ζήτησαν σήμερα να υπάρξει αποκλιμάκωση μεταξύ του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.
Ο Νατζίμπ Μικάτι επεσήμανε ότι «είχε επαφές με τους φίλους του Λιβάνου ώστε να σταματήσει η κλιμάκωση».
Η συντονίστρια του ΟΗΕ στον Λίβανο και η προσωρινή δύναμη του ΟΗΕ (Unifil) που είναι ανεπτυγμένη στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου ζήτησαν από τη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ «να απέχουν από οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση» και να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός».
Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το πιο επείγον είναι «να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα και να εφαρμοστεί η απόφαση 1701 του ΟΗΕ», η οποία έβαλε τέλος στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006.
Στην κοινή τους ανακοίνωση η συντονίστρια του ΟΗΕ και η Unifil υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη «επιστροφής στην παύση των εχθροπραξιών μετά την εφαρμογή της απόφασης 1701».
Η απόφαση αυτή προβλέπει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ μπορούν να αναπτυχθούν στο νότιο τμήμα της χώρας που συνορεύει με το Ισραήλ.
Από την πλευρά της η Αίγυπτος προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ανοίξει ένα νέο μέτωπο πολέμου στον Λίβανο, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας έκκληση για σταθερότητα.
Πηγή: ΑΠΕ