Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ θα απευθύνει ομιλία σήμερα στις 18:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), μετά την ανακοίνωση του κινήματός του ότι διεξήγαγε επίθεση ευρείας κλίμακας κατά του Ισραήλ, αναφέρει το ίδιο σε ανακοίνωσή του.

Η ομιλία του Χασάν Νασράλα θα αφορά «τις τελευταίες εξελίξεις», διευκρίνισε η Χεζμπολάχ στην ανακοίνωσή της.

Τα πυρά του λιβανικού σιιτικού κινήματος ήταν μέρος μιας «μεγαλύτερης επίθεσης που είχε σχεδιαστεί και μπορέσαμε να αποτρέψουμε ένα μεγάλο μέρος αυτής σήμερα το πρωί», σημείωσε από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός, ανακοινώνοντας ότι διεξήγαγε προληπτικά πλήγματα στον Λίβανο για να αποτρέψει μια «επίθεση ευρείας κλίμακας» της Χεζμπολάχ.

Λίγο πριν τις 11:00, λιβανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σειρά ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στις πόλεις Ζιμπγκίν, Ταΐρ Χάρφα και Ζεμπαΐν του νοτίου Λιβάνου.

Οι ίδιες πηγές, ανέφεραν δύο νεκρούς από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο ατ-Τίρι του νοτίου Λιβάνου σήμερα το πρωί. Νωρίτερα, ένα μέλος του Κινήματος Αμάλ, το οποίο είναι σύμμαχος με τη Χεζμπολάχ, σκοτώθηκε σε χτύπημα του Ισραηλινού Στρατού στο Χιάμ.

Ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε νωρίτερα ότι συνέχισε να χτυπά στόχους της Χεζμπολάχ μετά τα προληπτικά χτυπήματα σήμερα πρωί για να αποτρέψει μια προγραμματισμένη μεγάλη επίθεση από την ισλαμιστική στρατιωτική ομάδα.

Σύμφωνα με τον IDF, ο θάνατος του λοχία Αμίτ Τσαντίκοφ είναι ο 700ός από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου και ο 367ος από τότε που ο ισραηλινός στρατός εισήλθε στη Γάζα λίγες εβδομάδες αργότερα.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ, Άριελ Μπούσο πραγματοποίησε έκτακτη συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Μόσε Μπαρ Σίμαν-Τον και κορυφαίους αξιωματούχους υγείας, στην οποία, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, έδωσε οδηγίες στους αξιωματούχους να παραμείνουν στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού και να προετοιμαστούν για «τη συνέχιση των πυραύλων και άλλων περιστατικών».

Το υπουργείο δηλώνει έτοιμο να λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο τακτικά σε περίπτωση πολέμου.

«Σχεδίαζαν πυραυλική επίθεση»

Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, η Χεζμπολάχ πιστεύεται ότι σχεδίαζε να εκτοξεύσει πυραύλους σήμερα το πρωί στη βάση Γκλιλότ κοντά στην Χερτζλίγια, όπου εδρεύουν αρκετές μονάδες πληροφοριών του IDF και του αρχηγείου της Μοσάντ.

Ο Ισραηλινός Στρατός ανέφερε ότι κατέστρεψε χιλιάδες εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο σήμερα το πρωί, οι περισσότεροι από τους οποίους στόχευαν στο βόρειο Ισραήλ, αλλά και στο κεντρικό Ισραήλ.

Οι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν λίγο πριν η Χεζμπολάχ εξαπολύσει την αναμενόμενη από τους Ισραηλινούς επίθεσή της γύρω στις 5 το πρωί, αλλά σύμφωνα με την ισλαμιστική στρατιωτική οργάνωση, καμία βασική πολεμική υποδομή της δεν υπέστη το παραμικρό.

Χααρέτζ: Εμπάργκο δηλώσεων από κυβερνητικά στελέχη

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, μετά τις σημερινές εξελίξεις, το κυβερνητικό κόμμα Λικούντ έδωσε οδηγίες σε υπουργούς και βουλευτές αλλά και στα μέλη του να μην δίνουν συνεντεύξεις. Πηγές του κόμματος είπαν στη Χααρέτζ ότι δεν τους δόθηκε ακριβώς τέτοια οδηγία, αλλά ορισμένοι πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου θέλει να αποφύγει τις εκκλήσεις για αυξημένες επιθέσεις στον Λίβανο.