Ένας έμπειρος καπετάνιος, ο οποίος εργαζόταν για χρόνια σε μεγάλα πλοία και γνωρίζει καλά τη Μεσόγειο, είναι ο Τζέιμς Κάτφιλντ, ο καπετάνιος του «Bayesian», του σκάφους που βυθίστηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας ανοιχτά της Σικελίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa, ο 51χρονος καπετάνιος ανακρίθηκε επί δύο ώρες από τους εισαγγελείς, οι οποίοι ερευνούν τα αίτια του ναυαγίου.

Μπροστά στους εισαγγελείς έπρεπε όχι μόνο να αναπαραστήσει τις στιγμές του ναυαγίου αλλά και να προσπαθήσει να εξηγήσει πώς ήταν δυνατόν το γιοτ αυτό, που διέθετε τεχνολογικά συστήματα αιχμής και θεωρούνταν πρακτικά αβύθιστο, να βυθιστεί μέσα σε ένα λεπτό.

Ο James Cutfield είναι γνωστός skipper, που εργάζεται για μεγάλους διεθνείς ναυτιλιακούς μεσίτες, οι οποίοι διαχειρίζονται κρουαζιέρες πολυτελείας στη Μεσόγειο. Πριν προσληφθεί από τον βρετανό μεγιστάνα της τεχνολογίας, Μάικ Λιντς, ως καπετάνιος του «Bayesian», είχε εργαστεί για έναν τούρκο δισεκατομμυριούχο.

Η εφημερίδα «NzHerald» πήρε συνέντευξη από τον αδελφό του Κάτφιλντ, Μαρκ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ο Τζέιμς κουμάνταρε πολυτελή σκάφη για περίπου οκτώ χρόνια. «Ευτυχώς, ο αδελφός μου είναι καλά», δήλωσε ο Μαρκ Κάτφιλντ. «Μίλησα στο τηλέφωνο με τη σύζυγό του, η οποία με καθησύχασε για την κατάστασή του».

Ο Κάτφιλντ μίλησε για πρώτη φορά για την τραγωδία από το κρεβάτι του νοσοκομείου στο Παλέρμο, λέγοντας σε ιταλική εφημερίδα: «Δεν το είδαμε να έρχεται».