Πριν από εξήντα ένα χρόνια, στις 28 Αυγούστου 1963, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στέκεται μπροστά σε ένα πλήθος εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων στην Ουάσινγκτον και εκφωνεί έναν από τους πιο συγκλονιστικούς και επιδραστικούς λόγους στην παγκόσμια ιστορία. Ο περίφημος λόγος του, γνωστός ως «I Have a Dream» («Έχω ένα όνειρο»), αποτέλεσε την κορύφωση της Πορείας προς την Ουάσινγκτον για την Εργασία και την Ελευθερία και έγινε σύμβολο του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα και την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Κινγκ, με την ακλόνητη πίστη του στην ισότητα και τη δικαιοσύνη, ζωγράφισε με τα λόγια του ένα όραμα για έναν κόσμο όπου τα παιδιά του δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους, αλλά από τον χαρακτήρα τους. Το μήνυμά του, γεμάτο ελπίδα και αποφασιστικότητα, ήχησε σαν καμπάνα που αφύπνισε συνειδήσεις, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Σε μια εποχή όπου η Αμερική ήταν διαχωρισμένη από νόμους και κοινωνικές πρακτικές που ευνοούσαν τον φυλετικό διαχωρισμό, ο λόγος του Κινγκ έφερε φως στο σκοτάδι του ρατσισμού και έδωσε φωνή σε εκατομμύρια ανθρώπους του περιθωρίου. «Έχω ένα όνειρο», είπε, «ότι μια μέρα, σε αυτά τα κόκκινα λόφια της Γεωργίας, οι γιοι των πρώην σκλάβων και οι γιοι των πρώην ιδιοκτητών σκλάβων θα μπορέσουν να καθίσουν μαζί στο τραπέζι της αδελφοσύνης». Αυτή η φράση, καθώς και πολλές άλλες από τον λόγο του, χαράχτηκαν στις καρδιές των ανθρώπων, μετατρέποντας τον σε μια εμβληματική μορφή του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα.

O λόγος του Κινγκ δεν ήταν απλά μια στιγμή πάθους και έμπνευσης. Έγινε ο καταλύτης για τις αλλαγές που ακολούθησαν. Οδήγησε σε νομοθετικές αλλαγές, όπως ο Νόμος Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964 και ο Νόμος για το Δικαίωμα Ψήφου του 1965, που εξάλειψαν επίσημα τις φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, αν και έφυγε πρόωρα από τη ζωή, το 1968, άφησε πίσω του μια κληρονομιά που συνεχίζει να εμπνέει ανθρώπους όλων των ηλικιών και φυλών να αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1826: Διεξάγεται η μάχη του Πολυαράβου. Οι οπλαρχηγοί της Μάνης νικούν τον κύριο όγκο των δυνάμεων του Ιμπραήμ και έτσι η περιοχή θα μείνει ελεύθερη μέχρι τέλους.

1898: Ο Κάλεμπ Μπράνταμ μετονομάζει το ανθρακούχο αναψυκτικό του από Brad’s Drink σε Pepsi-Cola.

1904: Ο Παύλος Μελάς αρχίζει τον αγώνα του κατά των κομιτατζήδων της Δυτικής Μακεδονίας.

1963: Κατά τη διάρκεια πορείας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μαύρων στην Ουάσιγκτον, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 200.000 άνδρες, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφωνεί τον περίφημο λόγο του «I have a dream» («Έχω ένα όνειρο»).

1995: Ένας όλμος πέφτει στην αγορά του Σαράγεβο και σκοτώνει 38 ανθρώπους. Είναι η αφορμή για τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς εναντίον των Σερβοβοσνίων που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι. Αργότερα έγινε λόγος για προβοκάτσια.

1996: Ο πρίγκιπας Κάρολος της Μεγάλης Βρετανίας και η πριγκίπισσα Νταϊάνα παίρνουν διαζύγιο.

1999: Η Μιρέλλα Μανιάνι κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό με 67.09 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Σεβίλλης.

2003: Η Μπρίτνεϊ Σπίαρς και η Μαντόνα φιλιούνται κατά τη διάρκεια των MTV Video Music Awards.

2016: Τη βούλησή τους να ενισχύσουν τις σχέσεις των δύο χωρών τονίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ανεπίσημη συνάντηση που έχουν στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, δεν συζητήθηκε το θέμα της έκδοσης των τούρκων στρατιωτικών, ενώ σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία θέλει να κρατήσει τη συμφωνία.

Γεννήσεις

1749 – Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκέτε, γερμανός συγγραφέας και νομικός

1962 – Ντέιβιντ Φίντσερ, αμερικανός σκηνοθέτης

1969 – Τζακ Μπλακ, Αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής

Θάνατοι

1968 – Δημήτρης Πικιώνης, έλληνας αρχιτέκτονας

1987 – Τζον Χιούστον, αμερικανός σκηνοθέτης

1991 – Αλέκος Σακελλάριος, έλληνας θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός και σκηνοθέτης