Σε εξέλιξη βρίσκεται διπλωματικός μαραθώνιος στη Μέση Ανατολή, για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα, ώστε να αποτραπεί η επίθεση του Ιράν προς το εβραϊκό κράτος. Εντούτοις, η παλαιστινιακή οργάνωση ανακοίνωσε ότι θα απέχει, ενισχύοντας τα χειρότερα σενάρια.

Ο νέος γύρος συνομιλιών, που προγραμματίστηκε μετά την ανακοίνωση της Χαμάς ότι αποδέχεται τους όρους που έθεσε ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, πρόκειται να διεξαχθεί την Πέμπτη (15/8) στο Κατάρ. Το Ισραήλ συμφώνησε να στείλει επίσημη αντιπροσωπεία αυτή τη φορά, αλλά ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση θα γίνει με βάση τις θέσεις της εβραϊκής και όχι της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Η Χαμάς είναι προσηλωμένη στην πρόταση που της παρουσιάστηκε στις 2 Ιουλίου, η οποία βασίζεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην ομιλία του Μπάιντεν… Η μετάβαση σε νέες διαπραγματεύσεις επιτρέπει στις κατοχικές δυνάμεις (σ.σ. το Ισραήλ) να επιβάλουν νέους όρους και να χρησιμοποιήσουν τον λαβύρινθο των διαπραγματεύσεων, για να διεξάγουν περισσότερες σφαγές», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σαμί Αμπού Ζούχρι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η Χαμάς επιδιώκει μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου και την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα. Ως αντάλλαγμα, θα απελευθερώσει τους ισραηλινούς ομήρους, υποσχόμενη άτυπα ότι θα σταματήσει τις επιθέσεις «για ένα εύλογο χρονικό διάστημα».

Αντιθέτως, το Ισραήλ είναι διαιρεμένο ως προς τη στάση που πρέπει να τηρήσει. Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου προσφέρει μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός και πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια. Ως αντάλλαγμα θέλει πίσω όλους τους ομήρους και μόλις τους λάβει, θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να εξαφανίσει τη Χαμάς.

Ο λαός του Ισραήλ, όμως, μαζί με στελέχη του στρατού απαιτούν να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος, να απελευθερωθούν οι όμηροι και οι διαφορές να λυθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι «τα όπλα αποτελούν την ύστατη λύση».

Ισραηλινοί στο Τελ Αβίβ σε πρόσφατη διαδήλωση κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου

Αναστάτωση στην Ουάσιγκτον

Αναβρασμός επικρατεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό, με τις ΗΠΑ να πιστεύουν ότι η αποχή της Χαμάς από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα «λύσει» τα χέρια του Ιράν.

Οι τελευταίες αναφορές από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη δείχνουν αύξηση των επιθέσεων της Χαμάς προς τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF). Επίσης, η ενδεχόμενη αποχή της παλαιστινιακής οργάνωσης από τις διαπραγματεύσεις ενισχύει το σενάριο ότι επικρατεί η σκληροπυρηνική, στρατιωτική πτέρυγα λόγω της νέας ηγεσίας του Γιαχία Σινουάρ.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία, λοιπόν, φέρεται να δίνουν χρόνο και λόγο στο Ιράν, για να απαντήσει τελικά στο Ισραήλ με «μια μεγάλη επίθεση», κάτι που δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση η Ουάσιγκτον.

σινουαρ
Ο νέος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κρατάει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με όλες τις πλευρές και πέρα από νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, αποφάσισε να στείλει στην περιοχή και στενό συνεργάτη του Μπάιντεν.

Ο Amos Hochstein, ανώτερος σύμβουλος του αμερικανού προέδρου, προσγειώθηκε την Τετάρτη (14/8) στη Βηρυτό και συναντήθηκε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι. Επιπλέον, είδε τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι, ο οποίος ηγείται του ένοπλου κινήματος Αμάλ, που είναι σύμμαχος της Χεζμπολάχ και έχει επίσης εκτοξεύσει ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

«Αντιμετωπίζουμε αβέβαιες ευκαιρίες για τη διπλωματία, η οποία κινείται τώρα, για να αποτρέψει τον πόλεμο», δήλωσε ο Μικάτι, τονίζοντας ότι όλα τα αραβικά κράτη της περιοχής συνεργάζονται, προκειμένου να αποτρέψουν μια επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, που θα μπορούσε να κάνει πραγματικότητα τα χειρότερα σενάρια.

Ο Amos Hochstein με τον Ναμπίχ Μπέρι