Με καθυστέρηση 40 κι επιπλέον λεπτών από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της συνέντευξης ξεκίνησε η συζήτηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Έλον Μασκ.

Ο Έλον Μασκ ξεκίνησε τη συζήτηση αναφερόμενος σε μια επίθεση που δέχτηκε το δίκτυο του κατά τη διάρκεια της έναρξης της συνέντευξης με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Δήλωσε στην συνέχεια ότι η φερόμενη κυβερνοεπίθεση δείχνει ότι υπάρχει αντίθεση στις ΗΠΑ για την ακρόαση όσων έχει να πει ο Τραμπ.

Σημείωσε επίσης ότι η συνέντευξη θα είναι ανεξάρτητη, με στόχο να βοηθήσει «τους ψηφοφόρους που προσπαθούν να σχηματίσουν άποψη για τον Ντόναλντ Τραμπ».

Ο Τραμπ ξεκίνησε την συζήτηση συγχαίροντας τον Μασκ για το γεγονός ότι έχει «σπάσει κάθε ρεκόρ» όσον αφορά τον μεγάλο αριθμό ακροατών για αυτήν την εκδήλωση. Δεν είναι σαφές σε ποιο ρεκόρ αναφέρεται.

Αυτή τη στιγμή, η διεπαφή του X δείχνει περίπου 1 εκατομμύριο ακροατές.

«Δεν ήταν ευχάριστη εμπειρία»

Ο Έλον Μασκ άρχισε με ερώτηση του προς τον τον Τραμπ για την απόπειρα δολοφονίας, σε μια συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια.

Ο Τραμπ γέλασε και ανέφερε ότι δεν ήταν «ευχάριστο», προτού μιλήσει εκτενώς για την εμπειρία του.

«Ήταν ένα σφοδρό χτύπημα. Ήταν πολύ, ας πούμε, σουρεαλιστικό. Ξέρεις, έλεγα σε κάποιον, υπάρχουν περιστατικά σαν αυτό … όπου νιώθεις ότι είναι μια σουρεαλιστική κατάσταση. Και ποτέ δεν ένιωσα έτσι. Ήξερα αμέσως ότι ήταν σφαίρα», είπε ο Τραμπ για τη στιγμή που είπε ότι η σφαίρα τον χτύπησε στο αυτί.

Ο Μασκ ανέφερε ότι μέρος του λόγου για τον οποίο υποστήριξε την υποψηφιότητα του Τραμπ ήταν η αντίδραση του πρώην πρόεδρου των ΗΠΑ στην απόπειρα δολοφονίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσυλβάνια τον περασμένο μήνα, χαρακτηρίζοντας τον Τραμπ να σφίγγει τις γροθιές του ως «απίστευτα εμπνευσμένο».

Η πρώτη δημόσια ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας τον Ιούλιο έγινε στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι, όπου ανέφερε στο κοινό το στενό του «ξυστό» – αλλά είπε ότι θα το αναφέρει μόνο εκείνη τη μία φορά.

Αυτή η υπόσχεση, όμως, δεν τηρήθηκε, καθώς ο Τραμπ αφηγείται με λεπτομέρειες στον Έλον Μασκ το περιστατικό με τον πυροβολισμό στη συγκέντρωσή του στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια. «Ήταν θαύμα. Αν δεν είχα γυρίσει το κεφάλι μου, δεν θα μιλούσα μαζί σου αυτή τη στιγμή, όσο και αν σε συμπαθώ», είπε ο Τραμπ στον Μασκ.

Ακολούθησε μια ανασκόπηση της ομιλίας του Τραμπ στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, η οποία διήρκεσε πολύ περισσότερο από το προγραμματισμένο και ξεκίνησε με ένα μήνυμα ενότητας, πριν επιστρέψει στις προσωπικές επιθέσεις για τις οποίες είναι τόσο γνωστός.

Θα γυρίσει στον τόπο της απόπειρας δολοφονίας του

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα επιστρέψει στο Μπάτλερ, την πόλη της Πενσυλβάνια όπου ένας επίδοξος δολοφόνος άνοιξε πυρ κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσής του τον περασμένο μήνα, σκοτώνοντας έναν συμμετέχοντα, τραυματίζοντας τον πρώην πρόεδρο στο αυτί και προκαλώντας τραυματισμούς σε άλλους.

«Παρεμπιπτόντως, θα επιστρέψουμε στο Μπάτλερ, και θα επιστρέψουμε τον Οκτώβριο. Είμαστε έτοιμοι και … οι άνθρωποι είναι φανταστικοί στο Μπάτλερ», είπε ο Τραμπ.

Κατηγορίες προς τους μετανάστες

Υπό την καθοδήγηση του Έλον Μασκ, ο Ντόναλντ Τραμπ πέρασε τα τελευταία λεπτά παραπονούμενος για τους παράτυπους μετανάστες, χρησιμοποιώντας όρους που αγγίζουν τα όρια του εξευτελισμού.

«Έλον, αυτό που συμβαίνει είναι απίστευτο. Έρχονται από την Αφρική, από το Κονγκό. Έρχονται από το Κονγκό, και πρόσφατα ήρθαν 22 άνθρωποι από το Κονγκό, και είναι δολοφόνοι», είπε ο Τραμπ.

Συνέχισε λέγοντας ότι «τους παίρνουν από φυλακές, τους βγάζουν έξω και τους φέρνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τους αφήνουν στις ΗΠΑ και τους λένε, μην ξαναγυρίσετε ποτέ, γιατί θα εκτελεστείτε».

Αυτή είναι μια συνηθισμένη ρητορική για τον πρώην πρόεδρο, ο οποίος έχει κάνει τις προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο των μεταναστών και τις δεσμεύσεις για την πάταξη της παράνομης διέλευσης των συνόρων βασικά σημεία της πλατφόρμας του.

Ο Τραμπ επανέλαβε τις επικρίσεις του κατά της Κάμαλα Χάρις για τα ζητήματα των συνόρων, ισχυριζόμενος ότι ήταν «τσάρος των συνόρων» και «υπεύθυνη» για τα σύνορα – και ότι επέβλεπε μια αύξηση των μη εξουσιοδοτημένων διελεύσεων.

Η Χάρις δεν ήταν άμεσα υπεύθυνη για την πολιτική των συνόρων.

Βολές κατά της Κάμαλα Χάρις

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε ξανά στη συνυποψήφιά του για τις εκλογές του 2024, αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, για την ανακοίνωση πρότασης που αφορά την κατάργηση των φόρων επί των φιλοδωρημάτων.

«Ξαφνικά [η Χάρις] κάνει μια ομιλία λέγοντας ότι δεν θα υπάρχει φόρος επί των φιλοδωρημάτων. Το είπα αυτό πριν από μήνες», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με τον Έλον Μασκ στην πλατφόρμα του δισεκατομμυριούχου, το X.

Σε μια συγκέντρωση στο Λας Βέγκας το Σαββατοκύριακο, η Χάρις υποσχέθηκε να προωθήσει πολιτικές προς όφελος των εργαζόμενων οικογενειών, χρησιμοποιώντας την κατάργηση των φόρων επί των φιλοδωρημάτων ως παράδειγμα, καθώς η αντιπρόεδρος προσπαθεί να συγκεντρώσει υποστήριξη από το μεγάλο σώμα εργαζομένων της βιομηχανίας υπηρεσιών στην κρίσιμη πολιτεία της Νεβάδα. Ο Τραμπ, ο οποίος πρότεινε την ιδέα πρώτη φορά στη δική του προεκλογική συγκέντρωση στο Λας Βέγκας τον Ιούνιο, κατηγόρησε τη Χάρις για αντιγραφή του.

«Και παρεμπιπτόντως, είχαν ακριβώς το αντίθετο. Ξέρετε, δεν είχαν μόνο φόρο επί των φιλοδωρημάτων, αλλά προσέλαβαν 88.000 υπαλλήλους της IRS, και πολλοί από αυτούς είχαν ανατεθεί να ελέγχουν σερβιτόρους και γκαρσόνια … για τα φιλοδωρήματα», είπε ο Τραμπ στον Μασκ.

Κατηγορεί τον Μπάιντεν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι η Ρωσία δεν θα είχε εισβάλει στην Ουκρανία αν δεν ήταν ο Μπάιντεν.

Ο Μασκ δεν αντέδρασε σε αυτή την αξίωση και είπε στον Τραμπ ότι έχει κάνει «εξαιρετική διαπίστωση».

«Είχα πολύ καλή σχέση με τον Πούτιν και με σεβόταν», λέει ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι συνήθιζε να μιλάει συχνά με τον Πούτιν.

«Μιλούσαμε για την Ουκρανία. Ήταν το μήλο της έριδος. Αλλά του είπα να μην το κάνει», υποστήριξε.

Ο Τραμπ είπε ότι «γνωρίζει» τον Πούτιν και τον κυβερνήτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, «Είναι έξυπνοι και φαύλοι».

«Όταν βλέπουν μια Κάμαλα ή έναν υπναρά Τζο δεν μπορούν να το πιστέψουν», τόνισε, προφέροντας λάθος το μικρό όνομα της αντιπροεδρού.

Συνέχισε περιγράφοντας μια φορά που φέρεται να συμβούλεψε τον Πούτιν να μην εισβάλει στην Ουκρανία.

«Του είπα, “μην το κάνεις. Δεν μπορείς να το κάνεις, Βλαντίμιρ”», ισχυρίστηκε ότι του είπε.

«Εκείνος είπε “με τίποτα” και εγώ είπα “με κανένα τρόπο”», συνέχισε ο Τραμπ.

Θέλει Σιδερένιο Θόλο για τις ΗΠΑ

«Γιατί να μην έχουμε έναν Σιδερένιο Θόλο; Το Ισραήλ έχει έναν», επισήμανε ο Τραμπ.

Η δήλωση του αναφέρεται στο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ, το οποίο μπορεί να καταστρέψει όπλα μικρού βεληνεκούς που εκτοξεύονται προς τη χώρα.

Ο Σιδερένιος Θόλος αναπτύχθηκε μετά τη σύγκρουση του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, μιας ένοπλης ομάδας που εδρεύει στο νότιο Λίβανο.

Συνεχίζει να τα βάζει με την Χάρις

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στην Κάμαλα Χάρις εκ νλεου για το γεγονός ότι δεν έχει παραχωρήσει μεγάλες συνεντεύξεις από τότε που εξασφάλισε την υποψηφιότητα του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία, παρόμοιες με την παρούσα που λέει ότι δίνει ο ίδιος τώρα.

«Είναι ωραίο να υπάρχει ένα φόρουμ όπως αυτό», εξήγησε ο Τραμπ.

Αναφερόμενος στον Μπάιντεν, ανάφερε: «Είναι αρκετά λυπηρό όταν σκέφτεσαι ότι κάποιος που το κάνει αυτό επαγγελματικά δεν μπορεί να απαντήσει σε μια ερώτηση ή φοβάται να παραχωρήσει μια συνέντευξη».

Ο Μασκ πρόσθεσε ότι η Χάρις δεν δέχθηκε να κάνει συνέντευξη μαζί του.

Ενώ η Χάρις έχει πραγματοποιήσει τακτικές μεγάλες συγκεντρώσεις, δεν έχει καθίσει για μια σημαντική συνέντευξη με τα ΜΜΕ από τότε που ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατεία.

Ο Μασκ θέλει θέση στην κυβέρνηση Τραμπ αν βγει ξανά πρόεδρος

Ο Έλον Μασκ πρότεινε να αναλάβει ρόλο στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αν ο πρώην πρόεδρος επανεκλέγει, βοηθώντας στη μείωση των δημοσίων δαπανών.

«Θα ήταν υπέροχο να δημιουργηθεί μια επιτροπή αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης που θα εξετάσει αυτά τα ζητήματα και θα διασφαλίσει ότι τα χρήματα των φορολογουμένων, τα σκληρά κερδισμένα χρήματα των φορολογουμένων, δαπανώνται με καλό τρόπο», είπε ο Μασκ στον Τραμπ σε συνομιλία που μεταδόθηκε μέσω του X. «Θα ήμουν ευτυχής να βοηθήσω σε μια τέτοια επιτροπή».

Ο Τραμπ είπε ότι θα «το ήθελε πολύ» αν ο Μασκ συμμετείχε, σημειώνοντας ότι ο δισεκατομμυριούχος είναι ένας «μεγάλος κόφτης», αναφερόμενος στα μέτρα μείωσης κόστους που έχει λάβει στις εταιρείες του.

Η Wall Street Journal ανέφερε τον Μάιο ότι ο Μασκ και ο Τραμπ είχαν συζητήσει έναν ενδεχόμενο ρόλο για τον δισεκατομμυριούχο στην κυβέρνηση του Τραμπ αν επανεκλεγεί, αν και ο Μασκ είχε αμφισβητήσει την αναφορά εκείνη τη στιγμή.

Τα σχέδια του Τραμπ για την Παιδεία

Ο Τραμπ δήλωσε: «Θέλω να κλείσω το Υπουργείο Παιδείας και να επιστρέψω την εκπαίδευση στις πολιτείες», καλώντας για την κατάργηση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας.

Υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί μαθητές υστερούν σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους σε άλλες χώρες.

«Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα» από την κατάργηση του Υπουργείου Παιδείας, τόνισε, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα μειώσει το κόστος της εκπαίδευσης κατά το ήμισυ.

Το σχέδιο αυτό είναι παρόμοιο με το Project 2025, μια συντηρητική επιθυμία που η εκστρατεία Τραμπ έχει αποστασιοποιηθεί από.

Τι είπε για τον πληθωρισμό

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι ο πληθωρισμός, μαζί με τα θέματα στα σύνορα, είναι αυτά που ενδιαφέρουν περισσότερο τους ανθρώπους.

«Οι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν για την οικονομία και το γεγονός ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε τρόφιμα… ο πληθωρισμός τους έχει καταστρέψει», είπε ο Τραμπ στη συνέντευξη.

Ο Τραμπ κατηγόρησε επίσης τον Μπάιντεν για την κρίση του πληθωρισμού, η οποία έχει πλήξει πολλούς Αμερικανούς.

Το 2022, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφτασε το 9,1%, το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό των τελευταίων 40 ετών.

«Νομίζω ότι έχουμε τον χειρότερο πληθωρισμό που είχαμε εδώ και 100 χρόνια. Λένε ότι είναι 48 χρόνια. Δεν το πιστεύω», είπε ο Τραμπ.

Η ηχητική μετάδοση της συνέντευξης θα είναι διαθέσιμη αργότερα.

Φαίνεται πως ξεπεράστηκαν τα τεχνικά προβλήματα που εμπόδιζαν τους χρήστες να συνδεθούν στη μετάδοση.

H λέξη «crashed» είναι νωρίτερα έγινε trend στο X/Twitter, καθώς οι χρήστες δημοσίευσαν σχετικά με τις τεχνικές δυσλειτουργίες που επηρεάζουν τη συζήτηση που είχε προγραμματιστεί να μεταδοθεί στο Twitter Spaces.

Περισσότερα από 25.000 tweets έχουν χρησιμοποιήσει τη λέξη, σύμφωνα με το Twitter.

Δεν άσκησαν όλοι κριτική για την πλατφόρμα. Κάποιοι είναι υποστηρικτές του Τραμπ που καυχιούνται ότι η συνέντευξή του «έριξε» το διαδίκτυο.

Μετά από περισσότερα από 20 λεπτά από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της εκδήλωσης ο Μασκ έκανε λόγο για κυβερνοεπίθεση.

«Φαίνεται ότι υπάρχει μια μαζική επίθεση DDOS στο X», ανέφερε μόλις ο Μασκ, αναφερόμενος σε επίθεση κυβερνοασφάλειας με κατανεμημένη άρνηση υπηρεσίας (distributed denial of service).

Οι επιθέσεις DDOS είναι προσπάθειες υπερφόρτωσης μιας ιστοσελίδας για να καταστεί δύσκολη η χρήση της ή να γίνει μη προσβάσιμη.

«Δουλεύουμε για να το σταματήσουμε», έγραψε ο Μασκ.

«Στην χειρότερη περίπτωση, θα προχωρήσουμε με λιγότερους ζωντανούς ακροατές και θα αναρτήσουμε τη συνέντευξη αργότερα».

Στη συνέχεια, σε μια ξεχωριστή ανάρτηση, είπε: «Δοκιμάσαμε το σύστημα με 8 εκατομμύρια ταυτόχρονους ακροατές νωρίτερα σήμερα».